Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, İstanbul-İzmir Otoyolu’nu Yalova’ya bağlayan ana geçişlerinden olan Kılıç yolu hakkında açıklamalarda bulundu. Taşköprü Belediye Sınırı ile İstanbul-İzmir Otoyolu Kılıç Gişeleri arasında kalan asfalt yolda çökme ve bozulmalardan kaynaklı sorunların 2019’dan günümüze defalarca Yalova İl Genel Meclisi’nde gündeme gelmesine rağmen sonuç alınamadığını ifade eden Becan, “Mega projesi olarak reklamı yapılan prestij yolunun Yalova bağlantılarından biri olan Kılıç çıkışıyla başlayan sıcak asfalt yol deyim yerindeyse kaderine terk edilmiş durumunda. Senelerdir İl Özel İdaresi yetki ve sorumluluk alanında olmamasına rağmen iyi niyetle geçici çözümler üretme çabası içerisinde. Öte yandan sorumluluk sahibi olması gereken Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı ise herhangi bir adım atmıyor. Bu yolun gündeme gelmesi için ölümlü bir kaza mı yaşanması gerekiyor” dedi.
Her gün yüzlerce aracın Yalova’yı İstanbul ve İzmir’e bağlayan O5 (İstanbul-İzmir) otoyolunun Kılıç bağlantısını kullandığını ifade eden CHP’li Becan, yetki ve sorumluluk anlaşmazlığından kaynaklanan problemler nedeniyle Taşköprü Belediye Sınırı ile İstanbul-İzmir Otoyolu Kılıç Gişeleri arasında kalan asfalt yolun halinin içler acısı olduğunu ve sadece sürücüler değil bölgede yaşayan yurttaşlar için de bir can ve mal güvenliği açısından hayati risk oluşturduğunu söyledi.
“Planlama Hatası”
Türkiye’nin mega projesi olarak lanse edilen O5 Otoyolunu Altınova ile birlikte Yalova’ya bağlayan iki çıkıştan biri olan Kılıç Yolu yıllardır sahipsiz odluğunu söyleyen Becan, 2019’dan beri üzerinde meydana gelen çökmeler ve bozulmalarla kamuoyunun gündemine gelen sıcak asfalt yolun yanlış planlama nedeniyle acınacak halde olduğunu belirterek, “Geçeceği bölgelerin gelişimine katkıda bulunacağı iddia edilen O5 Otoyolu’nun Kılıç çıkışı tam bir sorunlar yumağı haline geldi. Devasa bir otobanı, tek yön köy yoluna bağlamak mevcut iktidarın plansızlığının en açık göstergesidir” dedi.
“Sorumluluk kimde?
2019’dan beri İl Özel İradesinin, sorumluluk alanında olmamasına rağmen Kılıç Yolunda meydana gelen sorunlara çözüm üretmeye çalıştığını, ancak ağır tonajlı araçlar tarafından sıklıkla kullanılan yolun hem dar hem de yoğun trafiğe uygun olmaması nedeniyle sorunların artarak devam ettiğine işaret eden Becan, “Konu defalarca İl Genel Meclisimizde gündeme geldi. Tutanaklarda sorumluluğun Karayollarında olduğu ifade ediliyor. Ancak bu yol yıllardır sahipsiz. Mega otobanın Yalova’daki iki çıkışından birini ufacık köy yoluna bağlayan siyasi irade hem bölgede yer alan OSB’lerimizin lojistik olanaklarını ve gelişimini engelliyor hem de Yalova’nın prestijine gölge düşürüyor” diye konuştu.
“Güney çevre yolu bitmez”
Yalova’nın kangren haline gelen trafik sorununun çözümü için yıllardır yapılması gündemde olan Güney Çevre Yolu için Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan 2024 Yılı Programı çerçevesinde on bin lira ödenek ayrıldığını da açıklayan CHP’li Becan, “Ülke sanayimizin can damarını oluşturan Bursa, Kocaeli, İstanbul üçgeninin ortasında yer alarak önemli lojistik üssü olma fırsatına sahip şehrimize üvey evlat muamelesi yapıldığını sıklıkla ifade ediyorum. Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan 2024 Yılı Yatırım Programı da bu düşüncemi onaylıyor. Yalovalının yıllardır beklediği 615 milyon lira proje bedeli olan Güney Çevre Yolu için geçtiğimiz yıl 3 bin 434 lira ödenek ayıranlar bu yıl cömert davranarak yüzde 191 artışla on bin lirayı uygun görmüşler. Bu ödeneklerle yaklaşık 6 km’lik yolu Cumhuriyetimizin üçüncü yüzyılında ancak bitirebilirler” ifadelerini kullandı.
Bakana Sorular Yöneltti
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Urasoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir önerge verdiğini de açıklayan Becan, şu sorula yanıt aradı:
“1-) Gün içinde üzerinden onlarca sayıda ağır tonajlı kamyon, tır vb. aracın geçtiği Kılıç Yolu Karayollarının sorumluluk ve yetki alanına girmekte midir? Giriyorsa yol üzerinde mevcut iyileştirmeler neden Yalova İl Özel İdaresi tarafından yapılmaktadır?
2) Yolun yakın zamanda genişletilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?
3-) O5 Otoyolundan Yalova’ya Kılıç Gişelerine alternatif olacak bir çıkış planınız var mıdır?
4-) O5 Otoyolu’nun Kılıç Çıkışının bir köy yoluna verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
5-) Güney Çevre Yolu’nda çalışmalar hangi aşamada? Bugüne kadar yol yapım çalışmaları için ne kadar para harcandı? Yolu ne zaman hizmete almayı planlıyorsunuz?”