Her sene büyük coşkuyla kutlanan kivi festivali bu yılda renkli görüntülere sahne oldu. Geleneksel 11. Yalova Kivi Festivali, 12-13 Ekim tarihleri arasında Subaşı Beldesi Mehmet Tunalı Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi. Yöresel oyunlar ve lezzetli yöresel yemeklerle dolu festivale katılanlar hem eğlendi hem de bölgenin kültürünü yaşadı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Ak Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Altınova Kaymakamı Halil İbrahim Kazar, Yalova Belediye Başkan Vekili Alemdar Coşkun, Altınova Belediye Başkanı Yasemin Fazlaca, Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Çiftlikköy Belediye Başkanı Adil Yele, Tavşanlı Belediye Başkanı Mücahit Kaçar, Taşköprü Belediye Başkanı İsmail Arslan, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, YTSO Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Demiryürek, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman, İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Belediye Meclis Üyeleri, Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, Kivi Festivali Komisyon Başkanı Ercan Gürbüz, Yalova Kivi Koşusu Organizasyon Sorumlusu Orhan Güner, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, kurum müdürleri ve vatandaşların katılımıyla kurdela kesildi.

Kurdela kesiminin ardından Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve beraberinde protokol üyeleriyle birlikte stantları gezdi ve ürünler hakkında bilgi aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay gerçekleştirdi.

Canbay, “Geleneksel Yalova Kivi Festivali’mizin 11.’sini düzenlemenin gururunu yaşıyoruz. Sayın Valimiz Hülya Kaya, Milletvekillerimiz Tahsin Becan ve Ahmet Büyükgümüş, il genelindeki belediye başkanlarımız, siyasi partilerimizin temsilcileri ve vatandaşlarımızın katılımlarıyla festivalimizin açılışını yaptık. Protokol üyelerimizle birlikte festivalde yer alan sektörel ve yerel stantlarımızı ziyaret ettik; kividen yapılan yiyecek ve içecekleri tattık. Ardından halk oyunu gösterileriyle renklenen açılış programımızı gerçekleştirdik. Türkiye’nin kivi üretim merkezi olan beldemizde Yalova Kivi Üreticileri Birliği ile birlikte gerçekleştirdiğimiz festivalimiz her sene daha coşkulu ve renkli geçiyor. Belediye olarak Subaşı kivisini ülkemize ve dünyaya tanıtmak için elimizden gelen tüm gayreti göstermeye ve bu tarz etkinliklere destek vermeye devam edeceğiz” dedi. 
Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (6)

Çoban, ‘Yalova kivisi pazarda daha iyi şekilde yer alacak’

Meme Kanserine “Pembe Farkındalık” Meme Kanserine “Pembe Farkındalık”

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen kivi festivalinin bu sene de coşkulu bir şekilde kutlandığını ve marka haline gelen Yalova kivisinin pazarda daha iyi şekilde yer alması için ellerinden geleni yapacaklarını söyleyen Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, “Kivi üreticilerimiz ile sürekli bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Yalova kivisinin pazarda daha iyi şekilde yer alması için üreticilerimizle birlikte hareket ediyoruz ve elimizden geleni yapıyoruz. Marka haline gelen Yalova kivisine ve üreticisine her zaman elimizden gelen tüm desteği sağlayacağız” şeklinde konuştu.


Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (16)

Vali Kaya, ‘Dünya piyasasına girmesi için adımlar atılacak’

Kivinin daha fazla dünya piyasasına girmesi noktasında adımlar atılacağını söyleyen Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Tarım ve Orman Bakanlığımız ile İl Özel İdaremizin kivi üreticilerine verdiği destekler devam ediyor. Hem üretimi hem lojistiği hem de ürün çeşitliliğinin sağlanması noktasında çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Araştırma Enstitümüz her geçen gün kiviye değer katabileceğimiz yeni çeşitler bulmaya çalışıyor ve bunları da biz yurt dışına inşallah patentlerini vererek, üreterek, satarak daha da bir değer kazandıracağız. Buradaki amacımız mevcut olan ürünün tanıtımı noktasında yapmış olduğumuz çalışmalarda daha kapsayıcı, yapacağımız çalışmaların tüm Türkiye tarafından sahiplenilmesi noktasında da bir gayret içerisindeyiz. Kivinin daha fazla dünya piyasasına girmesi noktasında adımlar atılacaktır. 11. Geleneksel Yalova Kivi Festivalimizin şehrimize, beldemize ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından festivale katkıda bulunanlara teşekkür plaketi takdim edildi. Plaket töreni sonrasında halk oyunları gösterileri ve çocuklar için sihirbazlık gösterileri düzelendi. Akşam saat 19:00’da Bayram Ali Ugip tarafından düzenlenen konserin ardından Geleneksel 11. Yalova Kivi Festivalinin ilk günü tamamlanmış oldu.

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (17)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (15)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (14)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (13)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (12)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (11)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (10)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (9)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (8)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (5)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (4)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (3)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (2)

Yalova Subasi Kivi Geleneksel Festival (1)

Kaynak: Haber Merkezi