Kahraman Gaziler ve Şehit Aileleri Sporla Buluştu Kahraman Gaziler ve Şehit Aileleri Sporla Buluştu

Şap hastalığı bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı Viral bir hastalıktır. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde %30-45, süt veriminde %15-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabiliyor. Ayrıca zorunlu olan şap aşısını, buzağı desteklemesinden yararlanacak olan buzağı ve malak sahiplerinin yaptırmaları gerekiyor.

2024 yılı Şap aşılaması programı bünyesinde; İlimiz genelinde ve ilçelerde 6 grup 16 teknik personel ile 1. Dönem Baskın Aşılama da %100,38, 2. Dönem Bahar sezonu ise %85,93 oranında başarı sağlanmış olup, 3. Sonbahar döneminde yaklaşık 13,000 büyükbaş hayvanın aşılanması hedefleniyor.  Yetiştiricilerimizden hayvan alım satımlarda Hayvan pasaportlarını yanlarında bulundurmaları, kulak küpelerini kontrol etmeleri, pasaportlarındaki aşı bilgisine göre kendi sürüsüne hayvanları aşılı olarak  dahil etmeleri hastalığın kon trolü açısından önemli. 

Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi takdirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Müdürlüklerimize müracaat etmeleri önemle duyurulur. 

Kaynak: Haber Merkezi