Sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili tartışmalar ülkemizin son yıllarında en fazla gündeme gelen konulardan biri oldu. Özellikle bazı sokak köpeklerinin insanlara saldırılarının ardından bu konu daha da alevlendi. Bu gelişmelerin ışığında, “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” AK Parti tarafından Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda gündeme getirildi ve büyük tartışmalar meydana geldi. Teklif içerisinde geçen “Ötenazi” kelimesi çıkarılsa da, teklifin kalan kısmı komisyonda kabul edildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na gönderildi.
Mevcut teklifin komisyondan geçmesinin ardından toplumun farklı kesimlerinden insanlar büyük tepki göstererek teklifin geri çekilmesini talep etti. Bunlara Yalova Barosu Başkanlığı da katıldı. Yalova Baro Başkanı Elif Turnacı Çavuş’un öncülüğünde toplanan Yalova Barosu’ndan Avukatlar ve diğer kuruluşlardan temsilciler, 26 Temmuz Cuma günü saat 12:30’da Cevdet Aydın Parkı’nda toplandı. Yasa teklifinin geri çekilmesini talep eden basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamayı Yalova Baro Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş okudu.
“Ötenazi kelimesi çıkarıldı ama yeterli değil”
Hayvan Hakları konusunda uzman meslek kurumları ve sivil toplum kuruluşlarından görüş ve öneri alınmadan oluşturulan, TBMM de halen görüşülen sokak hayvanlarının yok edilmesine neden olacak olan Kanun Teklifi ivedilikle geri çekilmesi gerektiğini belirten Başkan Çavuş, “Hayvan severlerin baskısı ve direnişiyle sahipsiz hayvanların toplatılarak, 30 gün içinde sahiplendirilmeyenlerin zehirli enjeksiyon ile uyutulmasına dair tekliften “ötanazi “kelimesi çıkarılmıştır ancak yeterli değildir. Teklifte hayvanların toplu şekilde öldürülmesini engelleyecek açık ifadelerin yer almaması ne yasalara ne de vicdana uygundur. ‘Yakala-kısırlaştır-yerine bırak’ prensibi kaldırılmaya çalışılarak getirilen tut- sahiplendir prensibi dolaylı olarak sahipsiz hayvanların ölümüne neden olacaktır” dedi.
“Her canlının yaşam hakkı kutsaldır”
Görevini yapmayanların değil mağdurların cezalandırıldığını vurgulayan Çavuş, “2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Kanunu Yerel Yönetimlere geçici hayvan bakımevi kurma sorumluluğu yüklemiş ancak bakımevlerini kurmayan Yerel Yönetimler, kısırlaştırmada yapmayarak popülasyon artışına sebep olmuşlardır. Hayvan hakları ile çocuk haklarının ve insan haklarının yarıştırılması gibi bir yaklaşımla sokak hayvanlarının yok edilmesi kabul edilemez. Hakların yarıştırılması sorunların çözümünü değil, kaosu tetiklemektedir. Kısırlaştırma seferberliği ve evcil hayvan üretiminin durdurulması ile sorunlar çözülebilecekken, hayvanların toplanıp barınaklarda ölüme terk edilmeleri kabul edilemez! Her canlının yaşam hakkı kutsaldır” şeklinde konuştu.
“Yarın için gözyaşı dökeceğiz”
Hayvanların yaşam hakkının hayvan seven ya da sevmeyen insanların tercihine bırakılamayacağını söyleyen Başkan Çavuş, “Evcilleştirerek hayatımıza soktuğumuz, deprem ve felaketlerde onlarca can kurtaran, Yüzyıllardır evimizi ve bizleri koruyan hayvanları koruma görevi bugün hepimizindir. Bugün korumak için mücadele etmediğimiz her can için yarın gözyaşı dökeceğimiz unutulmamalıdır.
Yalova Barosu olarak sadece “uyutma “değil sahipsiz hayvanların bir yere kapatılıp dolaylı olarak öldürülmesini de kabul etmiyoruz Tüm canlıların “yaşam hakkının” korunması adına hukuk mücadelemizi sürdüreceğimizi kamuoyu ile paylaşırız” diyerek açıklamasına son verdi.