Buna göre; 6831 sayılı Orman Kanununun 69, maddesine göre düzenlenen ve Bakanlar Kurulunun 10.09.1976 gün 7/12520 sayılı kararıyla yürürlüğe giren “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin * Görecekleri” İşler Hakkında Yönetmeliğin” 32. maddesi gereğince Yalova İli Orman Yangınlarını Önleme ve Mücadele Komisyonu Yalova Valisi Sayın Dr. Hülya KAYA başkanlığında 20/05/2024 Pazartesi günü saat 12:30'da Yalova Orman ” İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda toplanarak orman yangınlarının önlenmesine ilişkin faaliyetlerde kamu kurum ve kuruluşlarının imkanlarından yararlanma ve yardımlaşma konusunda alınan 23 maddeden müteşekkil tedbirleri, 27.05.2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, koordinasyon kurul kararı olarak kabul etmiştir. Bu kararlar;

1-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesi 4. fıkrasına göre ormanlara dört kilometre mesafede ve bu kanunun 31. ve 32. maddeleri kapsamına giren köylerin hudutları içerisinde anız ve benzeri bitki örtüsü yakmak yasaktır. Kurallara uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Ayrıca bu madde kapsamında ormana 4 km mesafede havai fişek vb. yangın çıkarabilecek yanıcı ve parlayıcı maddelerin kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir.

2-Kırsal alan yangınlarına Yalova İl/İlçe/Belde Belediyeleri itfaiye ekipleri müdahale edecektir. Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri, kapalı alan yangını söndürme yetki ve eğitimleri olmadığından, bu tip yangınlarda itfaiye ekiplerine su takviyesi yaparak destek vereceklerdir.

3-Orman Yangın İlk Müdahale Ekipleri, Ol Haziran31 Ekim 2024 tarihleri arasında, Orman İşletme Müdürlüğünce önceden planlanmış noktalara konuşlandırılacaktır. Yangınlara ilk müdahale, bu ekiplerce yapılacaktır. Bu tarihler arasında yangına hassas mıntıkalarda ve günlerde Orman Muhafaza Memurları, İl/İlçe Jandarma Komutanlığı ve İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü unsurlarından yararlanılarak müşterek devriye sistemi oluşturulacaktır.

4-Orman alanı içerisinde ateşli ve ateşsiz her türlü piknik yapmak kesinlikle yasaktır, ancak resmi tescilli orman parkları, tabiat parkları, piknik-mesire alanları, gerçek/tüzel kişi işletmelerindeki kır lokantalarında, orman yangınlarına karşı alınması gereken tedbirleri içeren eylem planlarının ilgili işletmelerce onaylatılması durumunda saat 21:00'a kadar ateşli ve ateşsiz piknik vb. etkinliklerin yapılmasına izin verilecektir. Bu alanlarda havai fişek vb. yangın çıkarabilecek yanıcı ve parlayıcı maddelerin kullanılmasına kesinlikle izin verilmeyecektir. 27 Mayıs-01 Ekim 2024 tarihleri arasında özel olarak piknik yapmak için ayrılmış yerlerde, vatandaşların orman yangınlarına" duyarlı olmalar ve yaktıkları piknik ateşini söndürmeleri hususunda, gezici ekipler ve muhtelif yayın organları ile uyarılmasına çalışılacaktır.

5-Orman içi yollarda ve yaylalarda ATV, UTV, bisiklet, motosiklet vb. vasıtalarla faaliyet icra etmek ve şenlik, kır düğünü, kurultay, büyük toplantı vb. etkinlik yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, bu etkinliklere katılacakların ve görevlilerin bilgilerini, etkinliğin yapılacağı alan veya güzergahın başlangıç ve sonunu belirtir bilgilerle birlikte, yapacakları etkinlik için aldıkları orman yangını tedbirlerini de kapsayan izin talebini, Valilik Makamından uygun görüş aldıktan sonra, güvenlik güçleri ve Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne başvurmaları halinde yapabileceklerdir. Harici durumda bu etkinliklere orman işletme müdürlüğü ekipleri ve genel kolluk güçlerince izin verilmeyecektir.

6-Çok amaçlı yangın söndürme tankeri bulunan köy muhtarlıkları kendi sınırları içerisinde çıkabilecek orman yangınlarında görev yapmak üzere köy halkından sertifikalı ve istekli gönüllü listelerini 15 Haziran 2024 tarihine kadar Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne teslim edeceklerdir.

7-Yalova ve ilçe belediyeleri orman içi ve bitişiğinde bulunan vahşi depolama şeklinde kullanılan çöplüklerin etrafında yeteri genişlikte mineral toprağı açığa çıkartacak şekilde fiziki koruma bandı oluşturacaklardır.

8-Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Orman İşletme Şeflikleri, orman yolları ile yangın emniyet yol ve şeritlerinin bakım ve onarımlarını en seri şekilde yapacaklardır. Yalova Orman İşletme Müdürlüğü bu işler için ihtiyaç halinde ve protokol yapılarak DSİ | Bölge Müdürlüğü, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü ve Yalova Belediyesi ve İlçe Belediyelerinin iş makinelerini, akaryakıtlarını tedarik etmek kaydıyla kullanabileceklerdir.

