Yalova İli Kamu Hastaneleri Birliği ve Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Sağlık Turizmi Sempozyumu Yalova'nın Termal ilçesinde gerçekleştirildi. Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, Ak Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu, Ak Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanlığı’ndan Dr. Ahmet Cömert, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fetin Rüştü Yıldız, Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Prof. Dr.Mustafa Paç, Uluslararası Emitt Sağlık Turizmi Organizasyon Danışmanı Ergün Güvenç’in yanı sıra Prof. Dr. Yıldız Atamer, Prof. Dr. Zeki Karagülle, Doç. Dr. Zuhal Kunduracılar ile çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını Yalova Kamu Hastaneler Birliği Başkanı Ahmet Altıner, yaptı. Altıner konuşmasında, "Yalova sağlık turizminin cenneti olan bir il. Bizler daha fazla çalışarak Termal ilçemizi ve sahip olduğu sağlık turizmi potansiyelini arttırmalıyız. Biz bu düşünceyle yola çıktık. Yeni projeler üretmek gerekiyordu. İşte şu anda gerçekleştirilen toplantının ana fikri de buradan doğdu. Bu toplantıda işin üstatları Termalin mevcut potansiyelini sağlık turizminin daha da canlandırılmasında  nasıl kullanması gerektiğini anlatacaklar" dedi.
 
Termalin sağlık turizminde yeniden eski günlerine döneceğine inandığını dile getiren Termal Belediye Başkanı İsmail Atik ise, "1980 yılına kadar Termal sağlık turizminin öncüsü bir ilçeydi. Daha sonra aksamalar yaşandı. Ancak bugün düzenlenen süreçle Termalin yeniden o eski günlerine geri döneceğine inanıyorum.  Şu anda ilçemizde 7 tane turizm işletmesi ve 4 tane de 4 ve 5 yıldızlı otel var. İlçede yapılan sondalar sonrasında çıkartılan sıcak suları rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezinde kullanacağız" diye konuştu.
 
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise sağlık turizminin ilin ekonomisine sağlayacağı olumlu katkılara vurgu yaparak, "Yalova ve ülkemiz açısından çok önemli olduğuna inandığım bir amaç için toplandık. Sağlık turizminin ilimizde daha ilerilere nasıl götürüleceğini tartışacağız. Öncelikle turizmden ne bekliyor ve kimin için istiyoruz bunu iyi belirlememiz lazım. Esas amaç ilimizin %20'lik bölümünü oluşturan esnaflarımıza katkı sağlam ve ekonomik potansiyelin arttırılması olmalıdır. Sağlık turizminin kent ekonomisine nasıl bir katkı sağlayacağını öngörerek çalışmalıyız. Bu anlamda koordinenin kimde olacağı da çok önemlidir. Zira turizm bir çok ayağı olan bir konu. Tanıtım, yatırım ve sağlık ayağı tek elden koordine edilirse başarı yakalanır. Yalova bu anlamda dünya ölçeğinde de ülke ölçeğinde de çok ciddi potansiyelleri bünyesinde barındıran bir il. Dünyada ki hedef kitle iyi tespit edilmeli ve onların buraya çekilmesine yönelik çalışılmalıdır. Termalin sahip olduğu artıların çok iyi pazarlanması ve hedef ülkelerde anlatılması gereklidir" dedi.
 
Koçal'ın ardından söz alan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu ise üniversite olarak bu alanda gereken tüm desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Sağlık ve eğitimi önemsediklerinin altını çizen Prof. Dr. Eruslu, " Yalova 2 özelliği ile öne çıktığı takdirde sistemden pay alacağına inanıyorum. Birincisi sağlık bir diğeri ise eğitim. İlimiz sağlık turizminde öne çıkmak için gerekli her şeye fazlasıyla sahip. Eğitim anlamında ise biz ilimizin bu özelliklerini öne çıkartan 3 tane meslek yüksek okulu açtık. Bunlardan birisi Termal ilçemizde, diğeri Çınarcık'da ve 3'ncsüde Armutluda. Yalova Üniversitesi olarak biz bu sistemden nasıl pay alabiliriz bu noktada çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Bu sempozyumda öne çıkacak özellikler içinde üniversite olarak üzerimize ne düşerse yapacağız. Yalova Termal turizmi coğrafi, kaynaklar ve ulaşım anlamında çok iyi bir şekilde geliştirebilir. Bizde buna katkı amacıyla 10 profesörden oluşan sağlık meslek yüksek okulları grubunu kurduk. Bunu da daha ileriye taşıyacağız" şeklinde konuştu.
 
