23-26 Ekim tarihleri arasında 68 ülkeden, 770 başvurunun yapıldığı festival için Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya açıklamalarda bulundu. 3 ana kategoride 26 finalistin belirlenen jüri tarafından değerlendirildiği kaydeden Vali Kaya, “Bu yıl ilk kez düzenlenen Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali, şehrimizin kültürel ve sanatsal kimliğine katkı sunmanın yanı sıra Yalova’nın Türkiye'deki sinema ve belgesel dünyasında yeni bir çekim merkezi olma potansiyelini de gözler önüne serecektir” dedi. 

"Yalova Yeni Bir Merkez Haline Gelecek"

Başkan İla; Milletin Sinir Uçlarına Dokunmak İstiyorlar Başkan İla; Milletin Sinir Uçlarına Dokunmak İstiyorlar

Yalova’nın şimdiye kadar doğa sporları, sağlık turizmi ve tarımsal festivallerle anılan bir şehir olduğunu söyleyen Vali Kaya, “Yalova, coğrafi konumu itibarıyla Türkiye'nin en gözde şehirlerinden biri olma yolunda hızla ilerliyor. İstanbul’a yakınlığı, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve huzur veren atmosferiyle Yalova, sadece bir yaşam merkezi değil, aynı zamanda sanatın, kültürün ve yaratıcılığın buluştuğu yeni bir merkez haline gelecektir. Düzenlediğimiz bu festival, Yalova'nın sanatsal etkinliklerdeki rolünü genişletmekte ve onu kültürel çeşitliliğin merkezi haline getirecektir. Özellikle İstanbul gibi bir metropole yakın bir konumda bulunmamız, şehrimizi sinema dünyasında yeni ve ilgi çekici bir merkez haline getirme noktasında önemli avantajlar sağlanacaktır. Bu festival, şehrimizin sanata olan bağlılığını pekiştirirken, aynı zamanda turizm ve kültürel miras açısından da Yalova'ya önemli kazanımlar sunacaktır” dedi. 

“Festivaller, Şehirlere Ekonomik Anlamda Katkı Sağlayacak”

“Festivalin sadece sanatsal değil, aynı zamanda ekonomik anlamda da şehrimize büyük katkılar sağlayacağına inanıyoruz” diyen Vali Kaya, “Şehrimize festival boyunca gelen misafirler, konaklama, yeme-içme, ulaşım gibi birçok sektöre hareketlilik getirecek, Yalova'nın turizm potansiyelini de arttıracaktır. Bu festival, aynı zamanda Yalova’nın film sektörü açısından cazibe merkezi olma yolunda önemli bir adım olarak değerlendiriliyoruz. Yalova'nın doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve coğrafi avantajları, sinema ve dizi yapımcıları için ideal bir plato olma potansiyeli taşıyor” şeklinde konuştu.

Atölye Çalışmaları Olacak

Festivale paralel olarak düzenlenecek atölye çalışmaları, paneller ve söyleşiler, amatör sinemacılar ve sanatseverler için önemli bir öğrenme ve gelişim fırsatı sunacak. Özellikle genç yeteneklere hitap eden bu etkinlikler, geleceğin sinemacılarını ve belgesel yapımcılarını yetiştirme noktasında önemli bir rol üstlenecek.

Açılışta Manuş Baba Sahne Alacak

Festival, 23 ekim saat 17.30’da PTT önünden kortej ile başlayacak. Ardından saat 18.00’da Barış Manço Açıkhava Tiyatrosu’nda “O Çınar”  belgesel gösterimiyle devam edecek. Festivalin finali ise Manuş Baba'nın konseri ile devam edecek. Bu coşkulu başlangıç, izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunacak. 

Finale kalan filmler ilçelerde izlenecek

Kısa metraj, uzun metraj, Yalova kültürel mirası ve tanıtımı kategorilerinde finale kalan filmler, 24-25 Ekim tarihlerinde Yalova’nın ilçelerinde vatandaşa gösterime açılacak. Bu filmler İhlas Armutlu, Star AVM Cinemapink, Cinetime Özdilek Yalova, Yalova Üniversitesi Mehmet Okul Kongre Merkezi ve Çınarcık MYO Konferans Salonu’nda izleyicilerle buluşacak.

Gala’da Filistin Belgeseli Gösterimi Yapılacak

Yalova Üniversitesi Mehmet Okul Kongre Merkezi’nde 26 Ekim Cumartesi günü 17.30’da gerçekleşecek festivalin gala gecesi ise özel bir temaya sahip olacak. Gala kapsamında “Filistin” temalı bir belgesel gösterimi yapılacak.
*Vali Kaya Vatandaşları Davet Etti *

23-26 Ekim tarihleri arasında Yalova’da ilk kez düzenlenecek olan Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali’ne tüm vatandaşları davet ettiğini söyleyen Vali Kaya, “Yalova’nın kültürel zenginliğini, sanata olan bağlılığını ve yaratıcı potansiyelini hep birlikte keşfedeceğimiz bu festivalde, birbirinden değerli belgeselleri izleme fırsatı bulacağız. Festival süresince düzenlenecek olan atölyeler, söyleşiler ve paneller, sinemaya ilgi duyan herkese yeni ufuklar açacaktır. Bu coşkulu etkinlikte buluşmak, şehrimizin sinema dünyasında yeni bir çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlamak için hepinizi bekliyorum. Gelin, bu heyecanı birlikte paylaşalım ve Yalova’yı sanatın kalbinin attığı bir merkez haline getirelim” ifadelerini kullandı.

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (12)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (13)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (9)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (10)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (11)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (7)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (8)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (5)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (6)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (3)

Yalova Film Festival Vali Manset Haber (4)Yalova Film Festival Vali Manset Haber (2)

Kaynak: Haber Merkezi