Geçtiğimiz hafta 2 genç kadının katledilmesi ve kadına şiddet vakalarının artması, Türkiye gündemini bir kez daha değiştirdi. Ülkemizin önemli isimleri konu üzerine açıklamalar yapmaya devam ederken, ilimiz Yalova’dan da ses gelmeye devam ediyor. Son olarak geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen seçimlerin ardından Yalova Barosu Başkanı olarak üçüncü dönemine başlayan Avukat Elif Turnacı Çavuş’tan konuya ilişkin önemli mesajlar gelirken, Yalova’daki üniversite öğrencilerine yönelik taciz iddiaları sonrası gözaltına alınarak tutuklanan şahıs üzerine de önemli bir değerlendirmede bulundu.

“Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için somut adımlar atılmalı”

Bir hafta içinde ülkemizin değişik illerinde üstü üste kadınların öldürüldüğünü, son olarak defalarca şikâyet edilmesine rağmen hakkında işlem yapılmayan bir erkeğin 2 kadını katlettiğini hatırlatan Başkan Çavuş, “Yıllardır her platforma kadın sorununun kadınların sorunu olmadığını dile getiriyor, kadına yönelik şiddetin önlenmesi için etkin bir devlet politikası oluşturulması gerektiğini ifade ediyoruz. Kadınları ve çocukları eril şiddetten koruyacak politikalar yaparak hayata geçirmek, koruyucu uluslararası sözleşmelerin ve yasaların gereğini yerine getirmek devletin bu konudaki başlıca yükümlülüğüdür. Yasal mevzuatın yeterli olduğu gerekçesiyle İstanbul Sözleşmesinden çıkılması şiddet faillerine adeta güç vermiştir. Ardı ardına yaşanılan ağır vakalar göstermiştir ki sözleşmeye bir an önce dönülmeli ve uluslararası mevzuatın yüklediği sorumluluklar yerine getirilmelidir. Okullar ve ailelerden başlanılarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için somut adımlar atılmalıdır. Son dönemlerde 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun ruhundan uzaklaşılmakta, kadınların yaşadığı olaylar sıradanlaştırılarak önleyici adımlar atılmamaktadır. Şiddetle mücadele hiçbir ihmali kaldırmayacak kadar önemlidir. En ufak hata bir kişinin canına mal olabilir” ifadelerini kullandı.

“Masumiyet karinesi göz ardı edilmemeli”

Yalova’da son günlerde taciz iddiası nedeniyle yaşanılan bir olayı hassasiyetle takip etiklerinin bilgisini veren Bakan Çavuş, “İlimizde yaşayan her bir bireyin can güvenliği, yaşam hakkı en temel hakkıdır. Bu hakkı tehlikeye sokacak durumlara karşı tüm önlemler ivedilikle alınmalı, riskli durumlara müsamaha gösterilmemelidir. Suç oluşmadan önce önleyici tedbirler alınması, planlı ve gerçek adımlar atılması, suç işlendikten sonra da titizlikle müdahale edilmesi suçla mücadelede önemlidir. Ancak hukuk sitemimizin temelini oluşturan ilkelerden biri olan masumiyet karinesi de göz ardı edilmemelidir.  Bir suçu işlediği iddia edilen kişi yani şüpheli, suçlu olduğu yasalara uygun olarak kanıtlanmadıkça masum sayılır. Yargıya intikal eden olaylarda Savcılık ve Mahkeme tarafından tüm kanıtların değerlendirilmesinin yapılacağı unutulmamalıdır” dedi.

Başkan Çavuş, Yalova Barosu olarak yıllardır ücretsiz olarak sundukları adli yardım hizmetiyle şiddet mağduru olan kadınlara hukuki destek sağladıklarını, Yalova’da ve diğer illerde yaşanılan kadına ve çocuklara yönelik suçlara ilişkin davaları takip ettiklerini, şiddet vakaları son bulana kadar mücadelelerine devam edeceklerini açıkladı.

Başkan Engin; Çalışacak Çok Alan Var Başkan Engin; Çalışacak Çok Alan Var

Muhabir: Göktuğ Doğukan Yüksel