Yalova İlkokulundaki Öğrenciler “Okuldaki Çiftlik Projesi” Kapsaminda Bahçelerine Meyve Fidani Dikti
Programa Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hatice Dündar, İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube Müdürü Ahmet Selami Özbilici, Yalova İlkokulu Müdürü Bayram Şimşek, Müdür Yardımcısı Yemen Gök, Teknik Personeller, Öğretmenler ve Öğrenciler katıldı.
Programda açılan çukurlara protokol öğrencilerle birlikte değişik çeşitlerdeki meyve ağaçlarını diktiler ve öğrencilerin isimleri yazılı tabelalar da ağaç diplerine çakıldı.
İlköğretim çağındaki çocukları tarımla buluşturmak amacı ile Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan projeyle çocukların tarım, orman, doğa ve doğal yaşam konularında farkındalık oluşturmaları, bilinçlenmeleri, aidiyet duygusu geliştirmeleri ve harekete geçmeleri hedefleniyor.
Öncelikli amacı bitkisel ve hayvansal üretimi uygulamalı öğreterek sevdirmek olan projeyle İlimizde belirlenen Yalova İlkokulunda kurulacak meyve bahçelerinde, seralarda ve kümeslerde gerçekleştirilecek uygulamalı eğitimlerle çocukların söz konusu süreçlere dâhil edilerek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız erken dönemde zihinsel, fiziksel ve duyusal pek çok beceriyi bir arada edinebilecekleri doğayla içi içe bir eğitim ortamında bulunacaklar.
Proje kapsamında okulların ana giriş kapılarına 3x1 m ebatlarında tabela asılarak projenin bilinirliği sağlanacak. Öğrencilere temel tarım bilgilerinin aktarılması için (haftada 1 ders saati olmak üzere) ders planları hazırlanacak. Kuramsal ve uygulamalı dersler konu uzmanı ziraat mühendisleri ve veteriner hekimler tarafından verilecek.
Öğrencilere yönelik temel tarım bilgilerini içeren el kitabı hazırlanacak. Okullarda kurulacak tarım kulüplerinde öğrencilerin saksılarda tohum ekerek fide yetiştirmeleri sağlanacak, tohumdaki sırrı keşfetmelerine destek olunacak.
Okul bahçelerinde çocuklarımızın domates, salatalık, kıvırcık gibi mevsimlik sebzeler gibi bitkilerin yetiştirilme aşamalarını uygulamalı öğrenmelerine doğal ortam oluşturacak olan seralar kurulacak. Buralara öncelikle öğrencilerin tarım kulüplerinde yetiştirdikleri fidelerin dikilmesi sağlanacak.
5x12 m ebatlarında kurulacak naylon malzemeden kurulacak seralar sayesinde iklim koşullarından bağımsız olarak üretim imkânı sunulacak.
Okul bahçelerinin ağaçlandırılması amacıyla fidan dikimi yapılacak. Dikimi yapılan her fidanın altına çocukların isimlerinin yazılı olduğu isimlikler sabitlenecek. Fidanlara yapılacak bu isimlendirmeyle projenin öğrenciler tarafından sahiplenilmesi sağlanacak.
Sağlıklı beslenmede yumurtanın yeri ve önemi konusunda öğrencilere gerekli ve yeterli bilgi verilecek, okulların açılma takvimine göre okul bahçelerine 4 tavuk ve 1 horozun barınabileceği kümesler yerleştirilecek.
Okul bahçelerindeki yetişkin ağaçlara Orman Genel Müdürlüğünce sağlanan kuş yuvaları yerleştirilecek. Öğrencilerin kendi el becerileri ile kuş yuvalarını boyamaları ve süslemeleri sağlanarak okulla ilgili aidiyet duyguları güçlendirilecek; sahip çıkma, benimseme ve iyilik yapma duyguları desteklenecek.
Proje kapsamında çocuklara, projenin adının yazılı olduğu tişörtler dağıtılacak. Ayrıca çocuklardan, yaşadıkları deneyimleri farklı etkinliklerle resim, fotoğraf; şiir, anı, öykü ifade etmeleri istenecek.
Okullarda kurulacak meyve bahçelerinin, seraların ve kümeslerin bakım işleri Ziraat Mühendisleri ve/veya Veteriner Hekimler gözetiminde öğrenciler tarafından yapılacak.
Öğrencilerin kendi yetiştirdikleri sebze ve meyveleri tatmaları sağlanacak. Hasat sonrası okullarda kermesler düzenlenerek elde edilen ürünlerin satışı yapılacak. Şenlik havasında gerçekleştirilecek bu kermeslerden elde edilen gelirler, okullar için kullanılmak üzere ayrılacak.