9-Orman yangınlarında görev alabilecek her sınıftan askeri birliğe Orman İşletme Müdürlüğü tarafından, haziran ayı içerisinde orman yangınlarına müdahale şekilleri eğitimi verilecek, ayrıca yangına iştirak eden birliklere yangın söndürme çalışmaları sırasında, rehber teknik personel görevlendirilecektir.

10-Orman yangınlarında ihtiyaç halinde kullanılmak üzere DSİ 1. Bölge Müdürlüğü, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü, Yalova Belediye Başkanlığı ve İlçe Belediyeleri tüm ulaşım araçlarını ve iş makinelerini ve nakledecek treyler ile birlikte günün 24 saatinde istifade edilecek şekilde Afet ve Acil Durum İl Müdürlüğü koordinesinde organize edeceklerdir. Kurum ve kuruluşlar, makine parklarındaki ulaşım araçlar, iş makineleri ve iş makinelerinin konuşlandıkları yerler ile bu araçları kullanacak personelin isim ve telefon numaralarını 01/06/2024 tarihinde Orman İşletme Müdürlüğüne ve AFAD İl Müdürlüğüne bildireceklerdir. Listede değişim olması durumunda ilgililer tarafından liste güncellenecektir. Yalova Belediye Başkanlığı, Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlükleri kendi sorumluluk sahalarındaki yangına hassas ormanlık alanlardan geçen yol kenarlarındaki otların temizliğini 15 Haziran 2024 tarihine kadar bitireceklerdir.

11-Karayolları Genel/Bölge Müdürlüğü ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü sorumluluğundaki ücretli otoyolların geçtiği güzergahlarda ve otoyol ağaçlandırmalarında çıkan yangınlar için müdahaleye giden araçlarımıza, yol geçiş ücreti tahakkuk ettirilmeyecektir. Yangına müdahale için giden ekiplerimize emniyetli çalışma ortamı sağlanacak, ayrıca otoyolların uygun yerlerinden yangın alanına geçiş imkânı sağlanacaktır,

12-Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Müdürlüğü, 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 17. maddesi gereğince kullanım izni aldıkları enerji nakil hatlarının geçtiği ormanlık alanlarda, iletim hatlarının altındaki her türlü yanıcı maddelerin uzaklaştırılması ile hatların bakım, onarım ve yenilenmesi hususunda azami dikkat gösterecek ve hatlardan çıkabilecek orman yangınlarına karşı her türlü önlemi alacaklardır. Orman yangınları açısından riskli ve aşırı rüzgârlı günlerde, ilgili Orman İşletme Müdürlüğünün talebi üzerine, zaman zaman enerji nakil hatlarında akım kesintisi yapılacaktır. Çıkan orman yangınlarında, ilgili hatların elektriklerinin kesilebilmesi için Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Müdürlüğünce günün 24 saatinde görevli personel bulunduracaklar, bu personelin telefon numaraları ile sorumlu oldukları alanları gösterir listeler 01 Haziran 2024 tarihinden itibaren Ekim ayı sonuna kadar her ay Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne gönderilecektir.

13-Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) Müdürlüğü, orman alanlarından geçen ENH ayrım direkleri orman yangını çıkmasına sebep olabileceğinden, ayrım direklerinin altına 4x4 metre ölçülerinde beton veya çakıl vb. malzeme serilmesi yaptıracaktır.

14-İl/ilçe Emniyet Müdürlüğü ve/veya İl/İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekipleri, sorumluluk sahalarında başlayan bir orman yangınını söndürme çalışmaları sırasında, yangın söndürme ekiplerinin lojistik desteklerinin kesintisiz sağlanması için tüm yolların açık tutulması dahil her türlü tedbiri alacaklardır. Orman Genel Müdürlüğüne ait arazöz, treyler, yangın ilk müdahale aracı, hizmet araçları ve yangına giden diğer araçların yol güzergahında bulunan diğer illerden geçişlerinin orman yangın harekât merkezleri tarafından İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü haber merkezlerine bilgi verilerek, trafik ışığı ihlalleri ve mücbir sebep gereği hız sınırını aşanlarına radar uygulamaları sırasında ceza yazılmayacak ve geçişlerine öncelik tanınacaktır. Yangın amirinin talebi, Valilik Makamının uygun görüşü ile yangının tehdit ettiği yerleşim yerlerinin tahliyesi İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü ve/veya İl/İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından sağlanacaktır.

15-Dozerler orman yangınına gidiş-dönüşlerde karayollarında bıçakları sökülmeden nakledilecektir. Bu nakil sırasında İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü ve/veya İl/İlçe Jandarma Komutanlığı trafik ekiplerince öncü verilecek, kavşaklarda öncelikli geçişleri sağlanacaktır.

