Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında aldığı karar ile 10-16 Mayıs tarihleri arasında tüm dünyada kutlanmaya başlanan Engelli Haftası için ülkemizde de birçok etkinlik gerçekleştiriliyor. Bu etkinliklere Yalova’da farkındalık yaratmak amacıyla yapılan programlar da dahil oluyor.

1995 yılında kurulduğu andan itibaren Yalova’daki engelliler ve aileleri için sayısız çalışmaya imza atan Yeni Yaşam Engelliler Derneği, etkinliklerine son hızda devam ederken, Anneler Günü’nü ertesinde örnek bir etkinliğe daha imza attı. Derneğin anlaştığı Epoksi Sanatçıları Esra Seda Solak ile Vildan Şimşek ve Yalova Halk Eğitim Merkezi’nden öğretmenler Yılmaz Güneş ile Nezihe Yavaş, engelli birey ve anneleriyle ayrı ayrı olmak üzere “Epoksi Sanatı” kapsamında Workshoplar gerçekleştirdi. Geçen zamanın ardından Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği çatısı altında engelli birey ve anneler sanatsal çalışmalar gerçekleştirdi ve güzel eserler ortaya çıktı.

Meydana gelen bu eserleri Yalovalı vatandaşlarla buluşturmak adına Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği daha önce yaptıkları serginin ikincisi “Sanat Engel Tanımaz” mottosuyla gerçekleştirdi. “2. Anne&Çocuk Karma Sergisi”nin açılışı 13 Mayıs Pazartesi günü saat 11:00’de Halil İnalcık Kültür Merkezi Sergi Salonunda yapıldı. Kurdele törenine Yalova Vali Yardımcısı İdil Özdemir Doğan, Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Türkiye Spastik Engelliler Başkanı Murat Arslanhan, Yeni Yaşam Engelliler Derneği Başkanı Lale Dondurmacıoğlu ve birçok önemli isim katıldı. Açılış sonrası Vali Yardımcısı Doğan sergi alanında kurulan stantları teker teker gezdi ve ilgililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. 

Yalovalı vatandaşlar 2. Anne&Çocuk Karma Sergisi”ni 13 Mayıs Pazartesi ve 14 Mayıs Salı günleri saat 09:00 ile 18:00 arasında ziyaret edebilecek.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkan Yardımcısı ve Türkiye Spastik Engelliler Başkanı Murat Arslanhan, sergi hakkında Yalova Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

“Vatandaşlarımızı sergimize bekliyoruz”

Sanat Engel Tanımaz adı altında 2. kez Anne&Çocuk Karma Sergisi’ni gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Arslanhan, “Yalova Yeni Yaşam Engelliler Derneği’nin bünyesinde bulunan ve derneğimize gelen engelli bireylerin el sanatları üzerine olan çalışmalarını uzun yıllardır yapıyoruz.  Bunların çeşitli dönemlerde sergileri oluyor ve bu da onlardan bir tanesi… Bu serginin biraz farklılığı var. Hem engelli çocuklarımızın el sanatlarıyla yaptığı sergi hem de onların annelerinin yaptığı sergi bir arada. İki grubu da biz ayrı ayrı kurslara alıyoruz. Bu sefer “Epoksi” üzerine bir çalışma yaptılar. Kendi hayal ettikleri dünya içerisinde bir el sanatını epoksi ile buluşturdular ve ortaya da çok güzel eserler ortaya çıktı. Çocuklarımız da el sanatları üzerine resim ve pul boncuk üzerine kurs gördüler ve onlarda kendi yaptıkları ürünleri sergiliyorlar. Hem anne hem de çocuklarımızın eserlerini burada ikinci kez sergiliyoruz” dedi. Çocukların da bir beklentisi olduğunu açıklayan Başkan Arslanhan, “Onlar yaptıkları ürünlerin satışından yanalar… Çünkü çocuklar yaptıkları ürünleri bir şekilde satıp harçlıklarını da çıkarmak istiyorlar. Bu en doğal hakları ve bunu başardıkları müddetçe asıl mutluluğu yakalıyorlar. Ben bütün halkımızın sergimizi ziyaret etmelerini bekliyorum. Çocuklarımızın ve annelerimizin ürünlerini görmelerini ve destek olmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı. Gerçekleştirdikleri sergiyi önümüzdeki yıllarda geleneksel olarak düzenlemeye devam etmek istediklerini belirten Başkan Arslanhan, ilerleyen süreçte babaları da dahil ederek aile çalışması ortaya çıkarmak istediklerini söyledi.

“Engelsiz bir Yalova inşa etmek zor değil”

Haluk Levent’in Sahnesi Nasıl Mıydı? Haluk Levent’in Sahnesi Nasıl Mıydı?

Yalova’daki engellilerin yaşam şartların düzeltilmesi ve daha erişilebilir bir kent olması noktasında Yalova’nın yeni Belediye Başkanı Mehmet Gürel ile temas kurulduğunu açıklayan Başkan Arslanhan, “Yeni Belediye Başkanımız ile geçen hafta görüşme yaptık. Yalova’daki engellileri temsil eden kurum, kuruluş ve STK temsilcileri ile beraber gittik. Tekrar bu konular konuştuk. O da, “Bana birkaç ay süre verin. Belediye’nin yapılanmasını bitirdikten sonra detayları konuşalım” dedi. Şu an gördüğümüz kadarıyla yaklaşımı samimi. Şehir plancısı olmasının bizim işimizi kolaylaştıracağının kanaatindeyiz. Ki bakış açısının o yönde olduğunu gördük. Biz de elimizden gelen desteği vereceğiz. Engelsiz bir Yalova inşa etmek çok zor değil. İnşallah bu Belediye Başkanımız ile bunu başaracağız” dedi.

Kameraman-Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel

Sanat Engel Tanımaz! Foto Galeri: Sanat Engel Tanımaz!

Editör: Arda Yavuz