GÜNDEM

Cumhuriyeti Kutladılar

Cumhuriyeti Kutladılar Foto Galeri: Cumhuriyeti Kutladılar
Yürüyen Köşk Derneği ile Yalova Birey Okulları örnek bir iş birliğine imza atarak 24 Ekim Salı günü Kent Müzesi’nin önünde Cumhuriyet Bayramı kutlaması gerçekleştirdi. Program öncesi Birey okullarının öğrencileri, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı girişinde Cumhuriyet temalı stantlar açtı. Yalovalılar açılan stantlara ve Atatürk resimlerine büyük bir ilgi gösterdi. Saat 16:00 sularında başlayan programda, şehitler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal marşı okundu.

“Aklı hür, vicdanı hür çocuklar büyütüyoruz”

Kutlama programının ortaklarından olan Yalova Birey Okulları’nın Müdürü Ünal Kılıç günün anlam ve önemine dair konuşmasını gerçekleştirdi. Müdür Kılıç, “Bugün Türk halkının var olma ve yok olma savaşının sonunda egemenliği ilan ettiği o büyük günün Cumhuriyet’in 100. Yıldönümüdür, Cumhuriyetimiz kutlu olsun. Cumhuriyet ulusal varlığın temel taşıdır. Büyüklerimizden bizlere, bizlerden çocuklara emanet edilen en büyük sorumluluktur. Ülkemize ve yarının büyüklerine bunun ne kadar önemli olduğunu anlatmak en temel görevimizdir. Biz muhasır medeniyetler denizinde yüzmeyi bilen, aklı hür, vicdanı hür çocuklar büyütüyoruz. Yalova Birey Okulları adına başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Cumhuriyetimizin ölümsüz muhafızları aziz şehitlerimizin millet ve rahmetle anar, kahraman gazilerimize şükranlarımızı sunarız” ifadelerini kullandı.

“Cumhuriyet vaz geçilemez bir değer”

Müdür Kılıç’ın konuşmasının ardından programın gerçekleştirilmesinde büyük emeği olan Yürüyen Köşk Derneği’nin Başkan Yardımcısı Makbule Budak Çalışkan da topluluğa hitap etti. Çalışkan, “Biliyorsunuz ki çok uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından 13 Ekim 1923’te Ankara başkent yapıldı. Arkasından 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Atamızın 29 Ekim 1923’te, “Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan Cumhuriyet idaresidir” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet Türk ulusuna bırakılmış en büyük miras ve asla vazgeçilemez bir değerdir. Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet olmuş bitmiş bir süreç değildir. Tam tersine onun devrimcilik ilkesi gereği sürekli olarak yeniliklere, değişimlere açık bir süreçtir. Bu önemli görev de, gelecekte bu ülkenin yönetiminde söz sahibi olacak olacak, bu ülkenin gerçek sahibi olan siz çocuklarımıza ve gençlerimize düşmektedir. Cumhuriyet fazilettir. Bu şerefli kazanımı gelecek yüzyıllara taşımak bizlere ve genç nesillere yüce Atatürk’ün mirası ve emanetidir” şeklinde konuştu.

Ünal Kılıç ve Makbule Budak Çalışkan’ın konuşmalarının ardından Birey Okulları 11. Sınıf öğrencisi Zeynep Dereboylu, Şair Faruk Nafiz Çamlıbel’in “Bayrak Altında” şiirini izleyicilere karşı okudu. Birey Okulları’nın Folklor Topluluğu’ndan öğrenciler, Aydın yöresi oyunlarını sahneledi. Zeybek gösterisinin ardından Birey Okulları 11. Sınıf öğrencisi Enes Abacıoğlu, Cumhuriyet konulu şiiri izleyicilere karşı seslendirdi.  Son olarak Birey Okulları Ortaokul Korosu, müzik öğretmenleri Haşim Yılmaz’ın piyano dinletisinin eşliğinde Cumhuriyet temalı şarkıları seslendirdiler ve büyük alkış topladılar.

Programın sonunda Yürüyen Köşk Derneği Başkan Yardımcısı Makbule Budak Çalışkan, Birey Okulları Müdürü Haşim Kılıç’a ve programın düzenlenmesi konusunda büyük katkıları olan öğretmenler; İpek Tokay, Volkan Yaşar, Haşim Yılmaz, Tuğba Türkkan ve Derya Taylan’a hediyelerini takdim etti. Okul Müdürü Ünal Kılıç, programın yapılmasındaki katkıları nedeniyle Makbule Budak Çalışkan’a hediyesini vermesinin ardından kutlama sona erdi.

Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel