Kaldırım Muhabirleri: Yalovaspor Basketbol Takımından Beklentiler Ne? Kaldırım Muhabirleri: Yalovaspor Basketbol Takımından Beklentiler Ne?

Yalova Gazetesi’nin özel serisi “Kaldırım Muhabirleri” büyük bir hızla devam ediyor. Bugün, Tüm Türkiye’de geleneksel olarak Muharrem ayının 10. Gününde gerçekleştirilen “Aşure Günü” kapsamında Yalovalılar ile görüşme gerçekleştirdik. Mikrofonlarımızı uzattığımız Yalovalılara, “Aşure Günü, Muharrem ayının kaçıncı günü, aşurenin tarihçesi, aşurede kullanılan en sevdiğiniz malzeme nedir?” gibi soruları sorduk. Yalovalılar sorularımızı içtenlikle cevapladı. Gazetemizin özel serisi “Kaldırım Muhabirleri” siz değerli takipçilerimizle buluşmaya devam edecek.

Aşure Günü Tarihçesi ve Hakkındaki Rivayetler

Hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür.  İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir. İslam peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür. Muharrem ayında oruç ibadeti de yapılır.

Aşure/Aşura Arapça’da on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türemiştir. Kelimenin Sâmî diller arasında ortak bir kelime olduğu düşünülmektedir. Musevilik inancında Büyük Kefaret Günü için kullanılmıştır. Hüseyin bin Ali ve beraberindeki 72 kişi hicri 61'de Muharrem'in onuncu gününde (10 Ekim 680) Kerbelâ'da Yezid'in Ordusu tarafından katledilmiştir. Bunun dışında Aşure Günü'nde gerçekleştiğine inanılan dini açıdan önemli bazı rivayetler bulunmaktadır. Bunlar; Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi, İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi, Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması, İbrahim'in ateşte yanmaması, Yakup'un oğlu Yusuf’a kavuşması, Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi, Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması, Yunus’un balığın karnından çıkması, İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesidir.

Muhabir/Tuğba Altın

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin