Önceki dönem Yalova Belediye Başkanlarından biri olan Yazar Yakup Bilgin Koçal, Halil İnalcık’ın 8. Ölüm yıldönümüne özel olarak Yalova ve Ticaret Odası’nda düzenlenen sempozyuma katıldı. Ulusal ve uluslararası üniversitelerde görev yapan birçok akademisyenin sunum gerçekleştirdiği “Prof. Dr. Halil İnalcık’ın Mirası: Osmanlı Devleti’nin Kuruluşundan Cumhuriyet Türkiye’sine Uluslararası Tarih Araştırmaları” adlı sempozyumda söz alan Koçal, “Kapitalizmin Kıyı Kasabası Yalova” konulu bir sunum yaptı.

3 gün boyunca süren sempozyuma ilişkin memnuniyetini dile getiren Koçal, yapılan sempozyumun Yalova için önemine işaret etti.

Soysal Otomotiv’de Yeni Peugeot 3008 Görücüye Çıktı Soysal Otomotiv’de Yeni Peugeot 3008 Görücüye Çıktı

Yalova Eski Belediye Baskan Halil Inalcik Sempozyum Calisma Kara Kilise Talep Istek (2)“Soygüzel’in sahiplenmesi ivmeyi arttırdı”

Yapılan doğru bir girişimin netice veriyor olmasından dolayı çok mutlu olduğunu belirten Koçal, “lk defa 2003'ün Eylül ayında duayen tarihçi rahmetli Halil İnalcık’ı Yalova'ya davet etmiş, Yalova Belediye Meclis Salonu'nda Osmanlı'nın kuruluşu ile ilgili konferans verdirmiş ve sonrasıyla ilgili ciddi planlar yapmıştık. Ama 2004 seçimlerini kaybedince beş yıl beklemek zorunda kaldık. 2009'da yeniden göreve gelir gelmez ilk talimatım yeniden 27 Temmuz etkinliklerine kaldığımız yerden başlanması olmuştu. Beş sene Halil Hoca'nın patronluğunda güzel işlere imza attık. Enstitü kuruldu. Ama maalesef 2014-2019 arası yine sahipsiz bir dönem yaşandı. İşin başından beri görevi gereği konuya vakıf olan Hasan Soygüzel'in 2019'da İl Genel Meclis Başkanı olmasıyla 27 Temmuz tarih araştırmaları yeniden gündeme geldi. Soygüzel'in işi sıkı tutarak sahiplenmesi ivmeyi yeniden arttırdı” dedi.

Yalova Eski Belediye Baskan Halil Inalcik Sempozyum Calisma Kara Kilise Talep Istek (1)“Kim sahiplenecek?”

Bu sene de çok başarılı bir organizasyon gerçekleştirildiğini söyleyen Koçal, “90 civarında tebliğin yanılmıyorsam 8 tanesi Yalova ile ilintiliydi. Beni mutlu eden hepsinin de şehrimize katkı yapacak çalışmalar olduğunu görmekti. Mesela, uzun yıllardır tarihi eser olarak Yalova için önemli olduğuna inandığımız Kara Kilise ile ilgili bir şey yapılamıyordu. Top ortada kalmıştı, kimse sahip çıkmıyor veya çıkamıyordu, çünkü öncelikle bir tarih araştırması gerektiriyordu. İşte bu sempozyumda İstanbul Gelişim Üniversitesinden Dr. Esra Sayın, Kara Kilise'yi çalışmış ve hatta yol haritası bağlamında öneriler de hazırlamış. Yalova adına kendisine hem teşekkür ediyor hem de tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı. Sıranın icraat yapmakta olduğunu vurgulayan Koçal, “Kim mi sahiplenecek? Valilik, İl Genel Meclisi ve Çiftlikköy Belediyesi taşın altına elini koyacak ve bu eser Yalova turizmine kazandırılacak. İnşallah! Yalova' ya katkı vereceğine inandığım tebliğleri hazırlayan tüm akademisyenlere şehrimiz adına teşekkür ediyorum” diyerek açıklamasına son verdi.

Kaynak: Haber Merkezi