Yalova tarihinin en önemli isimlerinden olan Yalova eski Belediye Başkanı Yakup Bilgin Koçal, Yalova’daki gündemi belirlemeye devam ediyor. Belediye Başkanlığı’nın ardından kendini entelektüel alana yönlendirip yazarlık faaliyetleri gerçekleştiren Yakup Bilgin Koçal aynı zamanda da toplum içerisinde sorunlu gördüğü alanlar konusunda açıklama yapmaktan imtina etmiyor. Geçtiğimiz günlerdeki bir sosyal medya paylaşımıyla kent konseylerini hedefine alan Yakup Bilgin Koçal, Yalova’daki gündemi değiştirmiş ve çeşitli tartışmalar ortaya çıkmıştı. Bu tip konulardaki fikirlerini açıklamaktan vaz geçmeyen Yakup Bilgin Koçal bu kez de hedefine dernekleri aldı ve derneklerin var olma nedenlerini yerine getirmediğinden şikayet etti.
“Zavallı siyasetçi acemiyse bunlara paçayı kaptırıverir!”
Geçtiğimiz günlerde yaptığı kent konseyleri paylaşımını hatırlatan ve arkadaş grupları arasındaki konuşmalarda konunun derneklere geldiğini söyleyen Yakup Bilgin Koçal, “Aslında ‘mış’ gibi yapan dernekler de hiçbir işe yaramaz ama kendinde toplumsal bir güç vehmederek özellikle seçim zamanları makam veya maddi çıkar beklentisine girmekten geri durmazlar. Zavallı siyasetçi hele bir de acemi ise paçayı kaptırıverir bunlara. Aslında bazılarının önemli bir ağırlığı olması gerekir; meselâ ‘hemşeri’ dernekleri” dedi. Türklerin her halükârda devletsiz kalmamasında, sınıfsız bir toplumsal yapının oluşmasında, kültürel sürekliliğin sağlanmasında ve adaletsiz uygulamalara karşı işbirliğinin örgütlenmesinde en önemli pay, boy örgütlenmeleri olduğunu dile getiren Yakup Bilgin Koçal, “ Bir sohbetimizde Prof. Ahmet Taşağıl, bu kabulden hareketle hemşeri derneklerini Türk milletinin tarih içindeki boy örgütlenmesine benzetmişti. Tabii ki hemşeri derneklerinin asli görevlerini yapması kaydıyla. Ama birçok konuda olduğu gibi bu hemşeri dernekleri de kendine yabancılaşan toplum hayatının bir yansımasıdır” ifadelerini kullandı.
“İşin suyu çıktı”
Kendi tabiriyle “mış” gibi yapan derneklerin kişilere başkan, yönetici gibi sıfatlar kazandırması işin cazibesini arttırdığını vurgulayan Yakup Bilgin Koçal, “Doğal olarak ve heveslisi çok olur. Bu sıfatlarla sadece kurum ziyareti, açılış ve etkinliklerde boy göstermek gibi çok ‘möhüm’ bir icraat yaparlar. Hepsi bundan ibaret olsa da bu möhüm faaliyeti sosyal medyada paylaşarak dijital çağın tatminiyle mutlu olurlar. Bu derneklerin bir de toplumsal güç aldatmacasıyla kamu kurumlarının sağladığı imkân dâhilinde gelir elde eden organizasyonlar yapabilmeleri ve bu fırsatın bazı kişiler için geçim kaynağı anlamına gelmesi, artık işin suyunun hepten çıktığının resmidir. Bozulmayan ne kaldı Allah aşkına!” diyerek sitemlerini belirtti.
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel