Son yıllarda ülke ekonomisinde yaşanan olumsuz durumlar karşısında iktidar olan AK Parti, seçim süreçlerinin sona ermesinin ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in önderliğinde kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında birçok kararı yürürlüğe soktu. Bu tedbirlerin ülkemizdeki tüm belediyelerde uygulanacağı ile ilgili söylentiler dolaşmaya başladı. Bu tedbirler kapsamında Yalova’daki belediyelerin, kültür ve sanat alanındaki desteklerine ve katkılarına son vereceğine ilişkin iddialar ortaya atıldı.
Bu söylentilerin kulaktan kulağa yayılmasının ardından Gelecek Partisi Yalova Kurucu İl Başkanı olan ve aynı zamanda da partisinden 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için Yalova Belediye Başkanlığı’na aday olan Kürşat Emre Çandır bu duruma sessiz kalmayarak açıklamada bulundu. “Hasat Zamanı” isimli bir tasavvuf müzik topluluğunda sanatsal çalışmalara imza atan Çandır, böyle bir kararın kültür ve sanata darbe olacağını belirtti.
“Musiki cemiyetleri birer görünmez kahramandır”
Açıklamasına kültür ve sanattan tasarruf olur mu sorusunu sorarak başlayan Çandır, “14 yaşımdan beri, gerek Yalova'da, gerek İstanbul'da, Türk Sanat ve Tasavvuf Musikisi çalışmalarına katılıyorum. Yalova Musiki Cemiyeti, Akasya Park'ta o zamanlar mevcut olan yerinde idi, rahmetli babam, oğlum yaz aylarında haytalık yapacağına musiki terbiyesi al diyerek elimden tuttu, kıymetli hocalarımıza teslim etti. O gün bugündür Yalova Musiki Cemiyeti, Üsküdar Musiki Cemiyeti, İstanbul Üniversitesi Korosu, Hasat, Nevbahar gibi saygın cemiyetlerde yer alıyorum. Musiki cemiyetleri, sadece müzikal bir cemiyet değildir. Bu cemiyetlerde, özellikle çocuklarımızın kişisel gelişimi, sosyal hayata katılımları, insan ve vicdan terbiyesinin inşaası, etik değerler ile geleneksel müzik kültürümüzün yaşatılmasına dair birçok ders ve uygulama mevcuttur. Dolayısıyla, musiki cemiyetlerinde sadece müzik dersi verilmez. Bu cemiyetler, örf ve adetlerimizi yaşatan birer görünmez kahramandır” dedi.
“Kültürümüz yaşamazsa yok oluruz”
Pandemi sürecinde, yerel sanatçıların içine düştüğü sorunlar henüz aşılmışken, şimdilerde de tasarruf tedbirleri kapsamında yerel yönetimlerin müzikal aktivitelerden desteğini çekme yönünde adım attıklarını gördüğünü söyleyen Çandır, “Bu olmaz, olmamalı… Başka tasarruf kalemi yok mu ? Yalova'da, sayıları 5'i geçmeyen amatör koro var. Yıllardır bu korolar, gerçekten zorlu şartlarda, çalışacak yer bulmakta zorlanarak, solistlerin bilet satarak sanatlarını icra etmeye çalıştıklarını görüyoruz. Gerçekten yakışmıyor. Senede 2 bilemediniz 3 konser için aylarca çalışan korist arkadaşlarımızın, kendi sahneleyecekleri programların biletlerini kendileri satmak durumunda kalıyorsa, bu durum kabul edilemez. Bu sebeple, kültür ve sanat konusunda hassasiyeti olduğunu düşündüğümüz yeni seçilen yerel yöneticilerimizi, yüzyılları aşan geleneksel müzik sanatımızın yaşatılmasına yönelik adım atmaya, musiki cemiyet, dernek ve topluluklara destek olmaya davet ediyorum. Atatürk'ün, Yalova benim kentimdir sözünün lafta kalmaması için, sanatıyla, örfü, gelenek ve görenekleriyle yaşayan bir Yalova için yerel yöneticilerimizden adım atmalarını bekliyoruz. Tasarruf diye kılıf uydurarak, tasarrufa musikiden başlamayı kabul etmiyorum. Tasarrufa asfalttan başlayınız. Asfalt olmazsa yaşayabiliriz. Kültürümüz yaşamazsa, yok oluruz” ifadelerini kullandı.