Yalova’nın kültür ve sanat birikimine katkı sağlamak amacıyla bu yıl ilk kez yapılacak olan Yalova Belgesel Film Festivali’nin açılışı 23 Ekim Çarşamba günü başladı. Yalova Valiliği ve Yalova Üniversitesi’nin organizasyonuyla düzenlenen festivale ilimizdeki birçok belediye ve kurum da destek veriyor.
23-26 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalin ilk gününde ünlü sanatçı “Manuş Baba”, Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda saat 19:30 itibariyle sahne alacaktı. Gün içerisinde Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Tesislerine yönelik terör saldırısından kaynaklı olarak konser, Yalova Valiliği tarafından iptal edildi.
İlgililerin uzun zamandır organizasyonun yapılması konusunda büyük çaba harcadığı festivalin açılışı için 23 Ekim Çarşamba saat 17:30’da başlamak üzere PTT Yalova Şubesi’nden Barış Manço Amfi Tiyatrosuna kadar kortej halinde yürüyüş planlanmıştı. Yalova Gazetesi olarak kortej oluşturulmadan önce alana geldik. Festivalde görev alacak Yalova Üniversitesi öğrencileri ile birlikte Festivalin Denetleme Kurulu’nda yer alan Yalova Üniversitesi Akademisyenleri, festivale dair duygu ve düşüncelerini gazetemizin mikrofonlarına açıkladı.
26 Ekim Cumartesi gününe kadar devam edecek festivalde görev alacak Yalova Üniversitesi öğrencileri festivale uzun süredir hazırlandıklarını, Yalova’da ilk kez yapılan festival için çok büyük heyecan içinde olduklarını, festivalin kendi yaşamları için önemli bir tecrübe olacağını ve Yalova’nın geleceği adına da büyük katkı sağlayacağını söylediler.
“Öğrencilerimizin yönetmenlerle temas etmesi çok kıymetli”
Yalova Belgesel Film Festivali’nin Düzenleme Kurulu’nda yer alan Yalova Üniversitesi Çınarcık Meslek Yüksekokulu Medya ve İletişim Programı Öğretim Görevlisi Gülşah Ferrah Polat, festivalin açılışına dair gazetemize konuştu, Polat, “Çok yoğun bir çalışmanın sonuna doğru gidiyoruz. İnşallah keyifli ve eğlenceli geçer. Burada, Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen yönetmenlerimizin katılımı ile birlikte 3 kategori belirledik. Bunları, 26 Ekim Cumartesi günü Yalova Üniversitesi Mehmet Okul Kongre Salonu’nda eserlerin sahipleri ve ödül alanlarıyla birlikte paylaşacağız” şeklinde konuştu. Film Festivali’nin Yalova’da geleneksel olarak devam ettirilip ettirilmeyeceği konusunda konuşan Polat, “Biz hocalar olarak hem halkın, hem de öğrencilerimizin burada hazır bir laboratuvar alanları kurmalarını istedik ve öğrencilerin burada yönetmenlerle temas içinde bulunmaları çok kıymetli. Bunun sürdürülebileceği çok önemli. Umarım devam eder. Hem Yalova ili bu konuda değer kazanır, hem de üniversite öğrencileri bu alanda kendilerini göstermek için kazanım sağlarlar” ifadelerini kullandı.
