Uğur Okulları Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Bölüm Başkanları ile birlikte, öğrencilerden alınan bilgilere göre Alan Yeterlilik Sınavını(AYT) değerlendirildi. Yalovalı öğrencilerinde girdi sınava, resmi Facebook hesabından yapılan paylaşımda şu yorumlar yapıldı;
Matematik:
“Matematik; 9,10, 11 ve 12. sınıfın 1. döneminde işlenen konuları kapsamaktadır. 12. sınıf 2. dönem konularından soru sorulmadığından diğer konularda sorulan soru sayıları artmış ve 2020 AYT sınavına benzer bir dağılım gözlemlenmiştir. Geometri soruları ağırlıklı olarak 9,10 ve 11. sınıf konularından bilgi gerektiren ve yorum yaparak çözüme ulaşmayı hedefleyen sorulardan oluşmuştur”
Türk Dili ve Edebiyatı:
“24 sorunun 6’sı anlam bilgisi, 18’i Türk Edebiyatı sorusundan oluşmuştur. Yazar, eser ve temel edebiyat bilgilerini kullanabilen öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği bir testtir, ancak bazı sorularda detay bilgi verilerek öğrencilerden yazarı ya da eserini bulması istenmiştir. Bu sorular edebiyat alanında eleyici sorular olacaktır. Genel anlamda orta düzeyde zorluğa sahip bir sınavdır”
Fizik:
“Fizik soruların bir kısmı yüzeysel düzeyde bilgi, yorum ve çıkarım gerektirirken, bir kısmı daha derinlemesine düşünmeyi gerektiren sorular olarak değerlendirilmektedir. Geçtiğimiz yıldan farklı olarak bazı sorular hesaplama içermektedir. Bu da öğrencilerin sıralamadaki yerini belirlemede en önemli etkenlerden biri olacaktır”
Kimya:
“Soruların 9 tanesi 11. sınıf konularından, 4 tanesi 12. sınıf konularından sorulmuştur. Kimya sorularının müfredata tamamen uygun olduğu görülmektedir. Geçmiş yıllardaki sınav sorularına benzerlik göstermektedir. İşlemli sorular belirleyici olabilir. Bilgi ağırlıklı bir sınav olduğu görülmektedir”
Biyoloji:
“Toplam 13 biyoloji sorusundan 9 tanesi 11. sınıf, 4 tanesi 12. sınıf müfredatından gelmiştir. Genel olarak bilgiyi ölçen sorular sorulmuştur. Sınav orta zorluk düzeyindedir”
Tarih:
“Sınavda; 9,10,11 ve 12.sınıf sorularından sorulmuştur. Ağırlıklı olarak bilgi ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen sorulara yer verilmiştir. Genel olarak tarihi kavramlar, dönem bilgisi, neden-sonuç ilişkisi, kronoloji bilgisi ve temel bilgiler verilerek paragraf ve yorumlama becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır. Tarih sorularının zorluk seviyeleri yüksektir”
Coğrafya:
“Sorular 11. sınıf müfredatının tamamı ile 12. sınıf 1. dönem konularından oluşmaktadır. “Doğal Sistemler, Beşeri Sistemler, Küresel Ortam ve Çevre ve Toplum” ünitelerinin tamamından soru yöneltilmiştir. Hem Sosyal Bilimler-1 hem de Sosyal Bilimler-2 testlerinde çokça harita okuryazarlığı gerektiren soru yöneltilmiştir. Sınav orta seviyede zorluk derecesine sahiptir”
Felsefe:
“Paragrafa dayanarak temel bilgi ve yorum gücünü ölçen felsefe ve sosyoloji soruları bilgiyi analiz etme becerisi gerektirmektedir. Psikoloji ve mantık sorularının tümü, doğrudan bilgiyi ölçen sorularıdır. Bazı soruların çeldiricileri güçlü tutulmuş, tüm sorularda açık ve net bir dil kullanılmıştır. Sınav orta derece zorluk düzeyine sahiptir””
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:
“Öğrencinin hem bilgisini hem de yorum yapabilme becerisini ölçmeye yönelik tarzda hazırlanmıştır. 6 sorunun 4’ü yorum yapmayı gerektiren tarzda, diğer 2 soruda ise öğrencilerin temel bilgilerini ölçen sorulara yer verilmiştir”
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel