Yalova’da Yosun Sorunu!

Esnaftan gelen öneriyi dinleyen Çınarcık Belediye başkanı Avni Kurt, Yosun konusunda Gemlik Bursa’dan yosun temizleme aracının kiralanabileceği önerisini sunarken, konuya sıcak bakılabileceğini aktardı. Kurt, ”Yalova ili sınırlarında Armutlu'dan son nokta Karamürsel’e kadar devam ediyor. Toplantı yaptık. İnanın Çiftlikköy'e gidersiniz, göreceksiniz. Şu anda çiftlikköy buranın 10 katı kötü durumda. Çok ciddi bir yosun sorunu var ve kokuyor. Çınarcık'ta biz gerekli çalışmamızı yapıyoruz fakat bu dediğiniz olayı ben zaten biliyorum ama Mudanya'da böyle bir şey varsa bunu bir talep ederiz ve kiralarız. Bugün iletişime giriyorum.

Yosunun Çözümü Poyraz

Vatandaşın yosun çözümünün poyraz olduğunu duyan Avni Kurt, “Poyraz gelmesini bekliyoruz ama gelmedi daha evet biliyorum. Genelde Haziran ayında, yosun canlı, hava sıcak ve yukarı çıkıyor, inşallah poyrazla birlikte çözeceğiz ama bu gemiyi tekneyi buraya alabilirsek bunu çalıştıracağım.” dedi.

1970’lerde mahalle süpürülürdü

Çöp Konteynerı ile ilgili sıkıntısını getiren vatandaş için Avni Kurt, onun hemen çözüme kavuşturulacağını duyurdu. Çöp konusunda ve temizlik konusunda geçmiş yılları da anımsatan Çınarcık Blediye Başkanı Avni Kurt, eskiden insanlar evlerinin önünü süpürür, etrafını temiz tutardı diyerek, insanların bu konuda ekstra duyarlı olmaya davet etti. Kurt, “Şimdi ben size şunu söyleyeyim, yalnız sizden benim de bir ricam var. Şu şimdi bakın ben çocuktum. Köy içerisinde evimiz vardı. Annem sabah erkenden kalkardı. Bakın çocuktum hiç unutmuyorum. Sabah kapkaranlık annem küçücük bir kapımız vardı, direk yola açılıyor. Sabah kapıyı açar. Sabahın yedisinde sabah namazından sonra evin etrafını temizlerdi. Onu poşete koyardı içeri alırdı. Yıl 1970’ler. Ama, şu anda esnafımızda da yapan mutlaka var. Biz biraz da bizim kendi etrafımızda temiz tutmamız lazım. Bu sadece bizle ilgili değil ama ne var ki esnafımız,  vatandaşımızın da temiz olması lazım. Yani biz sahaya çıktığımız zaman görüyoruz. Uyaralım, gerçekten uyaralım. Ben bununla ilgili anonslara başlıyorum. Ceza kesmek hiçbir şey değil. Ceza kesersiniz ama sonuç cezayla bitmiyor.” Dedi.

‘Bence insanların kendine ceza kesmesi lazım!’

 Temiz olma ve çevreyi temiz tutma konusunda belediyenin yapabildiklerini aktarırken harici olarakta insanların üzerine düşen farkındalığa değindi. Kurt, “ Bence insanların kendine ceza kesmesi lazım. O yüzden esnaf olarak da size katılıyorum. Sizin olayın farklı onu ben biliyorum. Çöp tenekelerinin hijyen açısından imalat olduğu için onun yerin değişmesi lazım. Tamam o konuyu ben hakimim ben onu yapıyorum. Merak etmeyin.” dedi.

“Coğrafya Olarak Doğal Kumsal”

Bilim Şenliği Başladı Bilim Şenliği Başladı

Mawish beach olarak bilinen Yalova Çınarcık’ta bulunan tatil bölgesi ile alaklı durumu izah eden Çınarcık esnafını dinleyen Avni Kurt, duruma tekrar açıklık getirdi.

Kurt “Şimdi o kurumsal dediğiniz yer zaten coğrafya olarak doğal kumsal. Orasını belirleyen belediyeyle alakası yok. Orası zaten Orman Bakanlığına ait olan A tipi mesiri alanı. O işletme farklı bir olay.”

Çınarcıkta kamuya ait alanlarla ilgili bir şey yapamayacaklarını aktaran Avni Kurt, “ Belediye ile alakası yok. Biraz önce bu konuyu konuştuk ya orası kamuya ait olan bir yer. Siz çok iyi niyetli konuşuyorsunuz. Ben de iyi niyetli cevap veriyorum fakat esnaf olarak ön tarafına hiçbir şey yapma şansı yok. Kanunlar nispetinde halkın malı yani. Öyle bir şey yok, kiralama yapılamıyor.” dedi.

MAVİ BAYRAK İÇİN KOLLAR SIVANDI!

