Halit Güleç, Yalova Belediyesi’nin borcu ile ilgili olarak şunları dile getirdi:
“Her yıl ile ilgili meclisten seçilmiş olan arkadaşlarımız Denetim Komisyonu’nu oluşturur ve belediyenin 1 yıllık durumunu analiz eder hazırladıkları raporu meclise ve kamuoyuna açıklarlar. Uzun zamandır Yalova Belediyesi’nin taşıma suyla değirmenini döndürmeye çalıştığını ve kötü yönetildiğini biliyor, bu yönde eleştirilerimizi de medya aracılığı ile paylaşıyorduk.
MIZRAK ÇUVALA SIĞMIYOR
Suçluyu bulup ortaya çıkartmamıza rağmen, suçlu ilan edilerek görevden el çektirilmemizin üzerinde 3 yıl geçti. Biz yapılan darbe ile o koltuklardan kalkarken Yalova Belediyesinin toplam borcu 219 Milyon liraydı. Mecliste açıklanacak borç 419 Milyon lira yani iki katı.
Mali disiplini sağladık diyenler, belediyenin borcunu ödüyoruz diyerek, Resmi kurumlara olan borç için okul yeri, kreş yeri, bina, park, arsa ne buldularsa da verdiler. O borçların düşülmesine rağmen Yalova Belediyesi’nin borcu 2 kat artmış durumda.
Ortada ne var? Rutin belediyecilik hizmetlerinin dışında koca bir hiç.
Ne diyorlardı müteahhitlere borç yok. Bizim zamanımızda müteahhitlere olan borç 29 milyon lira şuan ise o borç 34 milyon liraya çıkmış durumda. Hani sıfırdı. Yalova Belediyesi kredi ile dönen bir kurum haline gelmiş durumda ve bu finans sarmalının içine girdiği içinde her geçen gün batmakta.
Bütçe yapmasını bilmiyorlar dediğimiz de birileri kızıyordu. Ama 3 ayda bir ek bütçenin gündeme gelmesi dahası 50 Milyon liralık bütçeyi yakmaları bizim tespitlerimizi kanıtlamış oldu. Bir diğer kanıt ise bütçenin neredeyse %70’inin personel giderlerine ayrılması.
TERSTEN REKOR KIRIYORLAR
Açık ihale yapmakla ve bu ihalelere yoğun katılım olduğunu söylemekle övünen belediye yönetimi yaptığı ihalelerin neredeyse yarısını sadece 1 kişiye vermiş. 39 açık ihaleyi iptal etmiş. Aynı işi doğrudan teminle daha yüksek bedelle yaptırmış.
Belediyede tüm işler doğrudan teminle yapılır hale gelmiş. %39 oranla Türkiye rekoru kırılmış durumda oysaki bu limit 4734 sayılı kanun gereğince belediyenin bütçesinin %10’nu geçemez.
1 yılda sadece 1 kişiye 17 tane doğrudan temin dosyası hazırlanmış. Neden açık ihale yapılmamış acaba?
GELİRLERİ ARTTIRDIK DİYECEKLER
Tüm bu eleştiriler karşısında Yalova Belediyesi’nin gelirlerini arttırdıklarını iddia edecekler. Arttırdıkları şey; arsa satışlarını arttırdılar. Belediyeye gelen hibe ve bağış arttı. Bir de İller Bankasından gelen belediyenin payı arttı.
Sonuç olarak arttırdığınız bir gelir yok. Arttırdığınız tek şey borç. Hem borç arttı hem de belediyenin malı mülkü gitti.”