Güneyköy’de mevcut durumdaki 450 dönümlük Taş Ocağı ile ilgili yıllar boyunca süren tartışmalar bitmek bilmiyor. Son olarak mevcut madene 550 dönüm eklenerek 1000 dönüm hale getirilmesi için girişimde bulunuldu ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu düzenlendi. Hazırlanan ÇED raporunun köy halkına anlatılması için 13 Şubat Perşembe günü saat 14:30’da Güneyköy Köy Konağında yapılması planlanan Bilgilendirilmesi Toplantısı yoğun protestolar nedeniyle gerçekleştirilemedi.
Maden sahiplerinin ve Yalova Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerinin Güneyköy’de toplantı yapacağını haber alan Yalovalılar köye akın etti. Yalova’daki birçok STK’dan temsilcilerin bünyesinde bulunduğu Yalova Platformu’nun öncülüğünde gerçekleşen protestolara Güneyköylüler ve Yalovalılar destek verirken İYİ Parti Yalova İl Başkanı Osman Kendir ve Cumhuriyet Halk Partisi Yalova İl Başkanı Erdem Doğancı da katılım sağlayarak katkıda bulundu.
Saat 14:30’da başlaması planlanan toplantı için Köy Konağı’nı hınca hınç dolduran Yalovalılar, maden sahibini protesto ederek toplantının gerçekleşmesini engelledi.
ÇED Bilgilendirme Toplantısı’nın iptal olmasının ardından kendisi de Güneyköylü olan Yalova Platformu Başkanı Hakim Menteş süreci gazetemize anlattı.
“Var gücümüzle mücadele edeceğiz”
Güneyköy’deki mevcut Taş Ocağı’ndan rahatsızlığını dile getiren Başkan Menteş, “20-30 yıldır köyümüzün civarındaki taş ocaklarının bizlere verdiği zararları, bunların yarattığı doğa katliamını çok iyi biliyoruz. Bu yüzden, şu anda yapılacak olan halkı bilgilendirme toplantısının bize herhangi bir ek bilgi sunmayacağı ya da katkı sağlamayacağı kanaatindeyiz. Bu toplantının yapılmasında hiçbir fayda görmüyoruz. Bunun yerine güçlü bir protesto ile istenmeyen bu duruma karşı uyandığımızı ve sesimizi duyurmak istediğimizi belirtiyoruz. Gürer Madencilik'in 1000 dönümlük bir ruhsat alanı var. Daha önce, 2018 yılında başlattıkları bir süreçte uzun mücadeleler sonucu, bu alanın 1000 dönümden 450 dönüme düşürülerek ancak izin alabilmişlerdi. Şu anda ise kalan 550 dönümü almak için yeni bir süreç başlatmış bulunuyorlar. Ancak biz, var gücümüzle mücadele edeceğiz. 550 dönüm dahi olsa, bir karış bile orman arazimizi madencilere vermek istemiyoruz. Bu, yapacağımız mücadelenin ne kadar güçlü ve kararlı olacağının bir göstergesidir ve bugünkü halk katılımı da bunun bir kanıtıdır” dedi.
“İşin çok başındayız”
Mevcut durum hakkında bilgi veren Başkan Menteş, “Şu an, gelen tepkiler doğrultusunda ilk rapor sunulmuş durumda, ancak bu rapor içi bomboş bir şey. Sadece bir kılavuz niteliğinde olup, gelen tepkiye göre detaylandırılacak. Sonrasında halkın görüşüne sunulacak, ancak bu şekilde bir toplantı olmayacak. Yazılı olarak rapor yayınlanacak. Biz de gerekli itirazlarımızı yazılı olarak yapacağız. Onlar, bu itirazları değerlendirip son raporu oluşturacaklar. Eğer buna da itirazımız olursa, yine hakkımızı kullanma şansımız olacak. Sonuçta devlet, olumludur ya da olumsuzdur diye bir karar verecek. Eğer olumsuz bir sonuç çıkarsa, buna karşı dava açma hakkımızı değerlendireceğiz. Ancak bu süreç neredeyse bir yıl sürecek gibi görünüyor. Şu anda dediğim gibi, işin çok başındayız” diyerek sözlerine son verdi.