Oral, “Avrupa'nın ortasında, herkesin gözü önünde büyük bir acıyı yaşatanları lanetliyor, göz yumanları da kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

En büyük insanlık trajedisi

Bosna Savaşı sırasında 8 binden fazla Boşnak sivilin Sırp askerler tarafından katledildiği Srebrenitsa Katliamı, üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen hala yakın tarihin kanaya yarası olarak tazeliğini koruyor.

11 Temmuz 1995'te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü Srebrenista Katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor. Aradan çeyrek asır geçmesine rağmen halen yüzlerce kurbanının kayıp olduğu bu büyük trajedi sadece Bosna Hersek'in değil tüm insanlığın adalet arayışının sembolü haline geldi.

Hersek Plajı’nda Kapsamlı Temizlik ve Güvenlik Önlemleri Hersek Plajı’nda Kapsamlı Temizlik ve Güvenlik Önlemleri

“Unutulan soykırımlar tekrarlanır”

Dr. Metin Oral, “Avrupa’nın gözü önünde gerçekleşen Bosna Soykırımının Boşnakların acılı tarihi olmuştur. Aliya İzzetbegoviç'in, 'Unutulan soykırımlar tekrarlanır' ifadesi çok önemli. Biz de unutmadığımızı, unutmayacağımızı tüm dünyaya deklere ediyoruz. Dünyanın başka yerlerinde ve yine Balkan coğrafyasında yeni soykırımlar olmaması adına kardeşlerimizin mücadelelerinin ortağı olduğumuzu ifade ediyoruz.

Bu vesileyle, Bir kez daha Bosna’da hayatını kaybeden soydaşlarımızı rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi