Yalova Gazetesi’nin başlattığı minibüs servisi dosyası tüm hızıyla devam ediyor. Yalova Gazetesi olarak ilk olarak Yalova’da yaşayan vatandaşların sorunlarını ve isteklerini yansıtmıştık. Daha sonra Yalova şehri içinde minibüs şoförlüğü yapan 2 kişi ile görüşme gerçekleştirmiştik. Son olarak Yalova Minibüs Odası Başkanı Erhan Baş ile birçok konuyua açıklık getiren samimi bir görüşme yaptık.
“Bizde hayat pahalılığından rahatsızız”
Vatandaşların minibüs ücretlerinin pahalılığından şikayet etmesi hakkında konuşan Başkan Baş, “Vatandaşlarımız hayat pahalılığından etkilendiği gibi minibüs ücretlerinden de etkilenebiliyor. Etkilenmesi de gayet doğal. Çünkü minibüsçü de bir vatandaş, o vatandaşın yaptığı harcamaları bizim esnafımız da yapıyor. Bizim esnafımızın aileleri de minibüsleri kullanıyor. Bunu düşünerek hareket etmek lazım. Bizde birer vatandaşız ve bizde hayat pahalılığından rahatsızız. Biz Minibüsler Odası olarak pandemiden önce, 2-3 yıl zam tarifesi almadan geçirdiğimiz günler var. Çok ileri gitmeyelim iki yıl öncesine kadar bizim safi giderimiz olan mazot, 7.35 ile 7.50 civarlarındaydı. Bugün 40 küsürlere geldik. Aldığımız yedek parçalar çok pahalılaştı. Kullandığımız araçları yenilemek gerçekten çok imkansız. Ya bir model ya da 2 model yükseltebiliyoruz. 2 sene önce 500 bin liraya aldığımız araçlar bugün 2,5 milyon lira oldu. Bir yedek parça 3 katı, 5 katı oldu. Biz bunu vatandaşa minimum şekilde yansıtmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
“Bir motoru 300 bin liraya yaptırabildik”
Yakın zamanda bir minibüs ücretlerinde artış bekleniyor mu sorusuna cevap veren Başkan Baş, “Olabilir, düşünüyoruz. Sadece en son aldığımız zamdan bugün ki motorin fiyatına 5 bin liralık bir kayıp var. Duruma göre hareket edeceğiz. Mazot biraz daha çıkarsa… Ki bizim hedefimiz 40 liraydı ve şu anda 40 lirayı da geçti. Vatandaşımız şunu zannetmesin; “Mazota zam geldiği zaman zam geliyor…” Şuan hayat daha da pahalılaşıyor. Sigortamız, MTV’miz, kaskomuz, lastik giderimiz ve tamir giderimizi üst üste koyduğunda rakam söylemek doğru olmaz ama geçen ay kendi arabamda, kendime kalan parayı söylesem bırakın bu işi yapma derler. Biz kendi işimiz olduğu için yapmak ve yürütmek zorundayız. Arabalarımız eskidi, sanayi masrafımız çoğalıyor. Çok kısa bir örnek vereyim; Arkadaşımızın arabasının 1 tanesi motor arızası yaptı. Sadece motoru 300 bin liraya yaptırabildik. Sıfır araba ile değiştirmek için 2.5 milyon vermek gerekiyor. Bu gelirle imkanı yok” dedi.
Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel