Geçtiğimiz haftalarda Kurtköy’e bağlı Kurtdere derivasyonunda meydana gelen “köpüklenme” Yalova’da paniğe neden olmuştu. Köpüklenmeyi tespit eden Yalova Belediyesi’ne bağlı birliklerden olan Yeşil Körfez Su Birliği’nin çalışanları köpüğün arıtma tesisine girişinden hemen önce müdahale ederek durumu kontrol altına almış ve Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’in talimatıyla sular kesilmişti. Önlem amaçlı birkaç gün boyunca su kesintisi devam ederken Yalova’dan ve Ankara’dan gelen yetkililer köpüklenen sudan aldığı numune sonucunda herhangi bir tehlikeye rastlamaması Yalovalılara derin bir nefes aldırdı. Yargı süreci devam eden su krizinin ardından Yalova’daki on binlerce insanın içme suyu ihtiyacını karşılayan Termal’deki Gökçe Barajı’nın su seviyesi üzerine süre gelen haberlerin yanı sıra baraj ve çevresinin güvenliğine ilişkin sorular sorulmaya başladı. Bu konuda yapılan konuşmalar gün yüzüne çıkmaya başlarken Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün “İçme Suyu Koruma Planları” bölümü üzerinden Gökçe Barajı’nın güvenliğine dair birçok maddenin olduğu ortaya çıktı.

İl Müftüsü Yılmaztürk; Kandiller, Ramazan Ayına Hazırlığımızın Bir Provasıdır İl Müftüsü Yılmaztürk; Kandiller, Ramazan Ayına Hazırlığımızın Bir Provasıdır

Gökçe Barajı’nın Korunması İçin Hangi Maddeler Var?

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 4 Temmuz 2018 tarihinde onayladığı “Gökçe Baraj Gölü Havzası ve Kurtdere Derivasyonu Özel Hükümleri ve Koruma Planı” genelgesinde “Mutlak Koruma Alanı” alt başlığı bulunuyor. Bu başlık altında “Gökçe Baraj Gölü maksimum su seviyesinden itibaren yatayda 300 metre genişliğindeki alanı” tanımı yapılarak alınması gereken önlemler hakkında maddeler halinde bilgiler veriliyor. Mutlak Koruma Alanına İlişkin Hükümler başlığı altında belirtilen maddeler şu şekilde oluştu;

Bu alan içerisinde içme ve kullanma suyu projesine ve mevcut yapıların kanalizasyon sistemlerine ait mecburi teknik tesisler hariç hiçbir yeni yapı yapılamaz. Bu alandaki mevcut yapılar, aynen korunur, bu yapılarda, inşaat alanında değişiklik yapmamak ve kullanım maksadını değiştirmemek şartıyla sadece basit tamir ve tadilat yapılabilir.

Bu alanda, arıtılmış olsa dahi doğrudan veya dolaylı olarak atıksu deşarjına izin verilmez. Bu alan içerisindeki mevcut yapılardan kaynaklanan atıksuların kanalizasyon sistemine verilmesi zorunludur.

Bu alan içerisindeki orman alanları aynen korunur ve orman alanlarının küçülmesine neden olacak faaliyetlere izin verilmez. Bu alanda, Orman Bölge Müdürlüğü'nün faaliyet ve programları doğrultusunda su kalitesini olumsuz etkilemeyecek şekilde orman alanlarında bakım ve gelir getirici türlerin dikimine yönelik çalışmalar yapılabilir.

Mutlak koruma alanı içerisinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından kontrolsüz giriş ve çıkışları engellemek amacıyla gerekli görülen alanlar tel veya çit gibi malzeme ile çevrilebilir. Baraj güvenliğini sağlamak amacıyla gerekli donanım ve ekipmana sahip güvenlik görevlendirilebilir.

Bu alan içerisinde atık ve artıkların (hafriyat artığı, moloz, pasa, inşaat malzemesi vb.) boşaltılmasına, depolanmasına ve atık bertaraf tesislerine izin verilmez.

Bu alanda madencilik faaliyetlerine izin verilmez.

Bu alanda rezervuarı besleyen akarsularda/derelerde/çaylarda su ürünleri yetiştiriciliğine izin verilmez.

Bu alanda hiçbir sanayi kuruluşuna ve turizm tesisine izin verilmez.

Bu alanda yeni tarım alanlarının açılmasına izin verilmez. Mevcut tarım alanlarında sadece organik tarım faaliyetlerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetiminde izin verilir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yetki verilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşunun görüşleri doğrultusunda bitkisel üretimde organik tarım uygulamalarının yapılamayacağının teknik olarak raporlandığı durumlarda, iyi tarım uygulamalarına izin verilebilir.

Bu alanda hayvancılık faaliyetlerine izin verilmez.

Zorunlu hallerde, imar planı gereği yapılacak yolların bu alandan geçecek olan kısımlarında sadece ulaşımla ilgili işlevlerine su kalitesini olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde gerekli tedbirlerin alınması şartı ve Bakanlığın uygun görüşü ile izin verilebilir.

Bu alanda akaryakıt istasyonlarına, gaz dolum istasyonlarına, kimyasal madde depolarına ve benzeri tesislere izin verilmez.

Yalovalılar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı bu genelgedeki maddelere uyulup uyulmadığı, belediyece denetimlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği gibi konularda yetkililer tarafından açıklama bekliyor.Yalova Gokce Baraj Guvenlik Tarim Orman Bakanlik Genelge(3)

Yalova Gokce Baraj Guvenlik Tarim Orman Bakanlik Genelge(1)

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel