Yalova Gazetesi İnternetten Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Duygu Saral, ülkemizden birçok genci Dünya’nın birçok ülkesine ücretsiz bir şekilde götüren Gençlik Otobüsü Projesi Genel Koordinatörü ve Kurucusu Maksut Coşkun Dokunulmaz ile “Gençlik Otobüsü” Projesi’ni konuştu.

“Yılda 50 bin başvuru alıyoruz”

Geçmişte yürüttüğü faaliyetlerden bahseden Dokunulmaz, “Halk oyunları geçmişim çok fazla. Uzun yıllar hem Yalova’da hem Ankara’da Halk Oyunları eğitmenliği yaptım. Yurt dışına birçok festivale öğrenci götürdük. Birçok Avrupa Birliği Projesi yaptık. En sonda “Gençlik Otobüsü” diye proje yaptık. O çok popüler oldu” dedi ve Gençlik Otobüsü Projesini ilk olarak Ankara’da başlattığını belirtirken, “ Tüm Türkiye’ye mal oldu. Yılda ortalama 50 bin başvuru alıyoruz” ifadesini kullandı.

“En fazla 112 kişi gittik”

Yılda 1 kez Gençlik Otobüsü gezisini gerçekleştirdiklerini söyleyen Dokunulmaz, “Bu sene 18 katılımcı vardı. Yoğunluk arttıkça bizim katılımcı sayımız düşüyor. En fazla tek seferde 2 otobüsle 112 kişi gittik. Bu sene ekonomik zorluklardan kaynaklı sponsorluklar çok zor o yüzden 2 tane VİP araçla gittik, 18 katılımcımız vardı.” şeklinde konuştu. VİP araçların çok daha konforlu olduğunu ifade eden Dokunulmaz, “Otobüslerinde aksine çok rahatlıkla Avrupa şehirlerinde kapalı otoparklara park edebiliyorsunuz. 3 yıldır böyle bir konsepte geçtik” dedi.

“Başvuruları Gençlik Dünyası adlı sitemizden alıyoruz”

Gençlik Otobüsüne 18- 35 yaş arası gençlerin katılabildiğini açıklayan Dokunulmaz, Gençlik Otobüsüne katılmak için yapılması gerekenleri açıklarken, “İlk önce web sitemizden başvuru yapıyorlar. Gençlik dünyası diye bir web sitemiz var, başvuruları www.genclikdunyasi.com’dan alıyoruz. Orada bir başvuru formu var, dolduruyorlar ve başvurularını gönderiyorlar. Bir ön elemeye tabii tutuluyorlar. Ön elemeyi geçerlerse İstanbul’da bir bilgilendirme toplantısı düzenliyoruz. Toplantı sonrası 3 dakikalık video istiyoruz; “Seni neden seçelim, gençlik otobüsüne ne katacaksın ve gençlik otobüsü senin için ne ifade ediyor” gibi sorular var. Video aşamasını geçerlerse 25 kişilik gruplar halinde mülakata alıyoruz. 7 tane jürinin olduğu bir mülakata tabii tutuluyorlar. Mülakatı da geçerlerse Gençlik Otobüsüne katılıp ücretsiz bir şekilde Avrupa’da, her sene ülke sayısı değişiyor ama en az 11 ülke, 17 şehir, en fazla 17 ülke, 24 şehir dolaşabiliyorlar.

“Amacımız 81 ilin tamamını tanıtmak”

Bu sene ilk defa “90 Günde Devri Alem” projesini gerçekleştireceklerinden bahseden Dokunulmaz, “ Çok fazla başvuru alıyoruz. 90 Günde Devri Alem’in mantığı şu; 81 ilin tamamını tanıtmak. 90 günde Devri Alem’e katılmak istiyorsanız yaşadığınız şehri tanıtmak zorundasınız ve iki ilden katılabilirsiniz; Ya doğduğunuz il ya da ikametgahınızın olduğu yerden katılabilirsiniz. Bu iki ilden birini seçmek zorundasınız. 90 Günde Devri Alem bir yarışma formatında olacak. Halk oylaması, jüri oylaması olacak. Şehrini en iyi tanıtan Gençlik Otobüsüne katılacak. Yurt dışına gittiğimiz ülkelerde 32 ülke, 46 şehir dolaşacağız. Her 14 günde bir eleme var. Her 14 günde bir 14 kişi elenecek, yeni 14 kişi gelecek. 4 kişinin projenin başından sonuna devam etme şansı var. Yani 90 günü tamamlama şanı var. 90 günü tamamlayana 500 bin TL para ödülü var.

Muhabir/Duygu Saral

Kameraman/Göktuğ Doğukan Yüksel

Editör: Rümeysa Şahin