31 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Mahalli Genel Seçimlere sayılı günler kala Türkiye, seçim atmosferinin en yoğun olduğu zamanları yaşıyor. On milyonlarca seçmen sanık başına giderek kendi bulunduğu bölgelerde kimin yönetici olması gerektiğini tayin edecek.

Seçim sürecinin en yoğun olduğu illerden biri de 14 seçim bölgesine sahip Yalova’da oldu. Yalova’daki birçok yerde seçimlerin çekişmeli geçeceği tahmin edilirken, seçim güvenliğinin ve sürecin nasıl işleyeceği ile ilgili sorular Yalova’da yaşayan vatandaşların sorduğu sorulardan biri olurken, Yalova Gazetesi olarak Yalova Barosu’na giderek Yalova Barosu Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş ile görüşme gerçekleştirdik. Başkan Çavuş merak edilenleri açık bir şekilde cevapladı.

“Seçimlerde 50-60 avukat arkadaşımızın görev alacağını düşünüyoruz”

Baroların, seçimlerde kurumsal ve resmi bir görev almasının mümkün olmadığını belirten Başkan Çavuş, “Ancak her seçimde olduğu gibi bu seçimde de baromuza kayıtlı avukatlar çeşitli siyasi partilerden görev alarak seçim güvenliğini sağlayacaklar” dedi. Yalova Barosu’ndan kaç avukatın gönüllü bir şekilde sandıklarda görev alacağı ile ilgili soruyu cevaplandıran Başkan Çavuş, “Her tür siyasi partide görev alan meslektaşlarımız mevcut. Bunların listesi siyasi partilerde mevcut. Tahminen bu seçimlerde de en az 50-60 meslektaşımızın görev alacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Bu seçim döneminde geçtiğimiz dönemde olduğu gibi kendi bünyelerindeki seçim eğitimlerini yapmadıklarını söyleyen Başkan Çavuş, “Zira ülkemiz son yıllarda üst üste seçimler yaşadı. En son geçen yıl ki seçimde yaptık ve çok sayıda meslektaşımız bu eğitimleri aldı. O yüzden bu dönemde yeni bir eğitim planlamadık” şeklinde konuştu.

“Türkiye Barolar Birliği, seçim güvenliği için kitapçık hazırladı”

Çağdaş demokrasilerde baroların hukuk devletini ve hukukun üstünlüğünü korunmasının, baroların öncelikli görevleri arasında yer aldığını vurgulayan Başkan Çavuş, “Bunu, herhangi bir siyasi parti taraftarlığına girmeden, sadece seçim güvenliğini ve hukuk devletini korumak için seçimlerde görev alıyoruz. Barolar Birliği de geçen seçimlerde de hazırlanan “Müşahitler İçin Seçim Rehberi(Dilekçe Örnekleri)” isimli bir kitapçık hazırladı. Kitapçığın içeriğinde seçim sürecinde her tür itirazın örnek dilekçeler var. Bunlar da kitaptan kopararak çok daha kolay bir şekilde itiraz için kullanılabilecek nitelikte hazırlanmış. Yine Barolar Birliği’nin, seçim günü sıkıntı yaşanılan durumlarda irtibat kurulabilmesi için tüm Türkiye’ye açık bir irtibat hattı da var. 0312 988 16 70 numaralı telefon irtibat numarasından “Türkiye Barolar Birliği Seçim Güvenliği” hattına ulaşarak, seçimle ilgili sorunları ve akılda kalan soru işaretlerini de buradan cevaplayabilirler” dedi.

Kitapçık hakkında detaylı bilgi veren Başkan Çavuş, “İçindiler kısmında 43 tane ana temel başlıkta listeler mevcut. Örneğin sandık sonuç tutanaklarının eksik çıkmasından, açıktan oy kullanmaya kalkışan seçmen, uyarlara rağmen oyunu kullanmayan seçmenler gibi güncel seçimlerde yaşanılan her tür sorunlar düşünülerek buna örnek dilekçeler hazırlanmış. Baromuza da çok sayıda gönderildi ve biz meslektaşlarımıza ulaştıracağız. Yine bunların PDF formatıyla her an çıktı alınabilecek şeklide Türkiye Barolar Birliği’nin internet sitesinde yer alıyor. Bizde kendi baromuzun internet sitesinde bunu paylaşacağız. Herhangi bir sorunda usule uygun şekilde işlemler yapılması için hep birlikte çalışmalara devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Önemli olan insanların hukuk prensipleri gereğince itirazlardan sonuç alması”

Türkiye Barolar Birliği’nin seçim güvenliği için yayınladığı kitapçığın resmi bir görev sebebiyle yayınlanmadığının altını çizen Başkan Çavuş, “Hukuk devletini korumak bizim yegane görevimiz. Seçim güvenliğine ve gerçek demokrasinin sandığa yansımasına büyük önem veriliyor. Bu yüzden pratik bir yol olması ve önceki olumlu geri dönüşler göz öne alınarak böyle bir emek verilmiş ve çok güzel bir çalışma yapılmış. Buradan tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Seçim sırasında her ilde sorunlar yaşanabildiğini belirten Başkan Çavuş, “Ama ilimizde seçim bölgelerinin birbirine yakın olması, çok sayıda avukat meslektaşımızın, siyasi parti temsilcilerinin ve müşahitlerin görev alması nedeniyle biz de itirazlar çok daha demokratik bir şekilde sonuçlanabiliyor. Önemli olan sandık güvenliğinin sağlanması, gerçek iradenin sandığa yansıması ve insanların hukuk prensipleri içinde itirazlarını sunarak sonuç alabilmedir. Tüm ülkemiz için seçimlerin hayırlı olmasını diliyorum ve yaşanmasını istemediğimiz olayların olmadığı huzurlu ve gerçek demokrasinin sandığa yansıdığı bir seçim ortamının oluşmasını temenni ediyorum” dedi.

Muhabir-Kameraman-Özel Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Arda Yavuz