GÜNDEM

Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, Bebek Ölümleri İçin Seslendi

Yalova’daki birçok STK’nın çatı örgütü olan Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplanarak basın açıklaması gerçekleştirdi.

Geçtiğimiz hafta, ülkemizdeki bazı özel hastanelerdeki doktor ve hemşirelerin yeni doğan bebekler aracılığıyla SGK üzerinden haksız kazanç sağladığı ve 12 bebeğin ölüme sebep olduğu iddiaları tüm Türkiye genelinde infiale sebep olmuştu. İddialar üzerine yetkililer harekete geçti ve “Yenidoğan Çetesi” olarak adlandırılan gruba karşı operasyonlar gerçekleştirilirken, doktorlar ve hemşireler gözaltına alındı.

Olayı duyulmasının ardından tepkiler dinmek bilmiyor. Bu konu üzerine ilimiz Yalova’dan da sesler gelmeye devam ediyor. Son olarak Yalova’daki kimi STK’ların çatı örgütü olan Yalova Emek ve Demokrasi Güçleri, 24 Ekim Perşembe günü saat 12:30 Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde toplandı. Ses Yalova İl Temsilcisi Eş Başkanı Demir Sağlık’ın okuduğu basın açıklamasına KESK Bileşenleri, Türkiye İşçi Partisi Yalova İl Başkanlığı, DEM Parti Yalova İl Başkanlığı ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı destek verdi.

“Bu katliamın sorumluları yalnız bir avuç sağlık personeli değil!”

“Sağlıkta dönüşüm programı, toplum sağlığını tehdit ediyor bebeklerimizin yaşamlarına kast ediyor! birlikte değiştireceğiz!” başlığı altındaki basın metinini okuyan Ses Yalova İl Temsilcisi Eş Başkanı Sağlık, “AKP’nin 3 Kasım 2002'de tek başına iktidara gelmesiyle hız kazanan "Sağlıkta Dönüşüm Programı", topluma yarar sağlamaktan uzak, para odaklı ve özelleştirmeci bir yapıya bürünmüştür. Bugün geldiğimiz noktada, bu programın sadece toplum sağlığını değil, en savunmasızlarımız olan bebeklerimizin yaşamlarını bile tehdit ettiği ortadadır. Özel hastane yoğun bakımlarında yaşanan bebek ölümleri, bu vahim gerçeği gözler önüne sermiştir” şeklinde konuştu. "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nın, sağlık hizmetlerini metalaştırmış, kâr amacı güden bir sisteme dönüşmüş olduğunu iddia eden Sağlık, “Bu programın sonucu olarak; kamu hastanelerinde yetersiz personel ve altyapı sorunları artmış, koruyucu sağlık hizmetleri geri plana atılmış ve özel hastaneler teşvik edilmiştir. Toplumun geniş kesimlerinin sağlık hizmetlerine erişimi giderek zorlaşmış, özel hastaneler ise halkın sırtından kâr elde etme mekanizmalarına dönüşmüştür” ifadelerini kullandı. Son dönemde özel hastane yoğun bakımlarında yaşanan bebek ölümlerinin ve sağlıkta dönüşüm programının insan hayatını değersizleştirdiğinin kanıtı olduğunu belirten Sağlık, “Bu katliamın sorumluları yalnızca bir avuç sağlık personeli değil; bu sistemi dayatan, denetim mekanizmalarını çalıştırmayan ve kâr için insan yaşamını hiçe sayanlardır” dedi.

Talepleri Sıraladılar

Başka bir sağlık sisteminin mümkün olduğunu vurgulayan Sağlık, 6 maddelik taleplerini sıraladı;

“1. Özel hastaneler kamulaştırılmalı ya da SGK ile yapılan anlaşmalar iptal edilmelidir.

2. Sağlık hizmetleri, toplumun her kesimine ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir olmalıdır.

3. Koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli, toplum temelli birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmelidir.

4. Performansa dayalı ücretlendirme kaldırılmalı, sağlık emekçilerine insanca yaşayacakları bir temel ücret sağlanmalıdır.

5. Kamu hastanelerinde istihdam açığı derhal kapatılmalı, liyakatsiz yöneticiler görevden alınmalıdır.

6. Bebek ölümlerinde sorumluluğu olan tüm bürokratlar ve hastane yöneticileri yargı önüne çıkarılmalıdır”

Bebeklerin ölümüne yol açan sağlık politikalarını kabul etmediklerini açıklayan Sağlık, “Ankara'da en yetkili makamlar başta olmak üzere, tüm sağlık kurumlarının önünde bu katliamı protesto ediyoruz. Kamuoyuna sesleniyoruz: Bu adaletsizliği örtbas etmelerine izin vermeyeceğiz. Toplumun sağlığını kâra kurban edenlere karşı birlikte mücadele edeceğiz. "Başka bir sağlık sistemi mümkündür!" demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullanarak basın metini okumaya son verdi.