Sabit Gelirlilerin Sorunları Çözüm Bekliyor

Yalçın, yılın yarısını geride bıraktıklarını ve başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirlilerin çözüm bekleyen birçok sorunu olduğunu vurguladı. Bu sorunların başında yüksek enflasyon, toplu sözleşme hükümlerinin engellenmesi, toplu sözleşme ikramiyesinin verilmemesi, gelir dağılımı adaletsizliği, vergi adaletsizliği ve %25 kira sınırı süresinin bitmesi yer alıyor. Ayrıca, öğretmen, sağlık çalışanı, teknik personel, idari personel, diğer kamu görevlileri, kadın, engelli, emekli ve gençlerin sorunlarının da acil çözüm beklediğini belirtti.

 Enflasyon ve Kayıplar

Ali Yalçın, 2024 Mayıs ayı enflasyon rakamlarıyla yıllık enflasyonun %75,45, 5 aylık enflasyonun %22,72 ve enflasyon farkının %6,71 olarak gerçekleştiğini açıkladı. Kurban Bayramı nedeniyle gıda, ulaşım ve diğer harcamalarda yaşanan artışların sabit gelirlileri olumsuz etkilediğini ifade etti. Ayrıca, benzin ve motorine yapılan zamların enflasyon oranlarını ve gelir kayıplarını büyük oranda etkilediğini belirtti.

Gelir Dağılımında Adalet ve Vergide Hakkaniyet

Pandemi dönemiyle başlayan ekonomik krizle birlikte sabit gelirlilerin gelir dağılımı adaletsizliğiyle karşı karşıya kaldığını belirten Yalçın, insanca yaşamanın ve adaletli paylaşmanın güçlendirilmesi için gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, vergide adaletin sağlanması ve kazanca göre adil vergilendirilmenin yapılması gerektiğini ifade etti. Memur-Sen olarak hazırladıkları “Adil, Makul ve Sürdürülebilir Vergi Sistemi” raporunu yarın açıklayacaklarını belirtti.

 Kira Artış Sınırı Devam Etmeli

Konut kiralarına getirilen %25 kira artış sınırının sabit gelirliler için önemli bir adım olduğunu belirten Yalçın, bu düzenlemenin 1 Temmuz 2024 itibariyle sona erecek olmasının kamu görevlilerini ve sabit gelirlileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Kira artış sınırının devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Soysal Otomotiv’de Yeni Peugeot 3008 Görücüye Çıktı Soysal Otomotiv’de Yeni Peugeot 3008 Görücüye Çıktı

Toplu Sözleşme Hükümleri Engellenmemeli

Toplu sözleşme hükümlerinin engellenmemesi gerektiğini belirten Yalçın, kamu görevlilerinin alın terinin karşılığının ve Memur-Sen’in kazanımlarının eksiksiz teslim edilmesi gerektiğini ifade etti. Toplu sözleşme ikramiyesinin düzenlenmesi ve sosyal maliyet üreten tedbirlerin sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Genel Başkan Ali Yalçın’ın açıklamaları, Eğitim-Bir-Sen Yalova Şubesi tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Kaynak: Haber Merkezi