Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin Orman ve Köy İşleri Komisyonu'nda görüşülen sokak hayvanları ile ilgili kanun değişikliği teklifine karşı söz alarak AK Parti’nin teklifi eleştirdi.

Ülkemizde son yıllarda büyük tartışma konusu olan sokak hayvanları ile ilgili konu geçtiğimiz günler boyunca Türkiye gündeminde 1. sırada yer aldı. Özellikle başıboş sokak köpekleri saldırıları sonrası ciddi şekilde yaralanan ve hayatlarını kaybeden vatandaşların artmasının ardından AK Parti, Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki Orman ve Köy İşleri Komisyonu'nda gündeme getirdi. Yaklaşık 2 gün boyunca süren görüşmeler sırasında büyük tartışmalar meydana geldi.  Gelen tepkiler üzerine AK Parti teklifteki “Ötenazi” kelimesini çıkardı ve teklif aynı şekilde komisyondan geçti.

Yaklaşık 2 gün boyunca süren görüşme maratonunda birçok isim söz alarak fikirlerini açıkladı. Bunlardan biri de Cumhuriyet Halk Partisi Yalova Milletvekili Tahsin Becan oldu. Vekil Becan komisyonda söz alarak AK Parti’nin teklifini eleştirdi.

“Uzman komisyonun karar vermesi lazım”

AK Parti’nin teklifini eleştiren Becan, “Tabi ki bu demek değil ki sokaklarda başıboş köpekler dolaşsın… Bunu hiçbirimiz istemeyiz. Bunun yöntemleri var; İl Özel İdarelerin, Belediyelerin ve Veterinerlerin olduğu bir komisyonun bunlara karar vermesi lazım. Arkadaşlarımın da dediği gibi bu tasarıya Ekim ayında karar verebilirsek ve çerçevesini çizebilirsek kimse bundan muzdarip olmaz” ifadelerini kullandı. AK Partili vekillerin %90’ının evinde hayvan olduğuna inandığını söyleyen Becan, “Hepimiz kediler ve köpeklerle büyüdük. Benim evimde de var” dedi. Özellikle yazlıklara giden insanların çocuklarına köpek sevgisi aşılamak için köpek aldıklarını ancak tatillerinin sonunda serbest bıraktıklarını belirten Becan, “Bunu engellemek lazım. Köpekler bir hobi değildir ve seviyorsanız bakacaksınız” şeklinde konuştu.

İnce; Sorumlular Bir An Önce Yargı Hesap Vermeli İnce; Sorumlular Bir An Önce Yargı Hesap Vermeli

“Kısırlaştıralım ve ticaretini engelleyelim”

Sokak hayvanlarını sadece köpekler olarak ayrılmaması gerektiğini vurgulayan Becan, “Buna kedilerde giriyor, sincaplarda giriyor. Sadece köpekler üzerinden tehlike arz ettiğini düşünecek olursak kısırlaştırarak ve ticaretini azaltarak halledebiliriz. Zaten köpeklerin ömrü 10 yıl… Sokaklardan toplamaya kalksan kiminin yaşı 3, kiminin de 7… Bunun ortalaması 5 yaşına geliyor. 5 yıl sonra zaten bu kadar köpek olmaz. Yürüyemez haline gelmiş ve ölüm döşeğinde olan bir köpeğin komisyon kararıyla uyutulmasına kimse hayır demiyor. Bunları toplayıp, birbirlerine hastalık bulaştırmalarını sağlayarak daha da kötü hale getirmeye gerek yok” ifadelerine kullandı.

“Bir sürü canlının katledilmesine neden olacağız”

Belediyelerin çoğunun istenilen şartlarda barınak yapılmasının mümkün olamayacağını dile getiren Becan, “Zaten tasarruf tedbiri çıkardık… Belediyeler bunu yapmak için ek bir ödenek alamayacak. “Bunlar da tasarruf tedbirlerine kurban gitti” diyerek bir sürü canlının katledilmesine neden olacağız. İnsanları nasıl bir canlı olarak kabul ediyorsak ve insan ticareti yapamıyorsak bunlarında ticaretini engelleyelim. Bu canlıların kendilerine yakışır şekilde ömürlerini tamamlamalarına destek olmak hepimizin ortak isteği” diyerek açıklamasına son verdi.

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel