GÜNDEM

Yalova Üniversitesi Öğrencileri; Susma Toplumdan Dışla, Şikayet Et!

Yalova Üniversitesi’nde bir grup öğrenci son haftalarda kadınlara yönelik artan şiddet üzerine basın açıklamasında bulundu.

Yalova Üniversitesi’nden bir grup gönüllü öğrenci, son zamanlarda artan toplumsal olaylara dikkat çekmek amacıyla üniversite bahçesinde bir araya geldi. Ellerinde pankartlarla toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddet gibi önemli konulara vurgu yapan gençler, etkinlikleri sırasında bir basın açıklaması da gerçekleştirdi.

‘Sustukça bir kadın aynaya bakamıyor’

Öğrenciler yapmış oldukları ortak açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner için buradayız. Amacımız özellikle kadınlarımızın ve çocuklarımızın can güvenliğinin sağlanması ve haklarının korunmasıdır. Çocukların ve kadınların canice katledilmeleri açık isyanımızdır. 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun kapsamındaki aile içi ve kadına karşı şiddeti önlemek, mağdurlara hızlı ve etkin koruma sağlama fikrinin uygulamada daha çok yer bulması, çeşitli önleyici uygulamalara yer verilmesi; kim olursa olsun, çocuk, genç fark etmeksizin onun yanında durmak, devletin bütün kurumlarının tüm vatandaşlarımızın yanlarında durmalarını sağlamak hedefimizdir. Kadının, kadının yurdu olduğu, erkeğin de  kadının yanında durduğu bir ülke ve gelecek istiyoruz. Sustukça bir kadın aynaya bakamıyor. Bir kadın hayattan koparılıyor. Sen aman bana bir şey olmasın dedikçe Ayşenurlar ölecek. Sen sustukça İkballer ölecek. Susma toplumdan dışla, şikayet et.”

‘Suçlular gerektiği cezayı alsın’

Üniversite öğrencisi Hale Ozan, yaptığı açıklamada, “Kadınların ölmesine sessiz kalamadık. Ayşenur ve İkbal gibi canice katledilen kadınlar için toplandık. Bu isimler uzakta olsalar da öfkemiz azalmaz. Her kadının ölümü, bizde daha fazla öfke ve korku uyandırıyor” dedi. Ozan, taleplerini dile getirerek, kadınların şikayetlerinin dikkate alınmasını, suçluların gerektiği şekilde cezalandırılmasını ve toplumun tepkisinin beklenmeden harekete geçilmesini istedi. Ayrıca, şikayetçilerin adreslerinin gizli tutulması ve kadınların can güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı. “Hiçbir yerde güvende hissetmiyoruz” diyen Ozan, tüm bu sorunlara karşı seslerini duyurmak ve toplumda farkındalık yaratmak amacıyla toplandıklarını belirtti.