Ak Parti Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu ise Kuzey ülkelerinden gelecek yaşlılara yönelik Termal'de sağlık hizmeti verilebileceğinin altını çizdiği konuşmasında şu sözlere yer verdi;
"Nörolojik hastalık yaşayan yani felçli hasta dediğimiz hastaların tedavi süreci sağlıkta en sıkıntılı olduğumuz alanlardan birisidir. Bununla ilgili de yeni dönemde hükümetimiz kamu özel ortaklığında şehir hastanelerinde önemli bir yatak oranını rehabilitasyona ayırarak bu alanda bir ilerleme kaydetmeyi hedefliyor. Fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında eğer bir şeyler yapılmak isteniyorsa bildiğimiz tedavi ünitelerinin çok yeni temiz modern yerlerde yapılması anlamında değil aynı zamanda tedavi kurgusunun sağlık turizminin gerektirdiği ihtiyaçları karşılayacak düzeyde olması çok önemlidir.  Eğer bu yenilenme olmaz bunu yapacak elamanları yetiştirmezsek rehabilitasyon alanında ilerlememiz çok mümkün olmayacaktır. Bugün artık Macaristan ve Çek Cumhuriyeti eskimiştir. Çok eski teknolojilerle çalışmalarına devam ediyorlar sadece organizasyonları var. İyi bir uygulamayla tüm dünyada bekleme sürelerinin çok uzun olduğu rehabilitasyonda çok ileri gitmek mümkün. Termal gibi bir yer de Türkiye'de çok az.  Adeta altın değerinde bir yer.  Yaşlı bakımları açısından da Yalova çok önemli bir potansiyel taşıyor. Dünya yaşlanıyor. Özellikle kuzey ülkelerinde bakımlar çok pahalı. Orada tüm personel ve altyapı giderleri Türkiye ile kıyaslanamayacak ölçülerde fazla. O nedenle önemli fırsatlar sunan bir ülkeyiz. Bunun için büyük yaşlı evleri ve bakım evleri açılabilir. Yurtdışı ortaklıkları yapılarak Kuzey ülkelerinden birçok turistin ülkemize ve Termal'e çekilmesi işten bile değil"
 
Yalova'nın en önemli sürdürülebilir kalkınma modelinin sağlık turizmi olduğuna dikkat çeken Yalova Valisi Esengül Civelek ise, "Ülkemizde ilk defa turizm olgusunun yaşandığı, ilk defa sahillerin turizme açıldığı, ilk defa kür ve kaplıca tedavisinin uygulandığı, ilk defa planlı gelişen kaplıca ve dinlenme merkezlerinin oluşturulduğu ve yine ilk defa profesyonel anlamda yurtiçi ve yurtdışı turların düzenlendiği  yer Yalova'dır. Bu bizim haklı gururumuzdur. Günümüzde ise sahip olduğumuz termal kaplıca potansiyelini ve kaynaklarını geliştirmek şifalı su kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlamak sürdürülebilir turizm ilkeleri kapsamında iç ve dış turizme açılmak, sağlık, medikal turizm, yaşlı ve engellilere hizmet sunan merkezler için alternatif turizme yönelik yatırımlara sahip olmak, turizmimizi geliştirmek, çeşitlendirmek, turizm sektörünün il ekonomisindeki payını arttırmak gereklidir, önemlidir.  Yalova'nın en önemli sürdürülebilir kalkınma modeli sağlık turizmidir. Yüzyıllardır çeşitli medeniyetlere şifa merkezi olan dinlenme ve sağlık merkezi Termalin şifalı su kaynaklarının mineral açısından zenginliği hem içme hem de kullanma uygunluğu günümüzde bir çok hastalığın tedavisinde yarar sağladığı ayrıca kolay ulaşabilir konumumuz coğrafi konumumuz, iklimimiz, sağlık turizmi, medikal turizm yaşıl ve engellilere yönelik hizmetler için Yalovamızı güçlü kılan özelliklerimizdir. Güçlü yönümüzün yanısıra zayıf yönümüzde sağlık turizmi için yeterli tesise sahip olamamak ve var olan tesislerin günün şartlarına uygun sağlık turizmi hizmetinden yoksun oluşudur. Buna ilave olarak da sağlık turizminin nitelikli iş gücüne de sahip olamadığımızı belirtmek isterim. Şu anda önümüzde bir fırsatımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığımız Termal Turizm Bölgesinde yaptığı planlama çalışmasında turizm için yaklaşık 12 bin, sağlık turizmi için yaklaşık 4 bin yatak öngörmektedir. Termal turizm bölgesinde de yaklaşık 3 bin 500 kişinin istihdamı sağlanmaktadır. Bana göre bu fırsatın Yalova tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Ben yemyeşil bitki örtüsüyle doğal güzellikleriyle, tarihi değeriyle, şifalı sularıyla hayat iksiri Termalin son yıllarda ki özel sektör yatırımlarıyla doğa ve kaplıca turizminde ilerleme ve gelişme kaydeden Armutluyu sağlık turizmi açısından özel sektör olarak ve cazip merkezler olarak düşünüyoruz" dedi.
 
Konuşmaların ardından 3 oturum gerçekleştirilerek ilin sağlık turizmi anlamında yapması gerekenler tartışıldı. Yine Termal Rehabilitasyon ve Fizik Tedavi Merkezi'de düzenlenen törenle hizmete girdi.

Editör: TE Bilişim