GÜNDEM

Faruk Tezcan; Bu Binalar Neden Yenilenmedi?

Gazeteci Faruk Tezcan, Kent77 Televizyonu’nda katıldığı “Yalova Depremi Özel” programında çarpıcı açıklamalarda bulunarak deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi.

17 Ağustos 1999 tarihinde gerçekleşen ve Yalova ile birlikte birçok çevre ilini etkisi altına alan Marmara Depremi’nin yıldönümüne özel olarak ilimizde birçok program çekildi. Depremin yıldönümünü anmak ve olası büyük depreme hazırlığımızı mercek altına almak amacıyla Kent77 Televizyonu ekranlarında geçtiğimiz günlerde çekim gerçekleştirildi. Yalova’nın en önde gelen sanatçılarından olan Ali Çolakoğlu’nun “Aliço ile Var Bi' Şeyler” programına Marmara Depremine 97 saat enkaz altında kalan Yüksel Er ile ilimizin en önde gelen gazetecilerinden olan ve aynı zamanda geçtiğimiz dönemlerde TEMA Vakfı Yalova İl Temsilciliği görevini üstlenmiş Faruk Tezcan konuk oldu.

“Deprem öncesi yapılan binaların %72’si tehlike arz ediyor”

Programın sunucusu Ali Çolakoğlu’ndan söz alan Faruk Tezcan, Yalova’daki deprem gerçeğine ilişkin çarpıcı ifadeler kullandı. Programa gelmeden önce İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Hüseyin Uygun’dan rakamlar öğrendiğini belirten Tezcan, “Hatırladığım kadarıyla depremden sonra Yalova Belediyesi her binadan karot testi aldırarak binaların durumunu tespit etti. O binalarda oturan kişiler belediyeye giderek o bina hakkında bilgi alabilirler. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Hüseyin beye bu binalardan alınan karot testlerinin genel durumunu ve 2000 yılından önce yapılan bina sayısına ilişkin 2 soru sordum. 2000 yılından önce yapılan binaların sayısına geldiğimiz zaman önümüze şöyle bir tablo çıkıyor; 19 bin 788 konut yapılmış. Bunun 3 bin 500 tanesi işyeriymiş. Toplam bağımsız birim 23 bin 314… Bununu oranlarsak %33 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yani 2000 yılından önce yapılan binaları oranladığımız zaman %33 çıkıyor. Bu binaların yapılan karot testi sonrası %72’sinin bozuk ve tehlikeli olduğu ortaya çıkıyor” şekline konuşarak bekleyen büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. Yapılan karot testinin depremden hemen sonra yapıldığını söyleyen Tezcan, “Peki bile bile, o günden bu yana Yalova’da bu binalar neden yenilenmedi? Kentsel dönüşümü sadece Bağlarbaşı Mahallesi’nin tepesinde bir avuç Roman Mahallesi için mi yaptınız? Yalova’nın içinde bu kadar tehlike arz eden bina varken bu kentsel dönüşüme neden önem verilmedi? Bunun bir şekilde halledilmesi gerekirdi. Beklenen depremde bu binaların hepsi tehlike arz ediyor” dedi.

Programın Tamamını İzlemek İçin Tıklayın.