Çınarcık’ı Çınarcık yapan denizi olduğunu aktaran Belediye Başkanı Avni Kurt, sahiller için ellerinden gelen tüm imkanlari kulladıklarını mavi bayrak için iki nokta belirlediklerini, gerekli tahsislerin olması için makamlara başvuru yapıldığını aktardı. Bu sene Çınarcık sahilleri için soyunma kabinleri, tuvaletler ve duşlar için gerekli çalışmaların başladığını çok yakın zamanda sahilde belirlenen nokatalara konulacağını aktardı. Avni Kurt, ”Çınarcık’ın en meşhuru nedir? Benim için denizimiz ve sahilimiz başka bir şeyimiz yok. Bakın söylüyorum açık ve ne söylüyorum. Bugün Altınova ilçesinin nesi var, tersaneleri var, Çiftlikköy ilçemizin nesi var, OSB si var. Armutlu'nun termali var, İhlas evleri var. Termal zaten turizm termal var. Ama Çınarcık'ta hiçbir şey yok. Hiçbir şey yok derken bakın ben bunu yerel yönetici ve kardeşiniz olarak söylüyorum. Şu anda bizim denizimiz var. Evet denizimize temiz bakmamız lazım ama denizin içine bir şey yapamıyoruz. Kıyılarımıza sahip çıkmamız lazım. Elimizden geldiği kadar temiz tutmamız lazım. Fakat ne var ki şöyle bir duruma elimizden geleni imkanlarımızla birlikte yapıyoruz. Şimdi soyunma kabinleri geldi. Sahilimize soyunma kabinlerini koyuyoruz, duşlarımız geliyor. Tuvaletlerimiz geliyor. Beş altı noktada Tuvaletimiz olacak. Elimizden geldiği kadar vatandaşa hizmeti bu şekilde yapabiliriz. Başka şansımız yok.” dedi.

Belediye olarak kısırda kaldıklarını aktaran Çınarcık Belediye Başkanı kurt, Çınarcık ile alakalı çok hayali olduğunu lakin kanunlar doğrultusunda işler yapabildiklerini aktardı. Kurt, ” Belediye olarak bir şey yapma şansımız yok. Neden? Kanunlar izin vermiyor. Bana desin ki sahil sizin ne gerekiyorsa yapayım vermiyor. İki aydır da samimi olarak söylüyorum, sahilde düzenleme yapıyoruz, çalışıyoruz. Taşliman’da oraya vatandaş denize giremiyordu, kepçeler çalışıyor yani bizim sahilimiz taş. Bugün Çiftlikköy'de kum, bu bizden değil bu doğa, böyle yaratılmış burası.

Çınarcık’ın Suyu İçilebilir Seviyede!

“Vali hanımın yanında toplantı yapıldı. Sağlık il müdürü, çevre il müdürü ve Yalova ilinde gururla söylüyorum, denize girilebilecek tek ilçe Çınarcık. Niye biliyor musunuz? Sağlık il Müdürlüğünün 15 günde bir yaptığı denizdeki ölçümlerde en temiz girilebiliR, Çınarcık'ta. Başka yok içilebilir bir seviyede, bu çok önemli bir şey. Bugün Çiftlikköy o da bizim ilçemiz çok güzel bir ilçemiz ama normal şartlarda denize girilebilir ölçüsü bizden daha düşük ama girilebilir mi girilebilir. Ama bizimki cidden söylüyorum, A kalite denizimiz var. Aynı şekilde Armutlu da o şekilde Esenköy de öyle hepsi bizim beldelerimiz, Armutlu ilçemiz. yani bir yerde şanslıyız, bir yerde de bakıma ihtiyacımız var ama biz bunu el biriyle çözeceğiz.” dedi.

Çınarcık’a Düğün Salonu, Sosyal Tesisler Geliyor!

Esnaf vatandaşın İstanbul gibi bir ile komşu olmamızın avantaja çevrilmesi konusuna değinirken, düğün gibi organizasyonlar da cemiyeti toplama alanı ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını ifade etmesi üzerine Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt,

 “Biz düğün salonu inşallah başka yere yapacağız. Neden denizin içerisine bize imalat yaptırılmıyor, yaptırılmıyor yasak yani, o konuda devletin yasakları var. Bunu söylemek istiyorum ama ya keşke ben de çok şeyler hayal ediyorum ama olmuyor maalesef. Ama önemli olan şu, destek mi destek alacağız? Düğün salonunu yapacağız. Fakat ne var ki şunu ifade edeyim, belediyemiz olarak 2 noktada sosyal tesis açacağız. Bakın bununla ilgili başvurularımızı yaptık. Bir tanesi Taşlimanda bir tanesi Karpuzdere’de yerlerini de söylüyorum. Taşliman otelin ön tarafında bir sosyal tesis planımız var. Başvurusunu yaptık. Devletten tahsisini istedik, orası da Çınarcık'ta denize girilebilecek en temiz yer ölçüm olarak ve biz orada mavi bayrak noktası yapıyoruz.” dedi.  

Mavi Bayrak Geri Alınacak!

Kurt, “Mavi bayrak Çınarcık’ta 5 sene dalgalandı. Son 5 yıldır yoktu. Tekrardan Çınarcık’a mavi bayrağı getireceğiz. Şu anda bugün Kaytazdere’de mavi bayrak töreni var. Bunu takip eden turizmciler var, arkadaşlar, vatandaşlarımız takip ediyor. Mavi bayrak önemli, global bir şey dünya çapında. O yüzden bir tane noktamız Taşliman’da olacak. Hem istihdam yaratıyoruz hem de biz orada sahilde belediye olarak hizmet vereceğiz. Çınarcık belediyesi'ne ait olan 2 tane tesisimiz olacak. Ikisinde de mavi bayrak olacaK. O yüzden bunlara, bugünden başlandı inşallah seneye orada faaliyetlerimiz olacak.” dedi.

Muhabir: Duygu Saral