Yalova Gazetesi’nin başlattığı minibüs servisi dosyası tüm hızıyla devam ediyor. Yalova Gazetesi olarak vatandaşlar ve minibüs esnafı ile görüşmelerimizi gerçekleştirmiştik. Son olarak Yalova Minibüs Odası Başkanı Erhan Baş ile minibüs ücretinin pahalılığı ve yakın zamanda gelecek bir zammın olasılığı konusundaki haberimizi paylaşmıştık. Bugün de minibüslerin hız yapması, doluluk oranları, telefon uygulaması, engelli erişimi ve kamera zorunluluğu konusundaki sorunları Başkan Baş’a sorduk.

“Her minibüsün belli aralıkları var”

Başkan Yele İddialara Cevap Verdi Başkan Yele İddialara Cevap Verdi

Vatandaşların minibüslerin hız yapmaları ve doluluk oranlarından şikayetçi olduklarını iletmemizin ardından Başkan Baş, “Çalışmalarımızdan bahsedeyim. Bizim Oda Yönetiminden arkadaşlarımızın 2 tanesi sırf bu işlerle görevlidir. Çıkar ve sahayı takip eder. Çünkü minibüsçü esnafı arabası doldurmaya bakar. Doldurduğu zaman “Ben doldurdum, başkanım bu saatler dolu” demiyor. Vatandaş o saatleri bize bildiriyor ya da bizim yetkili görevli arkadaşımız kontrol ediyor. Pik saatler dediğimiz; Sabah, öğle ve akşam saatlerinde listeye düzenleme yaparız. Örnek veriyorum; Araçların arasında 5 dakikalık mesafede yoğunluk var ise bunu bir sonraki gün otomatikman 3-4 dakikalara indiriyoruz ve müdahale edebiliyoruz. Aynı gün listeye müdahale ettiğin zaman bu sefer sıralar ile ilgili sıkıntı yaşanıyor. Doluluk olarak bildiğimiz yerlere anında müdahale edebiliyoruz. Şuan Yalova Üniversitesi açıldı. Pazartesi ve Salı günleri müthiş bir yoğunluk vardı. Ama Pazartesi günü olan yoğunluğa göre Salı gününü daha rahat kaldırdık. Neden? Sahayı görerek müdahale ettik” ifadelerini kullandı ve arabaların hızlı gitmesi ile ilgili, “Her minibüsün belli aralıkları vardır.  Bu aralıklarla gitmek zorundalar. Atıyorum trafiğe denk gelmiştir ve takılmıştır, minibüsçü bir sonraki yere yetişmek için hızlı gidebilir. Veyahut trafik yoktur, durakta bekleme yapabilir. Biz bunları günlük saatlere göre ayarlıyoruz. İş yoğunluğu saatine göre ayarlıyorsak, trafik yoğunluğu saatine göre de gidişini ve gelişini ayarlayabiliyoruz” şeklinde konuştu.

“Maliyetlerden dolayı faaliyete geçiremedik”

Yalova’daki ulaşım telefon uygulamalarıyla kolaylaştırılacak mı sorusuna cevap veren Başkan Baş, “Bu konuyla ilgili çalışmayı yanlış hatırlamıyorsam 7-8 yıl önce Ulaşım Müdürlüğü ile yapmıştık. Hatta billboardlar olacaktı, bizim araçlarımızda GPS’ler takılıydı. Araç neredeyse hemen billboardlara bilgi verilecekti veya hangi hat nereye gidiyorsa o hattın ismi yazacaktı. Bununla ilgili bir çalışma yaptık ama bizim onun maliyetinin altından kalkabileceğimiz bir durum olmadı. Yalova Belediyesi ile ortak bir çalışma yaptık ama o zamanki maliyetler çok fazlaydı. Hatta 2 ya da 3 tane durağa akıllı durak yapıldı onlarda kullanılmadı. Böyle bir çalışma oldu fakat maliyetlerden dolayı faaliyete geçiremedik” dedi.

“Süreyi uzattıkları için mecburiyet azalıyor”

Engelli vatandaşların erişilebilir bir şekilde yolculuk yapması konusunda konuşan Başkan Baş, “Bu konuda devletin yönetmelikleri var. Bizim araçlarımız engelli erişimine uygun olmak zorunda. Ama haliyle ne oldu? Hükümet 1 yıl uzattı, 1 yıl daha uzattı, 1 yıl daha uzattı. Her uzayan yıl sonucunda esnafımız “nasılsa uzadı” diye düşünmüş olabilir. 167 aracımızın şu an %65-70’inde erişilebilirlik imkanı vardır. Tekerlekli sandalye ile araçlara binebilirler. Ama devlet bu konudaki yönetmeliği her yıl uzattığı için esnafın buna mecburiyeti azalıyor” ifadelerini kullandı.

“Engelli erişimi ve kamera zorunluluğu uzamasın”

Araçlarda kamera zorunluluğu olmasını isteyen Başkan Baş, “Bakanlardan biri Yalova’ya geldiğinde STK’lar ile ilgili bir basına kapalı bir toplantı düzenlendi. Ben o zaman Bakan beyden şunu rica etmiştim. Dedim ki araçlardaki kamera zorunluluğunu lütfen ertelemeyin. Çalışanların aracında kamera çalışıyordu sonra süreyi uzattılar. Uzayan süreler sonucunda vatandaş ne kamerasının bakımını yaptırdı, ne de server’ın çalışıp çalışmadığını kontrol ettirdi. Ne zaman ki vatandaşın ya da şoförün başına bir iş geldi, o zaman kamerayı açma zorunluluğu gereksinimi oldu. Biz bunu söyledikten sonra 1 yıl daha uzattılar. Türkiye Otomobilciler ve Şoförler Federasyonu ile yaptığımız görüşme sonrasında muhtemelen bu sene uzamayacağıyla ilgili bize yazı gönderdiler. Umuyoruz ki engelli erişimi ve kamera zorunluluğu uzamasın. Bunu özellikle söylüyorum; O kamera vatandaştan çok benim esnafımı korur” şeklinde konuştu.

Muhabir/Göktuğ Doğukan Yüksel

benzer2benzer3benzer

Editör: Arda Yavuz