Sosyoekonomik düzeyin yükselmesi, hastalıkların erken tanı ve etkin tedavisinde yaşanan gelişmeler, sağlık hizmetlerine erişimin artması gibi etkenler dünya genelinde ve ülkemizde doğuşta beklenen yaşam süresinin uzamasına olanak sağladı. Bu durum, 65 yaş ve üzerindeki yaşlı nüfusun toplam nüfus içerisindeki oranının artması ile sonuçlanmıştır. Halihazırda, dünya nüfusunun yaklaşık %10’unu yaşlı bireyler oluşturmaktadır. TÜİK verilerine göre ülkemizde de 65 yaş ve üzeri nüfus, son beş yılda %21,4 artarak 2023 yılında toplam nüfusun %10,2’sine ulaşmıştır. Bu artışın devam edeceği ve 2080 yılında, toplumumuzdaki her 4 kişiden birinin yaşlı birey olacağı öngörülüyor.

Bu gerçeklerden hareketle her yılın 1 Ekim’i “Dünya Yaşlılar Günü” olarak kabul edilmiş olup gün vesilesiyle belirlenen “tema” çerçevesinde yaşlı nüfus, sağlıklı yaşlanma ve yaşlı sağlığı gibi konularda farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilerek yaşlılık dönemine dikkat çekiliyor.

Müdür Karakuş, Bakanlığa Çıkarma Yaptı Müdür Karakuş, Bakanlığa Çıkarma Yaptı

Dünya Yaşlılar Günü’ne özel olarak Sağlık Bakanlığı’nın Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nden açıklama yapılırken, Yalova İl Sağlık Müdürlüğü de bu açıklamayı Yalova kamuoyu ile paylaştı.

“Yaşlıların erişimini kolaylaştırmak gerekiyor”

İl Sağlık Müdürlüğü’nün paylaştığı açıklamada, “Bilindiği gibi yaşlı bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak, sosyal bağlantılarını güçlendirmek, sağlıklarını iyileştirmek için gerçekleştirilen faaliyetlerin nihai amacı bu kişilerin, dolayısıyla toplumun hayat kalitesini artırmaktır. Edinilen tecrübeler, bu amaca ulaşabilmek için kapsamlı hizmet sunumunun yeterli olmadığını, yaşlıların doğru bilgiye ve sunulan hizmetlere erişimlerini kolaylaştırmanın gerekli olduğunu ortaya koymaktadır. Günümüzde, bunu sağlamanın önemli bir yolu da teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanmaktır. Yıllar içerisinde akıllı telefonların, bilgisayar ve internetin kullanımı bakımından, yaşlı bireyler dahil tüm yaş gruplarında önemli bir artış olduğu herkesin malumudur. Yapılan araştırmalara göre, internet kullanan 65-74 yaş grubundaki bireylerin oranı 2017 yılında %11,3 iken bu oran üç katından fazla artış göstererek 2023 yılında %40,7 olmuştur. Dolayısıyla, yaşlı bireyler tarafından dijital sağlık teknolojilerinin kullanımı, sağlık ihtiyaçlarının doğru karşılanması ve öz yönetimin desteklenmesine yardımcı olma potansiyeline sahiptir” ifadelerine yer verildi.

Yaşlılara Tavsiyeler,

Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız ve uzaktan sağlık hizmet sunumu gibi dijital sağlık çözümlerini geliştiren Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ekim Dünya Yaşlılar Gününün temasının “Teknolojiye Hükmet, Sağlığını Yönet” olarak belirlendiğini vurgulayan İl Sağlık Müdürlüğü, “Sağlık ve hastalıklarla ilgili bilgileri güvenli internet sitelerinden almaya, Zararlı yazılım ve uygulamalardan kaçınmaya, Bakanlığımızın WEB sayfası ve sosyal medya platformlarını takip etmeye, MHRS, e-Nabız gibi dijital sağlık çözümlerini kullanmaya, e-sağlık uygulamaları hakkında bilgi almak ve “çok yönlü yaşlı değerlendirmesi” yaptırmak üzere aile hekimlerini ziyaret etmeye davet ediyor, sağlıklı günler diliyor, saygılarımızı sunuyoruz” diyerek açıklamaya son verdi.

Kaynak: Haber Merkezi