Programa Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Armutlu Meslek Yüksekokulu Müdürü ve öğretim üyeleri, İl Müdürlüğünden İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, teknik personeller ve Yüksekokul öğrencileri katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Gıda ve Yem Şube Müdürü Ahmet Tırnakçı, “Bu senenin ana teması: “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma!” Su, bütün canlılar için hayati ihtiyaç ve vazgeçilemez bir kaynaktır. İnsani tüketime uygun tatlı su miktarı, Dünya’daki toplam su miktarının yalnızca %2,5’nu oluşturur. Maalesef kısıtlı miktarda bulunan bu tatlı su kaynakları; başta kirlilik, kuraklık, iklim değişikliği, nüfus artışı gibi pek çok tehditle karşıya karşıyadır. Şu anda Dünya’da 800 milyondan fazla insan yetersiz beslenmeye bağlı açlıkla mücadele etmektedir. Bunun en büyük sebebi, temiz suya erişimde yaşanan sıkıntılardır. Ülkemiz, iklim değişikliğinin etkilerinden olumsuz olarak etkilenecek olup su varlığımızda önemli oranlarda azalma olacaktır. Tüm sektörlerde su verimliliğinin yaygınlaştırılması için Bakanlığımızca “Değişen İklime Uyum Çerçevesinde Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlanmıştır. Bu eylem planı ile su kaynaklarımızın korunarak hakkaniyetli ve verimli şekilde kullanılması hedeflenmiştir. Su israfını önlemek için toplumda her bireye ayrı ayrı sorumluluk düşmektedir. Sebze ve meyveleri akarsuyun altında yıkamak yerine, bir kabın içinde yıkamak; donmuş yiyecekleri musluk altında çözmek yerine bir gece önce buzdolabında çözülmeye bırakmak, su israfını önlemek için sadece birkaç yöntemden biridir. Bu gibi önlemlerle gelecek nesillere bırakacağımız su mirasımıza sahip çıkmak başlıca görevimizdir. Sağlıklı nesiller için sağlıklı gıdalar, sağlıklı gıdalar için temiz su en elzem faktördür” dedi.
Parıldar, ‘Su dünyadaki yaşam için vazgeçilmezdir’
İl Müdürü Suat Parıldar da yaptığı konuşmada “1945’ten beri Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’nün kuruluşunu anmak amacıyla 16 Ekim ‘Dünya Gıda Günü’ olarak kutlanır. Dünya Gıda Günü kapsamında yapılan etkinlikler, başta açlıktan ve kötü beslenmeden etkilenenler olmak üzere, herkesin gıda güvenliği ve sağlıklı beslenmeye erişimi için farkındalığını arttırmaya ve harekete geçmeye vesile olur. Her yıl farklı bir tema ile gündeme gelen Dünya Gıda Günü etkinliklerinin bu yıl teması: “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma!” Su, Dünya’daki yaşam için vazgeçilmezdir. Vücudumuzun %50’sinden fazlasını oluşturur ve Dünya yüzeyinin %71’inden fazlasını kaplar. Suyun gıdada, tarımda, endüstriyel alanda kısaca hayatımızın her sahasında vazgeçilmez rolü bulunmaktadır. Ancak hızlı nüfus artışı, kentleşme, ekonomik gelişme ve iklim değişikliği su kaynaklarının giderek azalmasına neden olmaktadır. Bugün Dünya’da 2,4 milyar insan su sıkıntısı çekmektedir. Bunu engellemek su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetimini sağlamaktan geçer. Bu hususta farkındalık oluşturarak toplumun her kesiminde su tasarrufu ve bilinçli su kullanımını sağlamalıyız. Ülkemiz, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin yoğun olarak hissedildiği Akdeniz iklim kuşağında yer almakta olup iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından en fazla etkilenecek ülkeler arasında kabul edilmektedir. Havzalarımızdaki su varlığına ilişkin gelecek projeksiyonları, su kaynaklarımızın önümüzdeki yüzyıl içerisinde yüzde 25'e varan oranlarda azalabileceğini göstermektedir. Ulusal çalışmaların sonuçlarına ve uluslararası göstergelere göre ülkemiz " su stresi" altındaki bölgeler arasında yer almakta olup ülkemizi bekleyen kuraklık ve su kıtlığı riskine karşı su kaynaklarımızın verimli ve sürdürülebilir kullanımına yönelik eylemlerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda; Ülkemizde, 31 Ocak 2023 tarihinde Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin önderliğinde, Ulusal Su Seferberliği başlatılmış, 4 Mayıs 2023 tarihli ve 32180 Sayılı Resmi Gazete ile 2023/9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ulusal Su Seferberliği kapsamında, belediyelerimiz, çiftçilerimiz, sanayicilerimiz, ilgili kurum/kuruluşlarımız, bireysel su kullanıcıları, dolayısıyla toplumun her kesimine önemli sorumluluklar düşmektedir. Su toprağımıza can, soframıza aş, evimize ışıktır. Yarınlarımız, çocuklarımız ve vatanımız için, suda sıfır kayıp diyoruz. Türkiye Yüzyılına Bir Damla Da Sen Ol diyerek, Herkesi Ülkemiz su seferberliğine davet ediyoruz. “Su hayattır, su gıda demektir. Kimseyi geride bırakma!” teması ile su kıtlığı yaşamayacağımız gelecek temennisi ile ‘Dünya Gıda Günü’nüzü kutlarım” şeklinde konuştu.
Bahçekapılı, ‘Su ve gıda tüketimine dikkat edilmeli’
Yalova Üniversitesi Rektörü Mehmet Bahçekapılı yaptığı açıklamada ülkemizin etrafında devam eden savaşlar nedeniyle gıdanın öneminin her geçen gün daha da fazla arttığına dikkat çekerek gıda ve su tüketimine çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Atçı, ‘Su zengini bir ülke değiliz’
Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı da yaptığı konuşmada su zengini bir ülke olmadığımızı ifade ederek “Su ekosistem için vazgeçilmez olup değerini iyi bilmek gerekir. Yerkürenin ¾’lük kısmı su olmasına rağmen içilebilir su miktarı %1’den daha azdır. Dünya’daki suyun yalnızca % 2,5’inin tatlı su olduğu unutulmamalıdır. Su kıtlığı günümüzün en önemli sorunlarından biridir. Dünya genelinde tüketicilere sunulan gıdaların %17’si, her yıl çöpe atılmakta ve bu gıdaları üretmek için kullanılan değerli su israf edilmektedir. Aynı zamanda gıda da bizim yaşamımızın olmazsa olmaz parçalarından biri ve en önemlisi. Bu nedenle bugünün bizlere farkındalık yaratmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Yüksekokul öğrencilerine Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, İl Müdürü Suat Parıldar ve Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı tarafından hamsi ve helva ikramında bulunuldu. Programda ayrıca Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü tarafından kurulan stantta su verimliliğine dikkat çekilerek öğrencilere bilgilendirmelerde bulunuldu.