Dirençli Kentler Çalıştayı Proje Koordinatörü Kubilay Özer, videolu Köşe’de çalıştaya dair tüm detayları paylaştı. Yerel Yöneticilere rehber olması maksadıyla Yalova özelinde hazırlanan çalıştay raporu ve daha fazlası bu haberde.

Kubilay Özer, proje kapsamında ekibi ile birlikte yaşadıkları sıkıntıları dile getirmiş, realitesi yüksek bir çalışma olması için gerekli şartların sağlanması için her türlü detayı düşündüklerini aktardı. 

Çalıştayın Danışma Kurulunda yer alan isimler; Yalova Üniversitesinden Prof. Dr. Vefik ARICA, Prof. Dr. Senay YÜRÜR, Doç. Dr. Salih BATAL, Doç. Dr. Baki DEMİREL; Doç. Dr. Binali TERCAN Abant İzzet BAYSAL Üniversitesi, Prof. Dr. Erman COŞKUN İzmir Bakırçay Üniversitesi, Sinan ÖZDEN RESLOG Türkiye, Hasan SOYGÜZEL Türkiye Kent Konseyleri Birliği yer aldı.

  Çalıştay üst kurulunda ise başta Yalova Valiliği olmak üzere, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Ticaret Odası, Yalova Esnaf Sanatkarlar Odası, Yalova Kent Konseyi, Yalova Organize Sanayi Bölgesi yer aldı.

Çalıştay Yürütme Kurulunde ise, Proje Koordinatörü Kubilay ÖZER, Proje Koordinatör Yardımcıları Volkan YILMAZ, Fatih AYAZ, Proje Danışmanı Erkan ÇETİNTAŞ, Medya koordinatörü Metehan TOKLU, yer aldı.

 Yalova İl Özel İdaresi tarafından, Yalova Kent Konseyi’nin organizasyonunda gerçekleşen “Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı” programı sonucunda ortaya çıkan sonuçların yerel yöneticilere rehber olması amacıyla yayınlandı.

RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN

Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı Sonuç Raporu

AMAÇ

Son yıllarda yaşanan olumsuz olaylar ve dirençli kentler kavramı üzerinden yola çıkarak Yalova’da çok paydaşlı bir işbirliği süreci ile bir çalışma yapılması planlanmıştır. Kentimizin karşı karşıya olduğu pek çok sorunu çözecek insan sermayesi, akademik ve teknolojik bilgi birikimi, kurumsal altyapısı ve kapasitesi mevcuttur; eksik olan ise bütün bu bileşenleri bir araya getirecek müzakere zemini ve müzakere sonucu ortaya çıkacak önerileri uygulamaya geçirme iradesidir. Dirençli Kentler Çalıştayı da bu zemini oluşturmak ve iradeyi ortaya koymak amacı ile düzenlenmiştir.

Dirençli Kentler Çalıştayı ile kısa vadede özellikle ilimiz Yalova’nın, dirençli kentler ana başlığı altında yer alan alt başlıklardan; afetler, göçler, ekonomi, güvenlik, savaşlar, iklim değişikliği, sağlık ve akıllı kent konularında risk analizinin yapılması ve bu analiz doğrultusunda ortak akla dayalı çözüm önerileri oluşturulması hedeflenmektedir. Çalıştay, orta ve uzun vadede Türkiye’de bu kavramların akademik düzeyde çalışılmasını ve tartışılmasını aynı zamanda da kamu politikasına ilişkin karar alıcı otoritelerinin dikkatini bu alana yönlendirebilme amacını taşımaktadır.

YÖNTEM

Dirençli Kentler Çalıştayı’nın düzenlenmesi için Yalova Kent Konseyi bünyesinde proje yürütme ekibi kurulmuştur. Ayrıca proje ortağı kurumların temsilcilerinden oluşan proje üst kurulu oluşturularak Yalova Valiliği himayesinde işbirliği protokolü imzalanmıştır. Protokole doğrultusunda çok paydaşlı işbirliği yöntemi uygulanarak uzman personeller ve akademisyenler ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda çalıştay konuları (alt başlıkları), konulara göre konuşmacılar (akademisyen ve uzmanlar), çalıştay grupları (masaları), grup sözcüleri ve yazıcıları, ilgili kurum ve kuruluşlardan katılımcılar belirlenmiştir.

UYGULAMA

Çalıştayın tanıtımı ve duyurulması için sosyal medya uzmanlarından ve yerel basından destek alınarak katılımcılık ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda hareket edilmiştir.

Çalıştay düzenlenmeden önce Yalova Kent Konseyi Genel Kurul üyelerine çalıştay konularına ilişkin anket çalışması yapılarak ele alınması gereken alt konular ve sorunsallar belirlenmiştir.

Çalıştay, 2 gün süresince Seminer-Çalıştay-Rapor Sunumları” olmak üzere 3 aşama şeklinde gerçekleştirilmiştir.

1. Seminer: Çalıştay katılımcıları çalıştay alt başlıkları konusunda bilgilendirilmiş, katılımcılardan gelen soruları cevaplamıştır.

2. Çalıştay: Kamu kurum ve kuruluşları, ilgili sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla üç oturum-da yuvarlak masa toplantıları şeklinde gerçekleştirilmiştir.

3. Rapor Sunumları: Çalıştay oturumları sonrasında elde edilen veriler, görüşler ve öneriler çalıştay grupları tarafından derlenerek rapor haline getirilmiştir. Daha sonra bu raporlar her bir grubun kendi içerisinden belirlediği sözcüler tarafından katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.

KATILIMCILAR

İl Emniyet Müdürlüğü

İl Jandarma Komutanlığı

İl Sahil Güvenlik Komutanlığı

İl Özel İdaresi

İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü

İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü

İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü

İl Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü

İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü

İl Meteoroloji Müdürlüğü

İl Tapu Müdürlüğü

İl Kadastro Müdürlüğü

İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü

İl Göç İdaresi Müdürlüğü

İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü

İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü

İl 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

İl Milli Eğitim Müdürlüğü

İl Sağlık Müdürlüğü

İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

İl Orman İşletme Müdürlüğü

İl DSİ Müdürlüğü

İl Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü

İl Ticaret Müdürlüğü

İl Gümrük Müdürlüğü

İl Liman Başkanlığı

Yalova Üniversitesi

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası

Esnaf ve Sanatkârlar Odası

Mimarlar Odası

Mühendisler Odası

Jeoloji Mühendisleri Odası

Ziraat Odası

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası

Eczacılar Odası

Yeşil Körfez Su Birliği

Yalova Belediyesi

Altınova Belediyesi

Çiftlikköy Belediyesi

Termal Belediyesi

Eğitim Neferi Niyazi Bektaş’ın Kaleminden Eğitim Neferi Niyazi Bektaş’ın Kaleminden

Çınarcık Belediyesi

Armutlu Belediyesi

AKSA

Yalova Makine OSB

Yalova Tersaneciler Birliği

Dünya Ekolojik Yaşamı Sürdürme Derneği

K77-Yalova Arama Kurtarma Derneği

TEMA

Yalova Yeşil Körfez Su Birliği

Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı

Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

Yalova Ro Ro Terminali A.Ş.

MAGDER-Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği

YASKİ

Elektrik Mühendisleri Odası Temsilciliği

Yalova Eko Turizm ve Sağlıklı Yaşam

Muhabir: Duygu Saral