Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay hattı olmak üzere toplamda üç büyük fay hattı bulunmaktadır.
Yüzlerce yıldır bu coğrafyanın içerisinde yaşıyoruz. Bu topraklar, adım attığımız ilk günden bu yana birçok olumlu yahut olumsuz anılarımıza ev sahipliği yaptı, tabi daha öncesinde farklı coğrafyalarda da hüküm sürmüş bir ırkız, göçebe hayat dönemlerini de yaşadık fakat ben mevcut düzende yaşadığımız coğrafyaya yoğunlaşıp belirlenmiş bir tarihten itibaren yazıma konu alıyorum.
Yüzyıllar öncesinde bazı atalarımız ilk adımlarını burada attılar, ilk atlarını burada bindiler, defalarca savaşarak bu vatanı müdafaa ettiler, yeri geldi kazandığımız savaşların sonrasında yine bu topraklarda kutladılar yeri geldi en acı kayıplarını bu toprakların altına defnettiler ama asla bu toprakları terk etmediler çünkü geçirdiğimiz zaman dahilinde burası artık bizim bağlı kaldığımız evimiz oldu.
Atalarımız bu toprakları kendi dönemlerindeki araştırmalar ve bilim neticesinde çok iyi tanıdılar ve bu toprakların yegane sahibi oldular. Tam bu noktada ben de yaşadığımız toprağı tanımanın faydalı olacağını düşünen bir birey olarak mevcut gündemimizde önemli bir noktada olan deprem felaketlerinden dolayı ilk önce yerin altıyla başlamak istiyorum.
Başlığı “Geçmiş Olsun Türkiye’m” olan ve 09.02.2023 tarihinde yayınlanmış yazımın sonuna doğru depreme hazırlanma durumunda hangi önemler alabileceğimize dair bazı bilgiler paylaşmıştım, devamında birçok kişiden ülkemizde depremden etkilenme durumu yüksek yahut az olan yerlere dair bir çalışma yapmamı istediklerine dair talepler aldım ve bu yazımda bu konuya yönelik bilgilere değineceğim.
Öncelikle söylemek istediğim bir şey var ki o da bu denli bir afet durumuna yönelik doğru kuralların uygulandığı ve gereken şartların tamamıyla yerine getirildiği takdirde can ve mal güvenliğini koruma ihtimali daha yüksektir. Tüm ülke tek bir ağızdan da dediğimiz gibi “Deprem değil, insan öldürür.”
Ülkemizde Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay hattı olmak üzere toplamda üç büyük fay hattı bulunmaktadır.
6 Şubat 2023’te 9 saat arayla gerçekleşmiş Gaziantep ve Kahramanmaraş depremleri ise sırasıyla ilk deprem Ölü Deniz Transform Fayı ve Doğu Anadolu Fay Hattı’ndan meydana gelmiştir.
Ölü Deniz Transform Fayı ise Türkiye’nin güneydoğusundan Arap ve Afrika levhalarına kadar dayanan bir faydır.
Ülkemizde Deprem Riski Düşük Seviyede Olan Şehirlerimiz
Karaman, Konya, Edirne, Ankara, Kırklareli, Nevşehir, Aksaray, Niğde, Sinop, Giresun, Rize, Artvin, Trabzon ve Adana. Olmaktadır.
Ülkemizde Deprem Riski Yüksek Seviyede Olan Şehirlerimiz
Kocaeli, Bolu, Sakarya, Bursa, Erzurum, Bingöl, Hakkari, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Kayseri, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Tokat, Erzincan, Balıkesir, İzmir, Manisa. Gibi şehirlerdir.
Ek bir bilgi olarak da gelmesi beklenen İstanbul depreminde ise;
Düşük Riskli Semtler
Pendik, İstinye, Gültepe, Kağıthane, Taksim, Kadıköy, Kartal, Erenköy, Çengelköy, Suadiye, Altunizade, Polonezköy, Eminönü, Rumelihisarı, Adalar, Beşiktaş, İçerenköy, Sarıyer, Ümraniye, Şile, Üsküdar, Darıca, Nişantaşı, Arnavutköy, Şişli ve Levent.
Orta Riskli Semtler
Kurbağalıdere, Alibeyköy, Moda Sahili, Silivri, Fatih, Gümüşyaka, Topkapı, Üsküdar Çukuru, Tarabya Çukuru, Tophane, Çayırbaşı Çukuru’dur
Yüksek Riskli Semtler
Florya, Esenkent, Ispartakule, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Ambarlı, Avcılar, Haramidere’dir