4 G sınıfı öğretmeni Zehra Güneş’in başvurusu üzerine Merkez İlçe Sorumlusu Saffet Yıldız tarafından öğrencilere TEMA Vakfının İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi anlatıldı.
TEMA Vakfı Merkez İlçe Sorumlusu Saffet Yıldız, Süleymanbey Mahalle Sorumlusu Gökmen Kılıç ve Eğitim Gönüllüsü Esra Engin birlikteliğinde gerçekleştirilen eğitimde İklim TEMA portalının tanıtımından sonra öğrencilerle birlikte interaktif eğitim sunumu gerçekleştirildi. Eğitim esnasında öğrencilere “İklim Nedir?” filmi izletildi. İklim alfabesi kelime oyunu oynandı. Sınıf öğretmeni Zehra Güneş’e bu eğitim projesini sınıfında uygulamasından dolayı TEMA Vakfı tarafından hazırlanan Ekolojik Okur Yazar Rehberliği kitabını hediye edildi. Eğitimin son bölümünde ise öğrencilerle ilk kez uygulanan İklimi Koru Takım Oyunu’nu oynandı.
İklimi Koru oyunun içinde 60 Görev Kartı, 40 tane Ekosistem Kartı yer alıyor. Görev Kartlarının içinde; üzerine düşünüp yanıtlayabileceğiniz bilgi soruları, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için yapabileceğiniz eylemler ve yaparken eğleneceğiniz görevler yer alıyor. Oyunda Görev kartlarındaki soruları doğru cevaplayan ve tanımlanan görevleri (şarkı söyleme, sessiz sinema, kelime bulmaca vb.) yapan gruplara ekosistem kartı veriliyor. Hangi grubun ekosistem kartı çoksa o grup oyunu kazanıyor. Oldukça eğlenceli geçen oyunda 4 G sınıfı öğrencilerimiz oldukça başarı oldular. Görev kartlarındaki tüm görevleri yaparak ekosistem kartlarını kazandılar. Daha sonraki zamanlarda oynamaları için İklimi Koru Takım Oyunu kartları sınıf öğretmeni Zehra Güneş’e hediye edildi.
TEMA ekibi eğitimin ardından öğrencilerle birlikte toplu fotoğraf çekimi sonrası her biri iklimi korumak için elinden geleni yapacakları sözünü alarak öğrencilere ve sınıfını açan Zehra Güneş öğretmene teşekkür ederek okuldan ayrıldılar.
İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi Nedir?
Millî Eğitim Bakanlığı iş birliği ile TEMA Vakfı tarafından tasarlanan bir doğa eğitimi projesi olan İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi; çocukların ve gençlerin hava durumu, mevsimler, iklim, iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları, iklimin insan faaliyetleri sonucunda nasıl etkilendiği ve sürdürülebilir yaşam becerileri hakkında farkındalık geliştirmelerine destek olması amaçlanmıştır. Tüm kademelerde çocukların ve gençlerin gelişimsel özellikleri dikkate alınarak tasarlanan eğitim içerikleri ve materyalleri, İklim TEMA Eğitim Portalında (www.iklimtema.org) öğretmenlerin kullanımına sunulmuştur.
Okullarda yüz yüze uygulanan etkinlikler kapsamında ilkokul 3. ve 4. sınıfa giden çocuklar için tasarlanan eğitim içerikleri; çocukların mevsimler, iklim, iklim değişikliğinin nedenleri ve sonuçları, insan faaliyetlerinin doğaya etkisi ve günlük hayatta uygulanabilecek çözüm önerileri gibi konularda farkındalık geliştirmeleri amacıyla hazırlanmıştır. Eğitim içerikleri; interaktif bir sunum, eğitici filmler ve “İklimi Koru” isimli bir kart oyunuyla desteklenmektedir.
İklim değişikliği eğitimi konusunda Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan İklim TEMA Eğitim Portalı (www.iklimtema.org); çocukların gelişimsel özellikleri dikkate alınarak geliştirilen iklim değişikliği konulu eğitim içeriklerine öğretmenlerin kolaylıkla ulaşabilmesi amacıyla 2023 yılında açıldı. Portal, 81 ildeki öğretmenlere etkinlik önerileri, eğitici filmler, sunumlar, posterler, e-kitaplar ve uzman yazılarının da aralarında bulunduğu zengin eğitim içerikleri ve materyaller sunmaktadır. Portala Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullardaki tüm okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmenleri üye olabiliyor.
Projenin farkındalık etkinlikleri kapsamında gençlere ve yetişkinlere yönelik iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve sonrasında iklim söyleşileri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmalar ile gençlerin ve yetişkinlerin iklim değişikliğiyle ilgili bilgi edinmeleri, sürdürülebilir yaşam bilinci kazanmaları, iklim değişikliği konusundaki neden-sonuç ilişkisini kavramaları ve iklimi korumak için neler yapabilecekleri konusunda düşünmeleri amaçlanmıştır.
Proje kapsamında 2022 yılından bu yana gerçekleştirilen eğitim etkinlikleri ile ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde olmak üzere 72 farklı ilde yaklaşık 19.000 çocuğa ve gence ulaşılmıştır. Farkındalık etkinlikleri kapsamında 2022 yılında iklim değişikliği sunumu, belgesel gösterimi ve akabinde iklim söyleşileri ile 28 ilde yaklaşık 1.300 genç ve yetişkine ulaşılmıştır. Türkiye’de iklim değişikliği hakkındaki en kapsamlı portal olma özelliğini taşıyan iklimtema.org (İklim TEMA Eğitim Portalı) 2 Mayıs 2023 tarihinde kamuoyunun erişimine açılmış ve bu portal aracılığıyla 2024 yılı Haziran ayı itibariyle yaklaşık 86.250 çocuğa ulaşılmıştır.