Karatekin, “Yalova’da trekking parkurlarının sayısı artmalı. İlimizin çok değerli bir tabiat insanı araştırmacı Fahrettin Yurtbay, ‘Yalova Trekking Parkurları’ adıyla yazdığı kitapta 40’ın üzerinde parkurdan bahsediyor” dedi. Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, Yalova’nın doğa turizminde çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu, bu yönde ciddi çalışmalar yaptıklarını ve trekking parkur sayısının artması gerektiğini söyledi. Müdür Karatekin, “Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlardan dolayı iç turizmde ciddi bir daralma oldu bu daralma bizde de yaşandı. Yazın Termal bölgesindeki otellerimizde düşüş yaşandı ama şehir otellerimiz verimli bir şekilde çalışmasına devam etti. Özellikle Ortadoğu turizmiyle ilgili yine bir daralma hissettik. Biz aslında yapısal birtakım değişiklikler, saptamalar ortaya koymaya çalışıyoruz. Öncelikle Yalova’nın marka konumlandırma stratejisini oluşturduk. O strateji sonucunda Yalova’nın emsallerine göre en öne çıkan yönü nedir diye baktık. 100 kilometrenin üzerinde deniz kıyı şeridimiz olmasına rağmen, denizimiz Ege ve Akdeniz gibi daha temiz değil. Ama tabi ki bunu yine turizm amaçlı düşünüyoruz özellikle ilimizdeki mavi bayraklı plajları attırmaya çalışıyoruz. Bu yıl Kaytazdere mavi bayrağını aldı önümüzdeki yıl için Armutlu İhlas Tatil Köyü de müracaatını yaptı. Büyük ihtimalle oda alacak. Çınarcık Teşvikiye bölgesinin de alması için biz gerekli hatırlatmaları kendilerine yaptık. Mavi bayraklı tesislerimizi arttırmaya çalışıyoruz. Denizimiz bu anlamda yine önemli bizim için ancak denizi de doğanın bir parçası olarak düşünürsek özellikle yüzde 63’lük kısmı ormanlarla kaplı Yalova’nın yeşil alanları ormanlık alanları bizim için çok değerli. Orman dediğimiz zaman sadece yeşillikten bahsetmiyoruz içerisinde yapılacak bir sürü aktivitelerden bahsetmiş oluyoruz. Trekking parkurlarını çoğaltmaya çalışıyoruz.
Bir önceki yıl MARKA üzerinden yaptığımız projede 7 tane trekking parkurunun fizibilite çalışmasını yaptırdık. Gerek Orman İşletme Müdürlüğüne gerek Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğüne kendi uhdelerinde olan alanlarda projeye uygun bir şekilde buraların dünya standardında bir trekking parkuru haline getirilmesini teklif ettik. Orman İşletme Müdürlüğümüzde 2 tanesini bu yılın projesine aldı. Kocaeli Koruma Bölge Kurulu değerlendirmesinde olması bakımından Teşvikiye’deki biraz gecikti. Bölge Kurulu da onu değerlendirme gündemine aldı, önümüzdeki günlerde inşallah şekillenirse Teşvikiye’den mera şelalesine çıkan çok güzel bir parkurumuz olacak. Bu parkurda uluslararası standartta girişi, başlangıcı, bitişi parkur içerisinde bilgilendirme ve yön levhaları ihtiyaçların giderileceği mekanlar bütün bunlar tamamlanmış olarak biz bunu en azından çevre illerimizin Yalova’ya gelecek olan turları için önereceğiz. Bir tane de Sugören köyü ile Elmalık köyü arasındaki parkur sanırım Orman İşletme Müdürlüğümüz onunla ilgili proje çalışmasını tamamlamış durumda sahaya yansıtılmasını bekliyor. Bunun dışında Ortaburun Göletinin etrafı çok güzel bir yer orayı da bir parkur olarak önerdik. O bölgeyi de Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğümüzün alanında. Onlarda zaten o bölgede ciddi bir tesisleşme düşünüyorlar turizme yönelik doğal ortamı bozmayacak şekilde. Orası aynı zamanda bir trekking parkuru olarak da değer kazanacak inşallah. Bu parkurların sayısının artması gerekiyor. İlimizin çok değerli bir tabiat insanı araştırmacı Fahrettin Yurtbay, ‘Yalova Trekking Parkurları’ adıyla yazdığı kitapta 40’ın üzerinde parkurdan bahsediyor bu rakam daha da artacaktır diye tahmin ediyoruz” dedi.
‘Altınova’da tarihi trekking parkuru yapmak istiyoruz’
Roma ve Osmanlı ordularının geçiş güzergahı olan Altınova bölgesinde tarihi bir trekking parkuru yapmayı hedeflediklerini söyleyen Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Ziya Karatekin, “Altınova bölgemizde bu konuyla ilgili olarak incelemelerde bulunduk. Altınova bizim için çok önemli bir yer. İstanbul’daki tarihi Bağdat Yolu, Gebze’den Dilovası’na kadar devam ediyor, Dilovası’ndan teknelerle karşıya geçen ordular İznik’e Altınova’dan, Hersek vadisinden geçiyorlar. Dolayısıyla burası tarihi Roma ve Osmanlı ordularının güzergahı, Osmanlı ordularının da Bağdat seferini yaptığı güzergah. Biz bu yolu tarihi trekking parkuru olarak yapmak istiyoruz. Sayın Valimizle de bu konuyu değerlendirdik kendisi de bize bununla ilgili çalışmalarımızı hızlandırmamızı söyledi. 55-60 kilometrelik bir parkur Kocaeli ve Bursa İl Müdürlükleri ile de çalışmamız gerekecek, bunu da yaptığımız taktirde buranın tanıtımı uluslararası düzeyde çok daha mümkün olacak. Fahrettin beyin kitabında bahsettiği trekking parkurları ağırlıklı olarak Teşvikiye ve Kurtköy tarafında ama Yalova’nın doğusunda da o parkurların oluşabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.