Yalova eski Belediye Başkanı ve Yazar Yakup Bilgin Koçal, resmi sosyal medya hesabından farklı konular üzerine paylaşımlar yaparak kişisel düşüncelerini aktarıyor. Bu konuda en üretken isimlerden biri olan Koçal, Yalovalılara seslendi ve en önemli haklardan biri olan “Şehir Hakkı”nın sahiplenilmesi gerektiğini söyledi.
“Şehir hakkının ortak çıkar olduğunu fark et!”
Belediye seçimlerinin geride kaldığını ancak oy atmayla vatandaşların vazifesinin bitmediğini vurgulayan Koçal, “ Taleplerin yön verecek seçilenlere. Hakkını iste! Şehir hakkını… İnsan hakları denince bireysel ve mülkiyet hakları anlaşılıyor hep. Gelinen nokta itibarıyla en önemli insan hakkı ‘Şehir Hakkı’dır. Mal mülk için her türlü kavgayı veren biri olarak şehrin hakkını hiç talep etmeyecek misin? Kişisel ihtirasların, hırsızların kutsal veya ideolojik değerlerle maskelenmiş dayatmalarının takipçisi olmak zorunda değilsin! Şehir hakkının ortak çıkar olduğunu fark et! Çünkü bu hak o parti, bu parti işi değildir; partiyi purtuyu aşan bir haktır. Sadece hemşerilik hukukunda vardır ve kendini bu şehre ait hissetmenin sorumluluğudur. Sen ortak çıkar için sesini yükselt ki bireysel çıkar peşinde koşanların sesi yöneticileri aldatmasın” dedi.
“Gidebileceğimiz başka bir yer yok”
Şehri değiştirmenin ve yeniden icat etme hakkı bireysel değil kolektif bir hak olduğunu belirten Koçal, “Şehri yeniden icat etmek kaçınılmaz olarak kentleşme süreçleri üzerinde kolektif bir gücün uygulanmasına bağlıdır. ‘Şehir Hakkı’ üzerine ilk denemeyi 1967 yılında yazan Henri Lefebvre, bu hakkın hem bir haykırış, hem de bir talep olduğunu ileri sürüyordu. Haykırış, şehirde gündelik hayatın girdiği krizin yarattığı acıya verilen bir tepkiydi. Talep ise, bu krizle korkusuzca yüzleşip yabancılaşmış olmayan, daha anlamlı ve keyifli bir şehir yaşamı seçeneği yaratma yetkisiydi” ifadelerini kullandı. Önümüzde 5 sene seçim olamadığını hatırlatan Koçal, “Seçilenlere popülizm değil, rasyonel olanı yapması için omuz ver. Bil ki bu son dönemeç, hep birlikte uçurum kenarındayız, sonrası uçurum… Beş yıl sonra hayatta mısın? Kim öle, kim kala? Bireysellik öle, şehir kala! Bu sefer şehir hakkı için haykır ve talep et; başka Yalova yok. Gidebileceğimiz başka bir yer de yok” ifadelerine yer verdi.
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel