Bir yapı yaptırmak istenildiğinde izlenilmesi gereken belli adımlar ve bu adımları yürütecek kişiler vardır. Mevcut bir binanın yıkılıp yerine yenisinin yapılması, restore edilmesi ya da boş bir arsa üzerinde müteahhitle kat karşılığı anlaşılarak proje işlemi başlatılabilir. Burada devreye proje paydaşları girmektedir. Kısaca bu paydaşlardan bahsedecek olursak;
- Harita Mühendisi; arazinin ölçülmesi, köşe koordinat ve kotlarının verilmesi, yola terk uygulamaları, mevcut zemin durum planları, yapı aplikasyon krokilerinin hazırlanması ve HUS (Harita Uygulama Sorumluluğu) gibi işlemleri yapar.
- Mimar; müteahhit ya da yapı sahibinin aldığı imar durum belgesi, imar yönetmelikleri ve belediyelerin aldığı plan notlarına uygun olarak yapı tasarımını yaparak uygulama projesini çizer.
- Jeoloji Mühendisi; zemin etüt değerlerini ölçerek rapor haline getirir.
- İnşaat Mühendisi; alınan zemin değerleri ve mimari projeyle de uyumlu olacak şekilde yapı statik projesini çizer.
- Elektrik Mühendisi; mimari ve statik projeye uygun olacak şekilde elektrik projesini çizer. Elektrik projesinde yapı içinde bulunan bütün elektrik elemanları ve elektrik tesisatı mevcuttur.
- Makine Mühendisi; mimari ve statik projeye uygun olacak şekilde mekanik projeleri çizer. Mekanik projesinde su tesisatı ve ısıtma türüne uygun olacak şekilde bütün mekanik elemanları ve tesisatları mevcuttur.
- Yapı Denetim; proje ruhsat işlemleri ve ruhsattan sonra yapım aşamalarını denetlemekle görevlidir.
- Şantiye şefi; yapı inşaatının kontrolünü projelere ve mevzuata uygunluk açısından denetleyen teknik elemandır.
- Belediyeler; yapı ruhsatı ve iskan ruhsatı verme yetkisi olan kurumdur.
- Müteahhitler; projenin yapımını üstlenen ve projeye uygun yapılmasıyla yükümlü yüklenicidir.