Soma Maden kazası, Ermenek maden kazası, Adana öğrenci yurdu yangını, Çorlu tren kazası gibi davalarda avukatlık yapan Can Atalay, 2022 yılında sonuçlana Gezi Parkı davası sonucu 18 yıl hapis cezası almıştı. Türkiye İşçi Partisi, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 28. Dönem Milletvekilliği seçimleri için Atalay’ı Hatay’dan 1. sıra Milletvekilliği adayı olarak göstermiş ve seçim sonrası Atalay, Hatay Milletvekili seçilmişti. Atalay’ın Milletvekili seçilmesinin ardından tutukluluğunun bitirilip Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gelmesi ile ilgili birçok tartışma yaşandı ve Anayasa Mahkemesi ile Yargıtay arasında yetki alanı krizi yaşandı. Anayasaya Mahkemesi’nin verdiği hak ihlali kararına rağmen Yargıtay aksi bir karar alarak Atalay’ın Milletvekilliğinin düşürülmesi kararını verdi. Yargıtay’ın verdiği karar dün TBMM’de okundu ve Atalay’ın Milletvekilliği resmen düşürüldü.
Kararın okunmasının ardından ülke gündeminde birçok tartışma yaşandı ve farklı illerde kararı protesto eden gösteriler düzenlendi. Bu tepkilere Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan ile Memleket Partisi Genel Başkanı ve Yalova eski Milletvekili Muharrem İnce de katıldı.
Tepki Gösterdiler
Kararın okunduğu an mecliste olan ve duruma tepkisini resmi sosyal medya hesabından getiren Becan, “Milli iradenin temsil edildiği Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde büyük bir hukuksuzlukla Anayasanın ayaklar altına alındığına şahit olduk. Can Atalay'ın milletvekilliği Meclis Başkanlığı tarafından oldubitti ile düşürüldü. Tarih bu hukuksuzluğa imza atanlar ile alkış tutanları unutmaz!” ifadelerini kullanırken kendi resmi sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İnce, “Anayasa Mahkemesi, Can Atalay hakkında 'hak ihlali' kararı vermiştir. Can Atalay, cezaevinde değil TBMM'de olmalıdır. TBMM'nin, Can Atalay'ın Milletvekilliğini düşürmesi yanlıştır” dedi.
Haber/Göktuğ Doğukan Yüksel