Bu özel haftada, anne sütü ile beslenmenin önemini vurgulamak ve emzirme konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl dünya genelinde çeşitli organizasyonlar tarafından gerçekleştiriliyor. Hastane, anne sütünün bebek sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini anlatan seminerler ve bilgilendirme toplantıları ile bu önemli haftaya dikkat çekti.

Anne Sütü: İlk 6 Ayda Tüm Besin İhtiyacını Karşılar 

Bütün bebekler sağlıklı olmak ve sağlıklarını korumak için yeterince beslenme hakkına sahiptir. Anne sütü, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için bu hakkı sağlayan en uygun besindir. İlk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ihtiyacını karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsizdir.

Dünya Emzirme Haftası Nedir? 

Dünya Emzirme Haftası, emzirme konularında farkındalığı artırmak ve anne sütü ile beslenmeyi desteklemek amacıyla her yıl 1-7 Ağustos tarihlerinde yürütülen küresel bir faaliyettir. Ancak dünya genelinde bebeklerin yarısından daha azı ilk 1 saat içinde anne sütü alırken, sadece yüzde 44’ü ilk altı ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmektedir.

Anne Sütü: Canlı Bir Gıda, Mucize Bir Besin 

Türkiye’de 1991 yılında Sağlık Bakanlığı ve UNICEF iş birliğiyle "Anne Sütünün Teşviki ve Bebek Dostu Sağlık Kuruluşları Programı" başlatılmıştır. Bakanlık, bebeklerin doğumdan hemen sonra emzirmeye başlaması, ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesi ve 6. aydan sonra uygun besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar devam etmesini teşvik etmektedir.

“Anne ve Bebek Dostu Hastane” Unvanı 

Doğum hizmeti veren hastanelere, anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendirme ve destek sağlama, annelerin bebeklerini doğumdan hemen sonra emzirmelerini teşvik etme gibi uygulamalarla "Bebek Dostu Hastane" unvanı verilmektedir. Ayrıca, "Anne Dostu Hastane" programı da anne sağlığı hizmetlerini artırmak amacıyla uygulanmaktadır.

Başarılı Emzirmenin On Adımı

Temel Yönetim Uygulamaları:

1. Anne sütü ve emzirme politikası oluşturulur ve desteklenir.

2. Personelin emzirme desteği için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması sağlanır.

Temel Klinik Uygulamalar:

3. Hamile kadınlar ve aileleri emzirmenin önemi konusunda bilgilendirilir.

4. Doğumdan hemen sonra ten-tene temas sağlanır ve emzirmeye başlanması teşvik edilir.

5. Emzirme ile ilgili sık karşılaşılan güçlükler yönetilir.

6. Yenidoğana anne sütü dışındaki yiyecek ve sıvılar verilmez.

7. Anneler ve bebekler aynı odada tutulur.

Okullarla Birlikte Sağlık Sorunları Da Başladı Okullarla Birlikte Sağlık Sorunları Da Başladı

8. Anneler, bebeklerinin açlık işaretlerini tanıma konusunda desteklenir.

9. Biberon ve emzik kullanımı hakkında danışmanlık sağlanır.

10. Taburculuk öncesinde ebeveynlere emzirme destek merkezleri hakkında bilgi verilir.

Kaynak: Haber Merkezi