Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Temmuz Salı günü itibariyle yasama yılına ara vererek yaz tatiline girdi. Vekiller ve TBMM çalışanları 1 Ekim 2024 tarihine kadar uzun geçen dönemin yorgunluğunu atarak yeni döneme hazırlanmaya çalışacak.

Geride bıraktığımız dönem birçok tartışmalı konuya sahne oldu ve TBMM de bundan nasibini aldı. Cumhuriyet Hak Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, geride kalan 28. Dönemin 2. Yasama yılı için önemli değerlendirmelerde bulundu.

“Kamusal Yarar Yerine Toplumsal Risk”

Bugüne kadar, TBMM Genel Kurulu’nda,  52 uluslararası anlaşmalarla 157 maddenin, 21 kanun teklifiyle de 567 maddenin yasalaştırıldığını söyleyen Becan; böylelikle toplam 73 teklifle 724 maddenin yürürlüğe girdiğini belirtti. Becan şöyle devam etti:

“Bu 21 teklifin 13’ü torba yasalardı. Bu şekilde 124 ayrı kanunda değişikliğe gidildi. Geçen bir yılda görüşülen tekliflere bakıldığında, hukuk mevzuatını alt üst eden şaşırtıcı rakamlar çıkıyor. Örneğin; tek kalemde vergileri silinenlere dokunulmadan, faturanın sadece gariban, yoksul, emekçiye kesilen vergi kanunlarını 86 maddeyle, yargı bağımsızlığını sağlayacak hiçbir adımın atılmadığı 79 maddelik yargı paketleri ve adeta yapboza çevrilen 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 17 maddeyle 7 ayrı teklifle değişikliğe gidildi. Ayrıca, bu tekliflerin hiçbirinin kapsamlı etki analizleri yapılmadan, Anayasaya uygunlukları incelenmeden ve tali komisyon raporları alınmadan görüşüldü. Bunun sonucunda kamu yararını sağlaması bir yana, yeni toplumsal sorunları da yaratma riskini de beraberinde getirmiştir” dedi.

“İşlevsiz Komisyonlar”

Milli Savunma Komisyonu üyesi Tahsin Becan, Meclis’in komisyonlarının da dengeli bir çalışma gerçekleşmediğini ve birbirlerinin uzmanlıklarından hiçbir şekilde yararlanılmadığını belirterek şu verileri paylaştı:

“Bildiğiniz üzere 19 ihtisas komisyonu var. Yasalaşan 21 teklifin, 11’i Plan Bütçe ’de,  3’ü İmar Komisyonu’nda,  2’şer kere Sanayi ve Sağlık Komisyonları,  1’er kez de Mili Savunma, Adalet ve Tarım Komisyonları çalışarak, geri kalan 12 komisyonun henüz bir teklifi, Genel Kurul gündemine alınmadı. 3.yasama yılına bırakılan, 9.yargı paketi, Öğretmenlik Mesleği Kanunu ve e-ticaret hakkında teklifler de gündemde bekleyen diğer konular.”

“1 Ayda 200 Madde”

İhraç İddialarına Cevap Verdi: İktidara Yürüyen Partimize Zarar Veriyorlar İhraç İddialarına Cevap Verdi: İktidara Yürüyen Partimize Zarar Veriyorlar

AKP ve MHP bilerek, Meclis’in bir yıl boyunca ele alacağı tekliflerin çoğunu, son bir aya sıkıştırdığını belirten Becan, şunları ifade etti:

“Bu suretle, alil acele getirilen teklifler, ne milletvekilleri tarafından ne de kamuoyunca yeteri kadar tartışabildi. Adeta ‘yangından mal kaçırırcasına’ kanunlar çıkarıldı. Genel Kurul ve Komisyonlar dâhil, Temmuz ayında,  200 maddelik 6 teklif, bazen gece yarılarına, bazen sabahlara kadar süren mesaiyle, meclis verimsiz bir şekilde çalıştırıldı.” dedi.

Kaynak: Haber Bülten