Akkök Şirketler Grubu’nun bağlı şirketlerinden Akkim Kimya Sanayi AŞ’nin Taşköprü’deki tesislerinde gerçekleştirmek istediği İnorganik Kimyasal Madde Üretim Tesisi ve Organik Kimyasal Madde Üretim Tesislerinde kapasite artırımına Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile onay verildi.
Akkim’e kapasite artışına ÇED bile gereksiz!
Böylece tesislerinde inorganik, organik kimyasallar ve tekstil yardımcı maddeleri ile kâğıt, beton ve yapı kimyasalları üreten; sektör için sodyum metabisülfit, amonyum persülfat, potasyum persülfat, monoklor asetik asit, dimetilasetamid, hidrojen peroksit, sodyum perkarbonat gibi 400’ü aşkın farklı kimyasal maddenin sanayiye yönelik ürünlerinin üretimi yapan Akkim’in tesislerindeki kapasite artırımı için Çevresel Etki ve Değerlendirme süreci işletilmeyecek.
ÇED süreci çevre değerlerini korumayı amaçlıyor
Kısaca ÇED olarak anılan Çevresel Etki Değerlendirmesi, çevreye önemli etkileri olabilecek faaliyetlerle ilgili projelerin planlama, inşaat ve faaliyetin sonlandırılmasından sonra meydana gelebilecek etkilerin, proje hakkında karar alınmadan önce bilimsel açıdan izlenmesi ve denetlenmesi sürecini içeriyor. ÇED süreci ile, ekonomik ve sosyal gelişmeyi önlemeden, çevre değerlerini ekonomik politikalar karşısında korumak, planlanan bir faaliyetin yol açabileceği bütün olumsuz çevresel etkilerinin önceden tespit edilip gerekli önlemlerin alınmasını sağlamak hedefleniyor.
Akkim, ÇED gerekli olsaydı uzun bir süreçten geçecekti
ÇED sürecinin gerekli görülmemesi nedeniyle Akkim şirketi, proje tanıtım dosyası (PTD), taahhütname, vekaletname, 2 bin TL’lik başvuru bedeli işlemleriyle kapasite artırımına gidebilecek. Eğer ÇED gerekli görülseydi, şirketin bakanlığa müracaat ederek, PTD bilgilerini vermeleri, bölgeye ait çevre düzeni, imar, vaziyet planları, proje özeti, iş akım şeması, planlanan kapasite veya kapasite raporu belgelerini Valiliğe ve bakanlığa iletmesi, sonrasında raporun veya dosyanın Bakanlıkça incelenmesi, uygunsa, komisyon teşkili, raporun çoğaltılması, ardından Komisyon toplantısı, ÇED Halkın katılımı toplantısı, Kapsam ve özel format belirleme toplantısı, Özel formata göre hazırlanmış raporun Bakanlığa iletilmesi, Bakanlıkça raporun incelenmesi, Raporun Bakanlıkta ve Valilikte halkın görüşüne açılması, 1. İnceleme Değerlendirme Komisyon toplantısı, Eksikliklerin tamamlanması, 2. İnceleme Değerlendirme Komisyon Toplantısı, Nihai ÇED Raporunun hazırlanması, ‘ÇED Olumlu' veya ‘ÇED Olumlu Değildir' kararı süreçlerinden geçmesi gerekecekti.
Kimyasal endüstri üretimleri Ek-1 listesinde
Oysa Akkim, çevreyi kirletici etkisi yüksek olan faaliyet ya da tesislerin yer aldığı Ek-1 listesine dahil kimya ve petrokimya endüstrisi sınıfına giriyor. Yasa, Ek-1 listesinde yer alan ve üretim kapasitesi toplam 200 ton/gün ve daha fazla olan asitler( kromik asit, hidroflorik asit, fosforik asit, nitrik asit, hidroklorik asit, sülfürik asit, oleum ve kükürtlü asitler vb), bazlar (amonyum hidroksit, potasyum hidroksit, sodyum hidroksit vb) veya tuzlar (amonyum klorür, sodyum klorit, potasyum klorit, potasyum karbonat, sodyum karbonat, perborat, gümüş nitrat, baryum sülfat vb) gibi inorganik kimyasal maddelerin üretildiği tesisler ile amonyak, klor ya da hidrojen klorür, flor ya da hidrojen florür, karbon oksitler, kükürt ve bileşikleri, azot oksitler, hidrojen, kükürt di oksit, karbonil klorür gibi inorganik gazlarin üretildiği tesisler için ÇED gerekli değildir kararı verilebileceğini belirtiyor.