Birbirinden farklı konuları ele alan muhabirlerimiz, bu hafta da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü ile ilgili vatandaşların görüşlerini aldı. Röportajımızda kadınlarımıza, Türkiye’de yaşayan bir kadın olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili düşünceleriniz nedir? erkeklere de Türkiye’de bir kadın olarak yaşamak ister miydiniz? sorularını sorduk. Detayları haberimize tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Tarihlerle 8 Mart
Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen günün 8 Mart olarak belirlenmesine neden olan olay konusunda farklı iddialar mevcuttur. Bu iddialardan ilkinin temelleri, 19. yüzyılın ortlarında Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan bir greve dayanır.
1857 yılında ABD’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında çalışan kadın işçiler, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve daha iyi ücret istemi ile grev yaptı. Ancak polisin greve müdahale etmesi sonucu olaylar trajikleşmeye başladı. Grevi bastırmak için fabrikaya kitlenen işçiler, kısa bir süre sonra fabrikada çıkan yangından kaçmaya çalıştı. Ancak polis tarafından fabrika çıkışına kurulan barikat, canlarını kurtarmak isteyen işçiler arasında kargaşaya ve paniğe yol açtı. Bu olayların sonucunda çoğu kadın 120 işçi hayatını kaybetti. Daha sonra işçilerin cenazelerine 10 binlerce kişi katıldı ve olay toplumsal bir harekete dönüştü. Bu yangının çıktığı tarih 8 Mart’tı.
Diğer bir iddia ise, 1917 yılında Rus çarlığının yıkılması ile sonuçlanan Şubat Devrimi'nin 8 Mart günü düzenlenen kadın grevleri ve yürüyüşü ile başlamış olmasına işaret eder. Ancak Kadınlar Günü’nün kitlelerce kutlanması bu tarihten çok daha önce başlar. 1910 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda konuşan Clara Zetkin, 1857 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren işçilerin adına 8 Mart'ın, Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasını önerdi.
Ardından 1921 yılında Moskova’da düzenlenen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansında ilk anma gerçekleşti. Ancak Birleşmiş Milletler'in resmi internet sitesinde Kadınlar Günü ile ilgili sayfada 8 Mart gününün seçiminin nedeni olarak, Rus Çarlığı'nın yıkılmasını sağlayan Şubat devriminin başlangıcı olarak görülen olaylar kabul edilmiştir. Öte yandan, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında ve sonrasında sosyalizmin yayılmasından çekinen bazı ülkeler, Dünya Kadınlar Günü’nün anılmasını yasakladı.
Ancak 1960'lı yılların sonlarında Amerika Birleşik Devletleri'nde kutlamalar yavaş yavaş daha geniş kitlelerce benimsendi ve 8 Mart’a özel etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Bu gelişmelerden sonra konu, o dönem Batı Bloğu olarak anılan ülkelerde de kadınlar arasında popüler olmaya başladı. 8 Mart'ın kitlelerce benimsenmesinin sağlamış olduğu farkındalık Birleşmiş Milletler'e kadar uzandı. 1977 yılında BM Genel Kurulu, 8 Mart gününün Dünya Kadınlar Günü olarak tanıdı.
MUHABİR/ RÜMEYSA ŞAHİN
KAMERAMAN/ ARDA KIZILTAN