Halit Güleç, su sıkıntısı ile ilgili yaptığı açıklamada şunları dile getirdi, “Bazı konular vardır ki siyaset üstüdür. Bu konuların başında da hayatımızın en önemli gereksinimi olan su gelmektedir. Yaşanan kuraklıklar nedeniyle barajımız alarm vermekte. Yeşil Körfez Su Birliği sayfasına girdiğimizde (https://www.yksb.gov.tr/gokce-baraji-su-seviyesi/) şuan barajımızın % 20 seviyesinde olduğunu görüyoruz. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam % 90. Kış döneminde yağan yağışlar ne yazık ki yeterli olmadı. Kar istenilen seviyede yağmadı. Ocak – Şubat döneminde yağan karın erimeye başlamasıyla birlikte derelerden gelen su seviyeyi sadece % 5 arttırabildi. Mart ayı o meşhur soğuğuyla birlikte yağışı beraberinde getirmez ise bu yıl hepimizi zor bir süreç bekliyor.”
Acil Su Kuyuları Açılmalı
Kaybedecek 1 saatleri bile olmadığını ve acil su kuyuları açarak barajın beslenmesi gerektiğinin altını çizen Güleç, “Yalova olarak kaybedecek 1 saatimiz bile yok. Yöntemleri deneye deneye değil hepsini aynı anda devreye almalıyız. Yeterli miktarda olmayan yağışlar nedeniyle su toprak altına çekilmekte. Su kuyuları açarak barajı beslemeliyiz. Ortaburun göletini zaman kaybetmeden devreye sokmalıyız” dedi.
Bitki Sulamalarını Arıtılmış Suyla Yapmalıyız
Sulama ve yıkamada kesinlikle baraj suyunun kullanılmaması gerektiğini belirten Halit Güleç, “Yalova Belediyesi ve diğer kurumlar kesinlikle sulamada ve yıkamada baraj suyunu kullanmamalı. Otomatik sulama sistemleri bir süreliğine devre dışı bırakılmalı sulama için YASKİ’nin arıtacağı su kullanılmalı. Kayıp ve kaçak konusunda bu dönemde daha hassas olunmalı. Barajdan tarım sulaması yapılmaması konusunda denetimler arttırılmalı. Benzinliklerin, oto yıkamacıların ve halı yıkamacıları gibi işletmelerin yeraltı suyu kullanmaları sağlanmalı” şeklinde konuştu.
OSB ve Sanayide Kendi Kaynaklarını Kullanmalı
Vatandaşın evine giden suyu kesmenin en son çare olması gerektiğini söyleyen Yalova Belediyesi önceki dönem Başkan Yardımcısı Halit Güleç, “Gökçe Barajını kullanan OSB’ler ile sanayi kuruluşları kendi açmış oldukları su kuyularından ihtiyaçlarını sağlayarak vatandaşın evine gidecek olan suyu kullanmamalı. Bu süreçte dışarıya su satışı yapılmadığını umut ediyorum. Bu sorun sadece Yalova Belediyesi’nin sorunu değil. Tüm kurumların bu konuda acil bir eylem planı ortaya koyması lazım. Söylediğim birkaç basit öreninin kapsamı genişletilerek acilen zaman kaybetmeden önlem alınmalı. Vatandaşın evine giden suyu kesmek en son çare olmalı. Başta valilik olmak üzere tüm kurumları bu konuda hareket etmeye davet ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.