Yalova Üniversitesi, Lova Hotel’de bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya; Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Bahçekapılı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Vefik Arıca, Prof. Dr. Senay Yürür Karslıoğlu, Prof. Dr. Cahit Külekçi, Sağlık, Kültür Ve Spor Daire Başkanı Yalçın Tokay ve üniversite yetkililieri katıldı. Toplantıda 2023-2024 eğitim öğretim yılında yapılan yatırımlar ve gerçekleştirilecek olan projeler anlatıldı.
“Üreten, araştıran, geliştiren bir eğitim yuvası olmak için çabalıyoruz”
81 ilden öğrenci aldıklarını ve geçen yıl yüzde 102 doluluk oranı tercih edilen bir üniversite olduklarının altını çizen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Bahçekapılı konuşmasında, “31 Mayıs 2008’de kurulmuş olan bizim üniversitemiz bir lisansüstü eğitim enstitüsü 9 fakültesi 5 meslek yüksek okulu ve bir de yüksek okul olmak üzere lisans, ön lisans, yüksek lisans ve doktora programları olan orta çaplı bir üniversite hürriyetinde. Yalova Üniversitesi'nin tercih edilebilir bir üniversite olması bizim için çok kıymetli. Geçen yıl %102’ye ulaşan bir doluluk oranı yaşadık ve bu bizim için gerçekten ciddi bir rakam. Şu an itibariyle 1.398 yabancı öğrencimiz ve toplam 18. 970 öğrencisi ile üniversitemizde üreten, araştıran, geliştiren bir eğitim yuvası olmak için çabalıyoruz. Son zamanlarda özellikle geçen yılki YKS sonuçları itibariyle 81 ilin tamamından öğrenci alabilmeyi başarmış bulunuyoruz. Öğrencilerimizin önemli bir kısmı çevre illerimizden yani Marmara Bölgesi’nden aldığımızı ifade etmek isterim. Üniversitemizde son iki yılda farklı sempozyumlar, kongreler ve çalıştaylar yapmayı başardık. 126 tane kulübümüz var ve bu öğrenci kulüplerimizin de gerçekleştirmiş olduğu çok sayıda programlar oluyor. Bu programlar özellikle öğrencilerimizin sosyal ve kültürel duyarlılığı noktasında son derece önemli. Her bir öğrencimiz farklı bir takım kültürel, sanatsal sporsal faaliyetlerde bulunuyor” dedi.
“300 milyon TL’lİK bir kütüphane ve yemekhane projesini hayata geçirdik”
Proje ve inşaatlar hususunda ise önemli açıklamalarda bulunan Rektör Bahçekapılı konuşmasını şöyle sürdürdü: “İnşaatlar göreve geldiğimizde bizi ciddi anlamda yorabilecek, hatta bunaltabilecek bir boyuttaydı. Ciddi bir borç söz konusuydu. Bir taraftan bu borçları kapatmanız gerekecekti bir taraftan da yatırım desteği yapmanız gerekecekti. Göreve geldiğimizde nakit para olarak 870.000 TL ile üniversiteyi devraldık. Bir taraftan Morfoloji binası durmuş, Sanat Tasarım Fakültesi’nin inşaatı durmuştu. Çünkü mevcut borçlar ödenemez haldeydi. %272’yle fiyat farkı ödedik. En güzel haber artık kimseye borcumuz yok. Yalova Üniversitesi’nin kimseye borcu kalmadı. 200 milyonun üstünde borç kapandı. Sanat Tasarım Fakültesi 12 milyonluk bir projeydi. Şu ana kadar ödediğimiz para 60 milyon. Nisan ayında da yaklaşık 47 milyonluk bir ödeme yaparak üniversitemize kazandırmış olacağız. %95’i bitti. İç yapısında yenilikler yapıyoruz. Mayıs veya Haziran ayında sizlerin de katılımıyla inşallah açılışını yapacağız. Yalova Üniversitesi'nin ve aynı zamanda Yalova'nın önemli bir eksikliği var o da kütüphane. Maalesef bizim üniversitemizin kütüphanesi yok. Aynı zamanda yemekhanemizde yok. Şu anki yer aslında geçici bir yer. 120 öğrencinin aynı anda oturabildiği bir kütüphane. Bu yıl 10.000 m2 alan üzerine 300 milyon TL’lik bir kütüphane ve yemekhane projesini hayata geçirdik. Bugün itibariyle de proje, ihalesine çıktı. Mayıs ya da Haziran aylarında temelini atmak nasip olur diye düşünüyorum. Bunu çok önemsiyoruz. Toplum ter kesimi üniversitemize gelerek kütüphanemizden yararlanabileceğini de ifade edeyim. Biz artık alt yapısını oluşturmadığımız bir fakülte kurmak istemiyoruz. Kurduğumuz fakülteleri 3 liraya mal edeceğiz deyip 30 liraya mal edecek hale getiren bir modeli tercih etmiyoruz. Tarım bilimleri ve teknolojileri fakültesini kurma düşüncemizde var”
Türkiye’de ilk defa Yalova’da hayata geçirilecek bir projeden de bahseden Bahçekapılı, “Yalova Valiliği ve Yalova AFAD iş birliği ile Türkiye’de hiçbir yerde olmayan bu çalışma ilk defa Yalova’da oluyor. Aynı anda deprem, su altı ve yangın eğitimlerinin yapılabileceği ve yaklaşık 25 milyon TL'lik bir proje olduğunu ifade edeyim. Bizim yer desteğimiz ve AFAD’ında maddi desteği ile yapılıyor. Şu an birinci etabı tamamlandı” ifadelerine yer verdi.