Yalova Gazetesi olarak Yalova’daki minibüs hizmetlerinin yeterliliğini sorgulamaya başlamıştık. İlk olarak Yalova’da yaşayan vatandaşların sorunlarını, şikayetlerini ve isteklerini dile getiren bir haber yaptık. Son olarak Yalova içinde servis hizmeti sunan 2 minibüs esnafı ile görüşme gerçekleştirdik.

“Astarı yüzünü geçiyor”

Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karataş; Palamut Bolluğu Bekleniyor Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karataş; Palamut Bolluğu Bekleniyor

Yalova’daki minibüs ücretlerinin fazla olduğunu ve bu durumdan şikayetçi olduklarını dile getiren vatandaşlara cevap veren bir minibüs esnafı, “Biz de şikayetçiyiz. Mazota her gün zam geliyor. Mazot 30 liraydı 13 liraya taşıyorduk, mazot 40 lira yine 13 liraya taşıyoruz. Biz zam yapsak büyük bir tepki alacağız. Şu anda her geçen gün her şeye zam geliyor. Biz minibüsçüyüz ama biz de vatandaşız, bu ülkenin bireyiyiz. Herkesi daha kötü günler bekliyor, Allah hepimizin yardımcısı olsun. Sadece mazotla da bitmiyor. Sanayiye bir gidiyoruz, astarı yüzünü geçiyor. Şoförün sigorta maliyeti artıyor, yevmiye artıyor. Herkes her şeye zam aldığı zaman sıkıntı yok, ama minibüsçü zam yaptı mı kıyamet kopuyor. Bu da çok kötü bir bakış açısı” dedi ve yolculuk yaparken en çok sıkıntı yaşadığı konulardan bahsederken, “Yalova küçük bir şehir. Her sıra yolcu dolmuyor. Bir sıra doldurduğun zaman “daha nereye alacaksın” sesi oluyor. Biz para kazanmaya çalışıyoruz. Sabah 07:00’den gece 23:00’a kadar yolcu taşıyoruz. Kendin ayakta biniyorsun minibüse, veriyorsun paranı ve dikiliyorsun. Ondan sonra 1-2 kişiyi daha aldın mı “kaptan daha ne kadar alacaksın” diyor. Sende binme o zaman, ben sana bin bana zorla para kazandır demiyorum. Bu işte böyle kötü örnekler var, daha saymakla bitmez” ifadelerini kullandı ve yetkililere seslenerek, “Şu anda Yalova’da çok fazla yol çalışması var. Bütün yollar bozuk. Benim arabam sıfır. Arabanın her yerinden ses geliyor bundan şikayetçiyiz. İnşallah bu yol yapılan yerler daha hızlı bir şekilde yapılır, biz de rahat ederiz” şeklinde konuştu.

şoför2“1200-1300 lira mazot yakıyorum”

Konu hakkında gazetemize konuşan bir diğer minibüs esnafı, “Bana kalsa 3 lira olsun daha iyi. Mazot 40 lira olmasın, fiyatlarda 3 lira olsun. Halka da günahtır ama şu şartlarda sanayi ortamında, mazot ortamında inanın kendileri gelsinler, kendileri yetiştirebilirse helal olsun. Biz de mağduruz. 41 lira 1 litre mazot… 150 lira yaktığım yere bugünün şartıyla 1200-1300 lira mazot yakıyorum. Sanayiye giriyorum, bir takım balata 650 lira, balatayı takması 400 lira. 1050 lira demek, bugün 100 yolcu demek. Zaten Yalova’nın şartlarında 250 ve 300 arasında bir yolcuyu geçmiyor. Bu arabaların günlük toplam indi-bindisi 250 ile 300 arasında. Gündüz araçlar boş gidiyor, yollar berbat. Arabalar haşat oluyor. Sabah 6’da kalkıp gece 11’e kadar çalışan bir adam 700 liraya çalışır mı? Biz 700 liraya çalışıyoruz. Polisin kahrını çekiyorsun, durakta yolcu indiriyorsun, 2 metre gidiyorsun “inecek var” diyor. Biz de yolculardan ve halktan şikayetçiyiz. Durak harici indirmenin cezası 400 lira. Artı 15 puanımız gidiyor. Bizi de anlasınlar, biz de mağduruz. Halkın cebinde gözümüz yok. Biz de evimize ekmek götürmek için sabah 6’da kalkıyoruz, gece 11-12-01’e kadar çalışıyoruz. Halka hizmet ediyoruz. Hakaretleri yiyoruz, azar işitiyoruz ama bir güne bir gün insanlara saygısızlık yapmıyoruz” dedi.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

Kameraman/Arda Kızıltan

benzer4benzer2benzer

Editör: Rümeysa Şahin