GÜNDEM

İkinci Kıbrıs Barış Harekatı’nın Detaylarını Anlattı!

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner, İkinci Kıbrıs Barış Harekatı’nın yıldönümüne özel olarak detayları yayınladığı açıklamada paylaştı.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Yalova Şube Başkanı Şakir Güner, “Ayşe Tatile Çıksın” parolasıyla düzenlenen İkinci Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. Yıldönümüne özel olarak açıklama yayınladı ve harekatın tarihçesi hakkında bilgi verdi.

20 Temmuz 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı”nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çağrısıyla 22 Temmuz 1974 saat 17:00’de durdurulduğunu hatırlatan Başkan Güner, “Bu gelişmeden sonra, 25 Temmuzda 1. Cenevre ve 8 Ağustos’da 2. Cenevre görüşmelerinde olumlu bir neticeye ulaşılamadı. Rumların uzlaşmaz tutumları devam ediyordu. Bunun üzerine 14 Ağustos 1974’de  (AYŞE TATİLE ÇIKSIN…) parolasıyla 2. Barış Harekatı başladı ve 16 Ağustos 1974’te ateşkes ilan edildi. Türkiye tarafından başlatılan 2.Barış Harekatı da başarıyla tamamlanırken geri çekilmek zorunda kalan Rumlar, geçtikleri Türk köylerini yakarak, silahsız sivilleri acımasızca katlettiler. Toplu katliamlar ve mezarlar, harekat bittikten sonra gün yüzüne çıktı. 14-15 ağustos tarihlerinde, Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde toplu katliamlar gerçekleştirdiler. Bu üç köyde maalesef en küçüğü 16 günlük, en büyüğü 95 yaşında olmak üzere 126 kişiyi katlettiler. Üç köyün tüm ahalisini sıraya dizip, makinalı tüfekle tarayarak öldürdüler ve toplu halde gömdüler ve üzerlerine benzin dökerek eteşe verdiler. Kıbrıs Barış Harekatı’nda Türk Ordusu 498 şehit verirken, Kıbrıs’ta 70 Mücahit ve 270 sivil vatandaş şehit olmuştur. 13 Şubat 1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) ilan edildi. KTFD Meclisi, 15 Kasım 1983’de oy birliğiyle aldığı kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini (KKTC) kurdu. 2. Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılında başta Gazi M. Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan kahraman gazilerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize, sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyorum” ifadelerini kullandı.