Satılık ve kiralık yerlerde ki, Arapça tabelaların olması gözlerden kaçmıyor. Yabancı nüfusa satışların artması nedeniyle; vatandaş, ev ve kira fiyatlarından iyice yakınır duruma geldi. En düşük kiranın, eski kiracı değilseniz, on bin bandında başlaması, asgari ücretle geçinen vatandaşların iyice korkulu rüyası haline geldi. Deprem görmüş evlerin bile fiyatlarının yüksek olması toplum yozlaşıyor mu sorusunu akıllara getirdi. Vatandaşlar, emlakçılarında işin içinde olduğu, fiyatların onlar yüzünden de yükseldiğini geldiğini ifade ediyor.
Kentsel dönüşüme tabii tutulması gereken evlerin, kiraları on bin bandında dolaşırken, deprem sonrası yeni yapıların kira ve satılık fiyatları dudak uçuklattı. Birçok yerde yabancı satışlarının olduğu, yabancı satışlarının da döviz bazında gerçekleşmesi, vatandaşın ev alma hayalini suya düşürüyor. Eski kiracılar, tavan fiyat %25 ‘den artış beklerken, uyanık ev sahipleri, bu artışın üzerine çıkarak, kiracıları çıkarmakla tehtit ediyor. Kiracılar ve ev sahibi arasında ki çatışma gittikçe büyüyor, mahkemeler bu tarz dava dosyaları ile dolmaya başlamışken, emsal nitelikte birçok karar ortaya çıkıyor. Bölge bazında bir seferliğe mahsus kira artışı yapılabilmesi, kiraların iyileştirilmesi, ev sahibinin kendi isteğine bağlı ekstra zam yapamayacağı, kiracıyı istediği zaman çıkaramaması gibi birçok değişken ortaya çıktı.
İnsanlar artık yabancılara evlerini kiralamak istiyorlar
Yalova’da uzun yıllar yaşamış vatandaşlar, artan yabancı nüfus nedeniyle rahatsızlıklarını dile getirirken, hayat pahalılığı ile birlikte, istemsiz şekilde nefret söylemlerini artırır pozisyona geliyor. Yetkililer; artan hayat pahalılığın önüne geçmek, krizden yararlanmak isteyen fırsatçıları durdura bilmek için gerekli denetimleri yapmaya çalışıyorken, vatandaşların bu konuda bilinçli olması, fırsatçıları gerekli makam ve mercilere şikayet etmesi, haklarını aramaları konusunda uyarıyor.
Yorum Haber : Duygu Saral