Dirençli Kentler Çalıştayı Proje Koordinatörü Kubilay Özer, videolu Köşe’de çalıştaya dair tüm detayları paylaştı. Yerel Yöneticilere rehber olması maksadıyla Yalova özelinde hazırlanan çalıştay raporu ve daha fazlası bu haberde.
Kubilay Özer, proje kapsamında ekibi ile birlikte yaşadıkları sıkıntıları dile getirmiş, realitesi yüksek bir çalışma olması için gerekli şartların sağlanması için her türlü detayı düşündüklerini aktardı.
Çalıştayın Danışma Kurulunda yer alan isimler; Yalova Üniversitesinden Prof. Dr. Vefik ARICA, Prof. Dr. Senay YÜRÜR, Doç. Dr. Salih BATAL, Doç. Dr. Baki DEMİREL; Doç. Dr. Binali TERCAN Abant İzzet BAYSAL Üniversitesi, Prof. Dr. Erman COŞKUN İzmir Bakırçay Üniversitesi, Sinan ÖZDEN RESLOG Türkiye, Hasan SOYGÜZEL Türkiye Kent Konseyleri Birliği yer aldı.
Çalıştay üst kurulunda ise başta Yalova Valiliği olmak üzere, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Ticaret Odası, Yalova Esnaf Sanatkarlar Odası, Yalova Kent Konseyi, Yalova Organize Sanayi Bölgesi yer aldı.
Çalıştay Yürütme Kurulunde ise, Proje Koordinatörü Kubilay ÖZER, Proje Koordinatör Yardımcıları Volkan YILMAZ, Fatih AYAZ, Proje Danışmanı Erkan ÇETİNTAŞ, Medya koordinatörü Metehan TOKLU, yer aldı.
Yalova İl Özel İdaresi tarafından, Yalova Kent Konseyi’nin organizasyonunda gerçekleşen “Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı” programı sonucunda ortaya çıkan sonuçların yerel yöneticilere rehber olması amacıyla yayınlandı.
RAPORUN TAMAMINI OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKE TIKLAYIN
Yalova Dirençli Kentler Çalıştayı Sonuç Raporu
AMAÇ
Son yıllarda yaşanan olumsuz olaylar ve dirençli kentler kavramı üzerinden yola çıkarak Yalova’da çok paydaşlı bir işbirliği süreci ile bir çalışma yapılması planlanmıştır. Kentimizin karşı karşıya olduğu pek çok sorunu çözecek insan sermayesi, akademik ve teknolojik bilgi birikimi, kurumsal altyapısı ve kapasitesi mevcuttur; eksik olan ise bütün bu bileşenleri bir araya getirecek müzakere zemini ve müzakere sonucu ortaya çıkacak önerileri uygulamaya geçirme iradesidir. Dirençli Kentler Çalıştayı da bu zemini oluşturmak ve iradeyi ortaya koymak amacı ile düzenlenmiştir.
Dirençli Kentler Çalıştayı ile kısa vadede özellikle ilimiz Yalova’nın, dirençli kentler ana başlığı altında yer alan alt başlıklardan; afetler, göçler, ekonomi, güvenlik, savaşlar, iklim değişikliği, sağlık ve akıllı kent konularında risk analizinin yapılması ve bu analiz doğrultusunda ortak akla dayalı çözüm önerileri oluşturulması hedeflenmektedir. Çalıştay, orta ve uzun vadede Türkiye’de bu kavramların akademik düzeyde çalışılmasını ve tartışılmasını aynı zamanda da kamu politikasına ilişkin karar alıcı otoritelerinin dikkatini bu alana yönlendirebilme amacını taşımaktadır.
YÖNTEM
Dirençli Kentler Çalıştayı’nın düzenlenmesi için Yalova Kent Konseyi bünyesinde proje yürütme ekibi kurulmuştur. Ayrıca proje ortağı kurumların temsilcilerinden oluşan proje üst kurulu oluşturularak Yalova Valiliği himayesinde işbirliği protokolü imzalanmıştır. Protokole doğrultusunda çok paydaşlı işbirliği yöntemi uygulanarak uzman personeller ve akademisyenler ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda çalıştay konuları (alt başlıkları), konulara göre konuşmacılar (akademisyen ve uzmanlar), çalıştay grupları (masaları), grup sözcüleri ve yazıcıları, ilgili kurum ve kuruluşlardan katılımcılar belirlenmiştir.
UYGULAMA
Çalıştayın tanıtımı ve duyurulması için sosyal medya uzmanlarından ve yerel basından destek alınarak katılımcılık ve şeffaflık ilkesi doğrultusunda hareket edilmiştir.
Çalıştay düzenlenmeden önce Yalova Kent Konseyi Genel Kurul üyelerine çalıştay konularına ilişkin anket çalışması yapılarak ele alınması gereken alt konular ve sorunsallar belirlenmiştir.
Çalıştay, 2 gün süresince Seminer-Çalıştay-Rapor Sunumları” olmak üzere 3 aşama şeklinde gerçekleştirilmiştir.
1. Seminer: Çalıştay katılımcıları çalıştay alt başlıkları konusunda bilgilendirilmiş, katılımcılardan gelen soruları cevaplamıştır.
2. Çalıştay: Kamu kurum ve kuruluşları, ilgili sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla üç oturum-da yuvarlak masa toplantıları şeklinde gerçekleştirilmiştir.
3. Rapor Sunumları: Çalıştay oturumları sonrasında elde edilen veriler, görüşler ve öneriler çalıştay grupları tarafından derlenerek rapor haline getirilmiştir. Daha sonra bu raporlar her bir grubun kendi içerisinden belirlediği sözcüler tarafından katılımcılar ve kamuoyuyla paylaşılmıştır.
KATILIMCILAR
İl Emniyet Müdürlüğü
İl Jandarma Komutanlığı
İl Sahil Güvenlik Komutanlığı
İl Özel İdaresi
İl Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü
İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürlüğü
İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü
İl Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü
İl Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü
İl Meteoroloji Müdürlüğü
İl Tapu Müdürlüğü
İl Kadastro Müdürlüğü
İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü
İl Göç İdaresi Müdürlüğü
İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü
İl 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
İl Milli Eğitim Müdürlüğü
İl Sağlık Müdürlüğü
İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
İl Orman İşletme Müdürlüğü
İl DSİ Müdürlüğü
İl Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü
İl Ticaret Müdürlüğü
İl Gümrük Müdürlüğü
İl Liman Başkanlığı
Yalova Üniversitesi
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası
Esnaf ve Sanatkârlar Odası
Mimarlar Odası
Mühendisler Odası
Jeoloji Mühendisleri Odası
Ziraat Odası
Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası
Eczacılar Odası
Yeşil Körfez Su Birliği
Yalova Belediyesi
Altınova Belediyesi
Çiftlikköy Belediyesi
Termal Belediyesi
Çınarcık Belediyesi
Armutlu Belediyesi
AKSA
Yalova Makine OSB
Yalova Tersaneciler Birliği
Dünya Ekolojik Yaşamı Sürdürme Derneği
K77-Yalova Arama Kurtarma Derneği
TEMA
Yalova Yeşil Körfez Su Birliği
Samanlı Dağları Çevre ve Kültür Derneği
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı
Yalova Kompozit ve Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi
Yalova Ro Ro Terminali A.Ş.
MAGDER-Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği
YASKİ
Elektrik Mühendisleri Odası Temsilciliği
Yalova Eko Turizm ve Sağlıklı Yaşam