Midye Kaçakçılığına yönelik geçtiğimiz haftalarda Altınovada kaçak toplanan midyeler yakalandı. Köprü ayaklarında ki midyeleri çıkarmak insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Midye bulunduğu konum bakımından da önem arz ediyor. Köprü ayaklarına tutunan ya da metal bir yüzeye tutunan midyeler zehir saçabiliyor. Denizde ki kirliliğe filtre görevi gören midye, demirdeki toksitlenme nedeniyle sağlığı olumsuz etkileyebiliyor. Sağlıklı midye denizden nasıl çıkartıyor, Midye üreticileri balıkçılarımızın hasatı Yalova Gazetesi ekranlarına böyle yansıdı.

Türkiye'de ilk defa "İyi Tarım Uygulamaları" ve "Organik Tarım" sertifikalı midye üretimi yapılan Yalova'daki midye çiftliklerinde verim alınmaya devam ediliyor.

Nilüfer ile Yalova, Çınarcık ve Koru Arasında Kardeş Kent Çalışması Nilüfer ile Yalova, Çınarcık ve Koru Arasında Kardeş Kent Çalışması

Larva şeklinde çiftliğe yerleştirilen midyeler hasatlık olduklarında çıkartılıyor. “Midye Müsülaja iyi gelecek” ve “Marmara Denizinde Organik Midye Yetiştiriciliği” projesi kapsamında Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere açıklarındaki midye çiftliği kurulmuştu.

Yalova’daki ve Marmara denizinde kirliliğe yönelik, doğal deniz filtresi de gören midye hakkında Yalova’nın Zıraat Odası başkanı 2022 yılında çıkan bir haberde midye hakkında ki bilgiyi şöyle özetlemişti.  

Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli de balıkçılık yaptığını dile getirerek, "Bizim tarlamız deniz. Bulunduğumuz bölge hem balık resifi olarak hem balık yumurtlama alanları olarak önemli bölgeler. Bir midye günde 6-7 litre atık temizliyor. Demek ki burada milyonlarca midye günde kaç litre suyu temizledi, filtre görevi yaptığı ortada. Denizim daha temiz oluyor. Hem halkımız sağlıklı midye yiyecek, hem ekonomimize çok büyük katkısı olan bu çiftliklerin daha çok büyümesi istiyoruz. Balıkçılara herhangi bir zararı olmadığı gibi büyük bir katkısı olacak. Yavru balıkların midyelerden beslenmesi ile balıkların gelişmesine de katkı sağlayacaktır. Böyle çiftliklerin kurulması çok önemli. Sonuna kadar da destek veriyoruz" dedi.

Muhabir: Duygu Saral