16-Meteoroloji Müdürlüğü, 27 Mayıs — 31 Ekim 2024 tarihleri arasında günlük hava raporlarını ve meteorolojik verileri Yalova Orman İşletme Müdürlüğü tarafından verilecek görevli listesindeki mail adreslerine her sabah bildirilecektir. Ayrıca orman yangının olduğu sahaya istenildiğinde Mobil OMGİ (Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu) kuracak, Mobil OMGİ'nin götürülüp getirilmesi için gerekli olan araç ilgili orman işletme müdürlüğünce karşılanacaktır. Mobil OMGİ'yi kullanacak olan personelin isimleri ve telefon numaraları Meteoroloji Müdürlüğünce Yalova Orman İşletme Müdürlüğüne bildirilecektir.

17-İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, arıcıların “bal sağım zamanı” kontrollerini yapacak ve bu esnada arıcıları tütsü ve alternatif yöntemler konusunda eğiteceklerdir, ayrıca personeline orman yangınları konusunda eğitim aldıracaklar, olası orman yangınlarından etkilenecek hayvanlarla ilgili tedbir alacaklardır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından anız yakılmaması konusunda vatandaşlarımıza bilinçlendirme çalışmaları yapılacaktır.

18-Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1 Şube Müdürlüğünce milli park ve benzeri yerlerde ve özellikle Delmece Yaylası Milli Parkı için 15 Haziran 2024 tarihine kadar yangın eylem planı yapılacaktır. Bu eylem planına istinaden Delmece Yaylası Milli Parkı sınırları içerisinde aracı ile birlikte görev yapacak bir yangın ekibi oluşturulacak ve görevli personeli orman yangınları konusunda eğitilecektir. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av Yönetim Bilgi Sistemi (AVBİS) üzerinden Avlanma İzin Belgesi alan avcılar ile av turizmi kapsamında yapılan av organizasyonuna katılanlar hariç olmak üzere 16 Mayıs-0l Ekim 2024 tarihleri arasında ormanda her türlü av yapmak yasaktır. Kapsam dışı tutulan bu avcılar ile av organizasyonuna katılanların avlanacağı avlaklarda her türlü yangın tedbiri Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 1I Şube Müdürlüğü tarafından alınacaktır. Bu etkinlikler esnasında kesinlikle ateş yakılmayacaktır. Orman yangınlarından etkilenen yaban hayvanlarının tedavi ve bakımları Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11 Şube Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

19-Müftülükler vaaz ve hutbelerinde, vatandaşlarımızın orman yangınlarına karşı hassas olmalarını, orman içi ve bitişiği alanlarda anız ve temizlik ateşi yakmamaları, izin verilen alanlar dışında piknik yapmamaları ve özellikle söndürme çalışmalarına katılmalarını işleyeceklerdir. Rüzgârlı ve sıcak günlerde camilerde görevli personel tarafından vatandaşlarımız ses cihazları ile uyarılacaktır.

20-İlimiz genelinde görev yapan öğretmenlerimize İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yangın gönüllüsü eğitimi aldırılacaktır. Yangın gönüllüsü eğitimi alan öğretmenlerimiz eğitim öğretim sırasında öğrencilerimize farkındalık oluşturmak amacıyla orman yangınları hakkında uyarıcı bilgiler vereceklerdir.

Becan, "Yalova Kivisi" İçin Mecliste Söz Aldı! Becan, "Yalova Kivisi" İçin Mecliste Söz Aldı!

21-İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri herhangi bir orman yangını esnasında Yalova Orman İşletme Müdürlüğünün talebi halinde yangın mahalline süratle ambulans ve sağlık ekibi sevk edecektir.

22-Yalova Bölge Liman Başkanlığı, yangınla mücadelede çalışan helikopter ve amfibi uçakların, denizden su ikmali yapmaları esnasında, herhangi bir kazaya sebebiyet verilmemesi için en Üst seviyede güvenlik tedbirlerini alacaktır. Yangın söndürme çalışmaları sırasında denizden su alınacak koordinatlar Liman Başkanlığı ile müşterek olarak tespit edilecektir. Kıyı kenar çizgisinden I(bir) mil mesafeye kadar deniz içerisinde havai fişek vb. parlayıcı maddelerin kullanılması kesinlikle yasaktır.

23-Büyüme eğilimi gösteren orman yangınlarında, Yalova Orman İşletme Müdürlüğünün talebi halinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Orman Yangınları Müdahale Planı kapsamında Yalova İli ve diğer illerden iş makinesi ve su tankeri desteği AFAD İl Müdürlüğü tarafından organize edilecektir. Büyük orman yangınlarında, yangın amirinin veya yangın amirinin görevlendireceği bir teknik personelin gözetiminde, Yalova İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından yangına yakın bir noktada ikmal merkezi oluşturulacaktır. Bu ikmal merkezi aynı zamanda tüm sivil toplum kuruluşlarının ve gönüllü derneklerinin ilk toplanma ve görev dağıtım, takip ve koordinasyon merkezi olarak faaliyet gösterecektir. Orman yangınlarında görev alacaklarla ilgili iş bu 23 madde, Yalova İli dahilindeki ilgili tüm kurum ve kuruluşlara, Kaymakamlıklar ile Orman İşletme Şefliklerine intikal ettirilmek üzere imza altına alınmıştır.

BÜLTEN

Kaynak: Haber Bülteni