“Uluslararası çapta başvurular oldu”
Festivali Düzenleme Kurulu Başkanı olan Yalova Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Yılmaz Festival için gazetemize önemli bilgiler verdi. Düzenlenen Film Festivali’nin hayalini yaklaşık 1 yıl önce kurduklarını belirten Yılmaz, “Sayın Valimizin öncülüğünde ve Rektörümüzün destekleriyle harekete geçtik. Önce Yalova’nın ruhuna nasıl bir festivalle gidilebilir diye yol belirledik. Yalova’nın ruhuna Belgesel Film Festivali çok yakındı. Yalova’da birçok hikaye var ve biz bunların gün yüzüne çıkılmasını istiyoruz” dedi. Yalova ile ilgili hedeflerinin olduklarını vurgulayan Yılmaz, “Yalova, İstanbul’a ve metropol kentlere çok yakın. Film sektöründen insanların buraya gelerek tecrübelerini aktarmalarını ve planlarını burada gerçekleştirmelerini istiyoruz. Bu potansiyelin Yalova’da olduğunu düşünüyoruz ve bu doğrultuda yaklaşık 6 aydır yoğun bir şekilde çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Festivale 770 tane filmin başvuruda bulunduğunu açıklayan Polat, “Biz ilk başta ulusal bir film festivali yapmayı planlamıştık ama uluslararası çapta da başvurular oldu. Bu bizim çok hoşumuza gitti ve ne kadar doğru bir yol izlediğimizi fark ettik. Bu doğrultuda çalışmalarımıza devam ettik ve filmlerin ön değerlendirme süreçleri oldu. 3 kategoriden oluşan 249 ulusal filmi değerlendirdik. Birisi, “Yalova Kültürel Miras ve Tanıtım” kategorisiydi. Yalova’nın tanıtımını yapmak bizim hedeflerimizden bir tanesi ve kültürel mirası öne çıkarmayı istiyoruz. Diğer ikisi de “Ulusal Uzun Metraj ve Ulusal Kısa Metraj Belgesel Film Yarışmaları” oldu. 12 tane Ulusal Kısa Metraj, 10 tane Ulusal Uzun Metraj ve 4 tane de Kültürel Miras Belgesel Filmleri finale kaldı. Bunların gösterimleri olacak ve Yalova halkının ilgisi çok büyük. Bunların, Yalova’daki sinemalarda ve üniversitedeki Mehmet Okul Kongre Merkezi’nde gösterimleri olacak. Yanımızda olan yerel ve özeldeki herkese teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
Festival Kortejle Başladı
Yalova Belgesel Film Festivali’nin resmi açılışı için saat 17:30’da Yalova PTT Şubesi önünde büyük bir kalabalık toplandı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın öncülüğünde oluşan ve Yalova’daki Belediye Başkanları ile kurum temsilcilerinin de katıldığı kortej, üniversite öğrencileri ile birlikte Barış Manço Açık Hava Tiyatrosuna kadar sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda ise festivalin açılış programı gerçekleştirildi.
Festival, Ankara’daki Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Tesislerine gerçekleştirilen terör saldırısında şehit olan vatandaşlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Sırasıyla, Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanı Yalova Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Yasin Yılmaz, Türk sinemasının önemli isimlerinden Menderes Samancılar, Yalova Turizm Birliği Başkanı Avni Kurt, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı festivale dair konuşmalarını gerçekleştirdi.
“Şehrimizin sahip olduğu kültürel, doğal ve sanatsal potansiyeli ortaya koyacağız”
Protokol konuşmalarının sonuncusunu yapan Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, TUSAŞ tesislerine yapılan terör saldırısında şehit olanlara Allahtan rahmet, yaralılara şifa diledikten sonra festivale dair, “Bugün burada sizlerle birlikte bir hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. 8 ay önce temellerini attığımız; bugün ise, sanatın ve hikayelerin buluştuğu bu festivalde hayallerimize hayat veriyoruz. Sinemanın sihrine olan inancımızla, her anın ilhamla dolu olacağı bu yolculuğa hep birlikte çıkıyoruz. Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali’ne hoş geldiniz. Biz de ilk kez düzenlediğimiz Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali ile şehrimizin sahip olduğu kültürel, doğal ve sanatsal potansiyeli bir kez daha ortaya koymayı hedefliyoruz. Festivalimize 68 ülkeden tam 770 belgesel film başvurusu yapıldı. Davetimize katılım sağlayan 770 katılımcı ekibe ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Biz bu festival aracılığıyla, Yalova’nın geçmişten gelen kültürel mirası ve doğal zenginlikleri ile insan hikayelerini tüm dünyaya sinemanın evrensel diliyle anlatmak istedik. Bir sonraki yıl hedefimizi daha da büyüterek uluslararası sinemacılarımızı şehrimizle buluşturmak istiyoruz” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.
Yalova Dr. Kaya konuşmasının tamamladıktan sonra, Festivalin davetlilerinden olan ünlü oyuncu Menderes Samancılar’a katılımlarından dolayı “Özel Yalova Kağıdı”nı takdim etti. Program, Yönetmenliğini Fehmi Gerçeker’in yaptığı ve Yürüyen Köşk’teki Çınar ağacının hikayesini anlatan “O Çınar” adlı belgesel filminin gösteriminin ardından sona erdi.